ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:261/881)

Murzynek 67

piekarnika było nie lada wyczynem i ćwiczeniem na cierpliwość Wtedy jajka zawsze były od szczęśliwej kurki, nikt nie przejmował się salmonellą, więc zanim ciasto się upiekło, można było “wyczyścić” miskę, w której mama ucierała murzynka. Tutaj panowały wieczne siostrzane kłótnie, która zjadła już więcej, bo je szybciej Dzisiaj próbowałam być dorosła i panować nad sobą

Słodki sentyment
Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi 146

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko

Zielona Kuchnia
Kolorowy torcik porzeczkowy 146

parze razem z cukrem. Ubijamy je do momentu aż zgęstnieją. Następnie zdejmujemy miskę z pary wodnej i dalej ubijamy, aż ostygną. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce ubitej masy jajecznej. 2 blaty ciasta smarujemy cienko musem porzeczkowym, następnie masę maślano jajeczną dzielimy na połowę i smarujemy blaty muśnięte musem porzeczkowym. Składamy je i przykrywamy 3 warstwą ciasta. Każde

MamaOskarka
Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą 13805

Ciasto Paź Królowej składające się z czekoladowego spodu, masy budyniowej z ananasem, galaretki i bezy jest niezwykle efektowne i bardzo smaczne. Ciasto nie jest zbyt słodkie ani ciężkie, ale za to orzeźwiające i apetyczne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, tworząc udaną kompozycję. Składniki na ciasto Paź Królowej: Brownie: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao(...)kostkę i mieszamy. Masę budyniową rozprowadzamy na cieście czekoladowym i całość odstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, rozlewamy ją delikatnie na masie budyniowej. Ciasto z powrotem odstawiamy do lodówki na około 30 minut, aż galaretka całkowicie stężeje. Drugie pół kostki masła ucieramy mikserem i dodajemy do niego resztę budyniu

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowe Brownie z masą serową 106

zapadnięty, wyrównajcie ciasto – obkrajając zbyt wysokie boki, a odkrojonymi częściami ciacha wyłóżcie środek. Uzyskacie w ten sposób spód o równej wysokości, co sprawi, ze wykończone ciasto będzie się ładnie prezentować MASA SEROWA: Masło ucieramy (mikserem) z cukrem pudrem i zapachem. Połączone z cukrem masło miksujemy, dodając stopniowo ser. Masę serową wykładamy na spód Brownie, równomiernie ją rozprowadzając. Wkładamy do lodówki(...)osuszone truskawki – przekrajamy na pół. Polewę wylewamy delikatnie na masę serową. Wkładamy na 10 min. do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, układamy na zastygajacej masie połówki truskawek. Tak wykończone ciasto wkładamy ponownie do lodówki przynajmniej na 2 godz. Przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Brownie z masą serową The post Czekoladowe Brownie z masą serową appeared first on Domowe Torty

Domowe Torty
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 155

Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą

prawdziwe jedzenie
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 509

mleka -ok. 4 łyżki cukru -250 g masła -2 budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy(...)roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty  masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej starta czekolada deserowa Smacznego

KasiekGotuje
CIASTO "KOKOSEK" 157

masła 300g wiórków kokosowych masa śmietanowa 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona 100g (jedna tabliczka) białej czekolady ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta. WYKONANIE Na początek przygotowujemy masę kokosową. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę(...)śmietanowa Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno.Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną czekoladę i mieszamy. Czas na złożenie naszego ciasta. Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.Moja blaszka ma wymiary 35x25cm.Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy pół masy kokosowej,wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie warstwę herbatników

Mała w garnku miesza
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 128

średnicy 22 lub 23 cm i piekła ją w 200ºC przez ok. 40-45 minut. Ja przygotowałam ciasto w 6 mniejszych foremkach, więc ciasto piekło się krócej. Do miski wrzucamy masło i dodajemy cukier, ucieramy całość ja jasną kremową masę, potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być dość

Cooking Monster
Marchewkowe ciasto z orzechami i polewą serkową. 127

mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut.  Serek ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, smarujemy zimne ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ja na wierzch swojego ciasta starłam wafelka Grzesiek, a Wy możecie posypać je orzechami lub po prostu

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto z pianką rabarbarową... 180

użyć do kompotu CIASTO: żółtka utrzeć mikserem z cukrami na kogel-mogel dodać maki z proszkiem przesiane, mleko, olej i mikserem na dużych obrotach ucierać z 2 minuty tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia, dać ciasto do blaszki i piec pierwszy raz z 20 minut PIANKA: z 5 minut przed końcem pierwszego pieczenia ciasta ubić na sztywno pianę z białek

W Mojej Kuchni Lubię
Tort Królik na Wieczór Panieński 173

żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa(...)łyżka cukru). Gotowy budyń szczelnie przykryj folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzyj z masłem, a pod koniec ucierania dodaj aroniówkę. WYKONANIE: Zetnij skorupkę z obu ciast. Ciasto czekoladowe połóż na paterze. Wyłóż 2/3 masy budyniowej i dokładnie rozsmaruj po wierzchu, przykryj ciastem biszkoptowym i rozsmaruj po wierzchu i bokach pozostałą masę. Ozdób według

Kulinarna (nie)codzienność
Pijana śliwka 116

mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia, a jak wystygnie dzielimy na pół. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy nutellę i wódkę, dokładnie ucieramy. Dół biszkoptu smarujemy połową masy, przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy resztą masy. Na górze układamy śliwki. Smacznego Artykuł Pijana śliwka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
W poszukiwaniu babki 141

nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki(...)tarta wykonanie: Ucieramy maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie do balosci. Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie czesci, do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej rum. Foremke wysmarowana maslem obsypujemy bulka tarta. Najpierw nakladamy mase z rumem, a nastepnie

Przysmaki Karolki
Truskawkowa rozkosz 136

litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia.  CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, na koniec dodać aromat zapachowy. Ciasto podzielić na dwie części. Powstałe części

Gotuję Testuję