ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:237/881)

Drożdżówki cytrynowe z serkiem mascarpone 100

drożdże i wszystko razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek

kulinarnyswiatdomi
Ciasto marchewkowe light 227

wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarowujemy krem. Dowolnie dekorujemy

Mania Gotowania
Babka last minute wg Aleex 132

Czy wszystko do świąt już gotowe? Mieszkanie lśni, mięsa się pieką, baby pięknie się puszą w oczekiwaniu na świąteczną niedzielę? U mnie jeszcze to tak nie

W mojej kuchni
Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem 172

papierem do pieczenia tak aby zachodził na ścianki.( ja odrysowuję większe koło od tortownicy )  W misce robotem kuchennym ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki.  Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół(...)żółtka z cukrem i mąką, jak mleko się zagotuję powoli wlewamy je do masy jajecznej, którą cały czas ucieramy. Jak złączymy ze sobą składniki dodajemy esencję migdałową i migdały. Gotową masą smarujemy ciasto na wierzchu i bokach. Smacznego

Niezły Młynek
Ptysie z kakaową kruszonką i kremem mandarynkowym. 87

Przesiej mąkę i sól. Wlej do garnka wodę, mleko i masło. Rozpuść i zagotuj. Do gotującego się płynu wsyp mąkę. Na małym ogniu ucieraj energicznie drewnianą pałką lub szpatułką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od brzegów, zdejmujemy garnek z ognia i dalej chwilkę mieszamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę. Do ochłodzonego ciasta

SmartBake.pl
Ciastka z żurawiną i orzechami 205

łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą

charlotte gotuje
Babka w 5 minut wg Aleex 126

Dziś kolejna propozycja w duchu nadchodzących świąt Wielkiej Nocy. Obiecana babka, na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Niewiarygodne? A jednak! Kilka dni zastanawiałam się, czy

W mojej kuchni
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 117

maślanki  80 ml szklanki oleju rabarbar kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek. Przygotowanie ciasta: Rabarbar kroimy na ok 0,5-1 cm kawałki.  Składniki suche tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
IZAURA 107

szklanki, a do reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlewam do formy. Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto. Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie polewam pozostałą masą

JejKuchnia
Ciasto ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 158

Kolejny tydzień za nami, a u mnie jak zwykle wiele się działo. Ledwo ochłonęłam po emocjonującej niedzieli, a już musiałam rozpocząć przygotowania do ewaluacji zewnętrznej w

W mojej kuchni
Babka z ajerkoniakiem 174

Polska Wielkanoc babą stoi, i nie ma co do tego wątpliwości. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec(...)proszkiem do pieczenia, sodą,solą, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka i jajka, ucieramy do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ajerkoniak i mieszamy. Mąkę dodajemy partiami, po 1 łyżce, po czym każdorazowo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Lukier

Smakowity Blog Kulinarny
Murzynek z bananami i orzechami wg Aleex 157

W ostatnim czasie bardzo doceniam wolne weekendy. Nie mam ich zbyt wiele, dlatego cieszę się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z

W mojej kuchni
Fale dunaju serowo-kokosowe z kremem budyniowym. 168

mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy. Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 239

mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta z jabłkami, nie wymaga zagniatania, ani ucierania, ani miksowania, nie potrzebujemy też jajek, do jej przygotowania potrzebujemy tylko miskę, szklankę, łyżkę i potrzebne składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, masło, no i oczywiście jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza – najlepsza domowa 152

dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę i zaczyn. Przez

Trzeci talerz