ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:277/881)

Mazurek kokosowo-malinowy 71

Czas czytania: 2 min Wielkanocne desery to różnego rodzaju baby drożdżowe , ucierane i piaskowe , serniki no i oczywiście mazurki . Dziś pieczemy mazurek kokosowo-malinowy na kruchym cieście. Mazurki to bardzo proste ciasta i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawiło, że spód mazurka jest delikatny i bardzo kruchy. Krem jest banalnie prosty

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik tradycyjny z rodzynkami 236

rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję zmielony ser, budyń, mąkę krupczatkę oraz rodzynki. Ucieram. Białka ubijam na sztywną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film 76

sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść grubo posiekanych orzechów włoskich 1 litr wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczone wystudzone masło oraz maślankę, całość dokładnie miksujemy. Następnie do masy wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy

Smakowite Dania
Tort orzechowo-migdałowy 131

połowy małej cytryny Dodatkowo: marmolada morelowa 100-150 g czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Harataniec z serem-pychotka 277

godz. Ciasto jasne rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidło. Na powidło ścieramy na tarce jedno ciasto kakaowe. Podpiekamy ok 10 min w 180 stopniach. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy po łyżce ser, miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę

Swojskie jedzonko
Lukier pomarańczowy (ucierany) 202

rondelka. Następnie wsypujemy cukier (ciągle mieszamy) ,gotujemy do momentu ,aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypujemy do miski obrotowej i na wolnych obrotach zaczynamy ucierać ,powoli wlewając syrop pomarańczowy oraz odrobinę olejku pomarańczowego. Polewamy ciasto jeszcze ciepłą masą

R'n'G Kitchen
Tort truskawkowy 156

sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowaną masą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Jogurt wyciągamy z lodówki, by miał temperaturę pokojową i ucieramy go z cukrem. 300 g truskawek miksujemy i łączymy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Pozostałe

Zainspirowana w kuchni
Karpatka z truskawkami 73

temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! *** *** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części *** *** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce *** *** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy

Blog z Apetytem
Karpatka 114

pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! *** *** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części *** *** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce *** *** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową

Blog z Apetytem
Kajmakowiec 68

wyważony smakowo. Najlepszy kolejnego dnia. Składniki na ciasto kruche :    3 szklanki mąki pszennej    4 żółtka    cukier waniliowy    1/2 szklanki cukru    2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka kwaśnej śmietany    kostka masła    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę(...)minut, aż zacznie lekko gęstnieć (z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza.   WYKONANIE:   blat ciasta kruchego   frużelina jeżynowa   krem budyniowy   blat ciasta kruchego  + kajmak   Smacznego

Domowe ciasta
Szybkie ciasto cytrynowe 217

Proste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki. Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 8 jajek 300 g cukru pudru 400 g mąki tortowej 300 ml oleju 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn) 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier(...)ilość wrzącej wody oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można

Smaki Na Talerzu
Grylażowy wg Siostry Anastazji 172

bloga wie doskonale, że bardzo lubię ciasta Siostry Anastazji. To, z waflami, również bardzo przypadło mi do gustu. Ciasto jest wysokie. Z biszkoptem przełożonym śliwkowymi powidłami. Z maślaną masą, która fajnie zespala poszczególne blaty, a jednocześnie w samym cieście nie jest dominująca. W końcu – z bezą orzechową, która znacznie podnosi jakość wypieku. Ciasto najlepiej smakuje pokrojone na cienkie paseczki(...)Ciasto waflowe – 1/2 masy – 1 blat biszkoptowy – powidła – 2 blat biszkoptowy – 1/2 masy – ciasto waflowe (waflem do góry) Uwagi: Bardzo ważne jest by wody użytej do masy kakaowej nie było więcej niż podane w przepisie 1/4 szklanki. Po zagotowaniu odstawiamy całość do schłodzenia. W tym czasie masa jeszcze zgęstnieje. Dodajemy ją stopniowo do ucieranego

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z marmoladą różaną 88

cukru szczypta soli dodatkowo: marmolada różana kruszonka: 50 gram masła 50 gram mąki 50 gram cukru Przygotowanie: Kruszonka: Składniki na kruszonkę, przekładamy do miski,  ucieramy między palcami do połączenia się większe kawałki/grudki. Ciasto:  Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka

Życie zaczyna się w kuchni
Indyjskie kruche ciasteczka 91

moździerzu i przesiałam przez sitko 1 łyżka płaska sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru  Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Zacząć najlepiej tak: Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy miód, mąkę, przyprawy i sodę.  Ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka. Pieczemy 180 stopni 15 minut.  Bez masła Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać

ClauditteMissCooking