godz. Ciasto jasne rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidło. Na powidło ścieramy na tarce jedno ciasto kakaowe. Podpiekamy ok 10 min w 180 stopniach. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy po łyżce ser, miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę
Swojskie jedzonkorondelka. Następnie wsypujemy cukier (ciągle mieszamy) ,gotujemy do momentu ,aż zacznie gęstnieć. Cukier puder wsypujemy do miski obrotowej i na wolnych obrotach zaczynamy ucierać ,powoli wlewając syrop pomarańczowy oraz odrobinę olejku pomarańczowego. Polewamy ciasto jeszcze ciepłą masą
R'n'G Kitchensztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowaną masą. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Jogurt wyciągamy z lodówki, by miał temperaturę pokojową i ucieramy go z cukrem. 300 g truskawek miksujemy i łączymy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Pozostałe
Zainspirowana w kuchnitemperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! *** *** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części *** *** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce *** *** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy
Blog z Apetytempieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! *** *** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części *** *** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce *** *** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową
Blog z Apetytemwyważony smakowo. Najlepszy kolejnego dnia. Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę(...)minut, aż zacznie lekko gęstnieć (z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza. WYKONANIE: blat ciasta kruchego frużelina jeżynowa krem budyniowy blat ciasta kruchego + kajmak Smacznego
Domowe ciastaProste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki. Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 8 jajek 300 g cukru pudru 400 g mąki tortowej 300 ml oleju 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn) 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier(...)ilość wrzącej wody oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można
Smaki Na Talerzubloga wie doskonale, że bardzo lubię ciasta Siostry Anastazji. To, z waflami, również bardzo przypadło mi do gustu. Ciasto jest wysokie. Z biszkoptem przełożonym śliwkowymi powidłami. Z maślaną masą, która fajnie zespala poszczególne blaty, a jednocześnie w samym cieście nie jest dominująca. W końcu – z bezą orzechową, która znacznie podnosi jakość wypieku. Ciasto najlepiej smakuje pokrojone na cienkie paseczki(...)Ciasto waflowe – 1/2 masy – 1 blat biszkoptowy – powidła – 2 blat biszkoptowy – 1/2 masy – ciasto waflowe (waflem do góry) Uwagi: Bardzo ważne jest by wody użytej do masy kakaowej nie było więcej niż podane w przepisie 1/4 szklanki. Po zagotowaniu odstawiamy całość do schłodzenia. W tym czasie masa jeszcze zgęstnieje. Dodajemy ją stopniowo do ucieranego
Smaki Na Talerzucukru szczypta soli dodatkowo: marmolada różana kruszonka: 50 gram masła 50 gram mąki 50 gram cukru Przygotowanie: Kruszonka: Składniki na kruszonkę, przekładamy do miski, ucieramy między palcami do połączenia się większe kawałki/grudki. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka
Życie zaczyna się w kuchnimoździerzu i przesiałam przez sitko 1 łyżka płaska sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zacząć najlepiej tak: Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy miód, mąkę, przyprawy i sodę. Ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka. Pieczemy 180 stopni 15 minut. Bez masła Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać
ClauditteMissCookingjestem z siebie naprawdę dumna:) Zadowolenie jest tym większe, że teraz w całym domu pachnie cynamonem i lekko piernikiem. Mmm. 3. Masło ucieramy z miodem i serkiem na gładką masę. Polewamy nią wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Uwagi Jako polewę można użyć dowolnej ulubionej, np. polewa z białej czekolady itp. Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste
Ukojenie Podniebieniaprace. Aby nieco osłodzić im życie, zostawiam też kuchnię pełną różności. Wśród nich jest placek ucierany ze śliwkami, który upiekłam według przepisu z kwestii smaku. Jeśli znajdziecie czas podczas weekendu, koniecznie go wypróbujcie. Pamiętajcie tylko, aby ściśle trzymać się przepisu. Wówczas otrzymacie puszyste, mięciutkie ciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek(...)opcji dół + termoobieg. 2. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Przygotować ciasto: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!) do miski włożyć masło pokrojone na kawałki z cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 8 minut. 4. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku, w odstępach ok. 3 minutowych
W mojej kuchniKREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą
słodki bratekWykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne okazje;) Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek cukier waniliowy Margarynę ucieramy z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie(...)roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki( u mnie domowy) lub powidła WYKONANIE: ciasto z bezą orzechową masa jabłkowa biszkopt orzechowy + dżem porzeczkowy krem ciasto z bezą orzechową
Domowe ciasta