cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok 12 min w 170'C. Czystą ściereczkę rozłożyć i opruszyć cukrem pudrem , na niej
Malinowa Kawiarenkamleka. Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń. Ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy ostudzony budyń. Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę. Gotową masą przekładamy biszkopt. Dekoracja według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia składniki na polewę: 80g czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym ciastem napełniamy 8 papilotek do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie podgrzewamy 100ml śmietany, doprowadzamy
Przysmaki Karolkiszklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około
Zainspirowana w kuchnibędzie miało konsystencję " gęstej papki". Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min,aż podwoi swoją objętość. 2. Gdy ciasto nam rośnie możemy przygotować kruszonkę. Składniki przekładamy do miksera i ucieramy,aż kruszonka będzie miała konsystencję mokrego,grubego piasku. Jeśli chcemy uzyskać grubszą kruszonkę palcami ją zlepiamy na odpowiednią Nam wielkość i przekładamy do woreczka
Niespełnione zdolności kulinarnełyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Przygotowanie: W dużym naczyniu ucieramy margarynę z cukrami. Dodajemy powoli żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy to na gładką masę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką. Całe ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel
Lawendowe Nieborodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki
les mirabellesmargaryna – 250 g* budyń waniliowy – 1 op* cukier – 3 łyżkiDODATKOWO :* herbatniki – ok. 25 szt* masa krówkowa – 1 puszka* cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy(...)zalewamy migdały.W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.CAŁOŚĆ :Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.Wk
Ostra na Słodkowaniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. 4. Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe. Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto ze słonecznikiem
Tradycyjna kuchnia Kasimargaryny ok 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na sód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewykostek białej czekolady lub 4 łyżki mleka w proszku 1 i 1/2 łyżki mleka 1 łyżka masła/margaryny 1 i 1/2 łyżki cukru Ciasto czekoladowe 1. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. 3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz roztopiona czekoladę. mieszamy(...)dodajemy łyżkę masła. 5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki i układamy je na dnie zostawiając parę na górę (około 3 sztuki) 6. Na kulki serowe wykładamy ciasto czekoladowe a na wierzch pozostałe kulki. Całość pieczemy w 180-190 stop przez około 70 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !! Polewa czekoladowa 7. Wszystkie składniki umieszczamy
Gotowanie...to proste !czasie przygotować nadzienie. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Jajka rozbełtać. Ok 2 łyżki zostawić do posmarowania kołacza, resztę wlać do ucieranego masła. Utrzeć, dodać ser, ponownie zmiksować. Na koniec dodać rodzynki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na duży okrąg o śr 30 cm. Brzegi okręgu nacinać na paseczki długości ok 3 cm i szerokie
Smakołyki Asiokoło 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół (z góry na dół). Złożone ciasto kroimy na paski około 5 cm. Każdy pasek obkręcamy wokół własnej osi tworząc zawijaski
VioletoweKucharzenieotartej z pomarańczy (tylko zewnętrzna, pomarańczowa część) LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau) 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy WYKONANIE CIASTO :Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą(...)piekarnika i pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. LUKIER : cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i ucieramy stopniowo dodając sok z pomarańczy lub likier. Wykładamy na ciasto
cool and minty