ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:269/881)

Ciasto na herbacie Earl Grey z owocami i kremem budyniowym 165

papierem do pieczenia, a boki smarując tłuszczem i wysypując mąką (do tego celu idealnie nadaje się krupczatka). Jeśli pieczecie dwa blaty ciasta od razu w dwóch formach, należy naszykować obie.   W dużej misce ucieramy na puch miękkie masło, dosypujemy powoli partiami cukier i ubijamy całość na lekką i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku na raz, stale miksując(...)proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli dosypujemy ją partiami do masy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.   Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego

Karo in the Kitchen
Torcik z orzechów włoskich z kremem czekoladowym 99

250g mascarpone – 200g śmietanki 30% – 100g czekolady mlecznej – 50g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty (z 3 saszetek), biała czekolada (opcjonalnie) CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. W pierwszej misce żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej białka ubijamy na sztywną pianę(...)obręczą o średnicy 23 cm natłuszczamy, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Otrzymaną masą przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy i za pomocą nici lub noża kroimy na dwa blaty. KREM: Czekolady topimy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę łączmy z mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Czekolady dokładnie łączymy

Be Fit Be Strong
Cytrynowe ciasto z cukinii 102

cukinii która będzie bardziej soczysta to wtedy trzeba ją po starciu posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok i odcisnąć przed dodaniem do ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka wybiłam do miski. Zaczęłam ucierać mikserem na najwyższych obrotach, dosypując jednocześnie cukier kryształ i cukier waniliowy. Jajka miksowałam do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, dolewałam do masy(...)jajecznej, cienkim strumieniem olej, dalej sok z cytryny i olejek cytrynowy i ucierałam jeszcze przez chwilę. W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną tortową i wymieszałam ją z sodą i proszkiem do pieczenia. 3/4 tej mieszanki dodałam partiami do utartych jajek z olejem i wmiksowałam ją mikserem na niewielkich obrotach. 1/4 zostawiłam i dodałam do niej startą cukinię. Cukinię wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Kakaowa babka przekładana dżemem 226

Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i kakaem na zmianę z mlekiem na koniec ucierania dodać ubite białka na sztywną pianę delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzoną babkę przekrawamy na połowę

kgwjanczewo
Snikers 373

pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec jak ciasto kokosowe około 25-30 minut. Składniki na krem: 500 ml mleka; 16 g cukru waniliowego; 5 żółtek; 1 budyń śmietankowy; 3 łyżki cukru; 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)ostudzić do temperatury pokojowej  od czasu do czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu

In my kitchen
TORT URODZINOWY MINIONEK 188

cukry umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie wyłączając miksera powoli wlewamy cienką strużką jajka. Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części.  Formę wykładamy papierem(...)wyłączamy mikser. Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki banana. Następnie wykładamy masę mascarpone i wygładzamy do jednego poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Teraz przygotowujemy masę maślaną. Masło i cukier  ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała

KuchcikoweLove
Sernik puszysty 5909

składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą(...)budynie śmietankowe Ser ucieramy z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku , a następnie 1 łyżce - budyń oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy cukier. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Śmietanę kremówke wyjmujemy schłodzoną z lodówki i ubijamy na sztywną masę i łączymy z serem. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wczesniej upieczony

Słodkości i nie tylko
Tort serowo-śliwkowy 257

jogurt naturalny, 300g twaróg sernikowy, 500g jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy(...)odkładamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy jogurt i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nadal miksując dolewamy ciepłą jeszcze, ale nie gorącą żelatynę. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na masę śliwkową. Pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem, podgrzewamy delikatnie pozostawioną część masy śliwkowej, oblewamy wierzch ciasta

Gotowanie moimi oczami
Naleśniki z serem i czekoladą 77

deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki

przepisy- Milki
BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI + FILMIK 92

płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy.  Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą.  Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem.  Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy. Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko,  chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami 106

wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy ciasto, tak żeby sięgało ono brzegów foremki. W trakcie pieczenia te brzegi opadną na ciasto, dlatego też nie muszą być idealne. Jabłko obieramy i kroimy np. w plasterki Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, mąkę i jajko. Wszystko razem krótko miksujemy i wykładamy na ciasto francuskie. Masa będzie raczej gęsta

Relaxtime
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 120

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kefirowe z rabarbarem 144

Przepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM 117

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki

Kuchnia MagdaLeny