Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLenyjasną i puszystą masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy
PatiGotujeZnane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLenyKtoś nie lubi ciasta drożdżowego ? Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie? Koniec z tymi obawami! Każdy, kto spróbował choć raz zrobić
Ostra na SłodkoO ile wszyscy moi domownicy przyzwyczaili się do tego, że moje wypieki są wegańskie tata pytany czy ma ochotę na jakieś konkretne ciasto zawsze odpowiada, że
greenscarfO tym, że warto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej
Kuchnia w czekoladziejajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Pokrojone, miękkie masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na jednolitą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno po jednym jajku, partiami wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, pod koniec miksowania dodajemy suchy
Smakowite Daniagrama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar
KucharzycaMój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał
greenscarfłyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka cynamonu Obydwa rodzaje mąki, cynamon i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Składniki ucieramy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto rozwałkujemy (podsypując mąką pełnoziarnistą) na cienki placek i kroimy je na małe kwadraciki. Układamy
Niuniokiwymieszać z sodą oczyszczoną, kardamonem i cynamonem. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, aż do uzyskania gęstej masy. Pod koniec ciasto wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować
Zakątek rozkoszy kulinarnychSoczyste kolory tego ciasta przyciągają do siebie chyba każdego. Warstwa żółta zrobiona jest z pieczonej dyni, natomiast zielona- ze szpinaku. Wierzch zdobią plastry aromatycznych fig.
Kuchnia w czekoladzieodstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Cukier, jajka i sól utarłam na puszystą masę. Dodałam wystudzone masło i jeszcze chwilę ucierałam. Wszystko przelałam do mąki z rozczynem. Wyrobiłam ciasto, żeby składniki się połączyły. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie. Ciasto jeszcze raz wyrobiłam i zagniotłam. Podzieliłam
Kuchnia u Krysiwaniliowego 400 g malin (mogą być inne owoce) Składniki na kruszonkę: 250 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać, dodać stopniowo po jednym całym jajku i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą
Na słodko lub wytrawnie