ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:285/881)

Torcik marchewkowy 174

temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając. Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową  przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko cynamonem

Różne smaki w kuchni
Ciasto św. Jakuba 469

zrumienienia.4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem.6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babeczki Kajmakowe 208

śmietanyok. 140 g kajmaku Dekoracja:ok. 2 łyżki kajmaku do polaniaok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałówBabeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian

Słodka Strona
Torcik marchewkowy 469

temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając. Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową  przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko cynamonem

Słodkości i nie tylko
Łaciaty przekładaniec 562

jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Z mąki margaryny i cukru zagniatamy ciasto które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą i ścieramy lub kruszymy do nich ciasto z zamrażalnika. Całośc mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Masa(...)wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka Red Velvet 225

Poniekąd nazwa ciast, ciasteczek Red Velvet od zawsze mnie intrygowała. Ten piękny czerwony kolor, raz bardziej raz mniej intensywny, solo lub w połączeniu z ciemnym kolorem – brzmi i wygląda zjawiskowo. I choć w głowie miałam pomysł na czerwono-krwisty torcik to z racji, że dawno nie gościły u nas ciasteczka, powstały te oto. A sam pomysł na Red Velvet(...)ciemnego kakao 85 g cukru pudru 30 g mąki kukurydzianej Masło ucieramy z ekstraktem z wanilii. Do utartego dodajemy barwnik czerwony i ponownie ucieramy. Kolejno dodaje wszystkie pozostałe składniki i mikserem za pomocą haka do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, każda o wadze 20 g, układamy na papierze do pieczenia. Za pomocą widelca delikatnie

Made By Mom And Son
Mazurek z dżemem brzoskwiniowym i kajmakiem 163

czekolady mlecznej migdały do przybrania kandyzowana skórka do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika

My Culinary Art
Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką 953

ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia(...)śliwek + 6 węgierek Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można

Proste Potrawy
Sernik krówkowy 197

SEROWA  Masło utrzeć , dodając po łyżce masy krówka.  Następnie do utartej masy dodawać po łyżce białego trzykrotnie zmielonego sera, dalej ucierać. Wybić jajka do masy, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć masę serową na ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 65 minut w 170stop.  Sernik można posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Piernikowe choinki 197

szkl. brązowego cukru pisaki cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cycki murzynki 213

dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych białek dodaję po łyżce mieszankę makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i studzę. Masa- z mleka odlewam 1/2 szklanki, dodaję(...)połączenia się  składników. Resztę mleka gotuję i na gotujące wlewam budyń. Zdejmuję, przykrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Margarynę ucieram z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń. Masę wykładam na zimne ciasto. Na masę układam biszkopty namoczone w ciepłym mleku. Polewa- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż się połączą ze sobą. Nie gotuję. Zestawiam

Ciasteczkowy Potwór
Oczy carycy 160

Następnie dodajemy 1 łyżkę octu, 1/3 szklanki oleju, a także 1 szklankę maki i całość dokładnie mieszamy. Nasze ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Kolejnym krokiem jest upieczenie drugiego spodu. W tym celu ucieramy żółtka z 2 jajek z 6 łyżkami cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej oraz(...)poprzednio ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy również przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aby przygotować krem, należy do garnka wlać 1 i 3/4 szklanki mleka i dodać budyń w proszku oraz z dodatkiem 2 łyżek cukru i cukru wanilinowego. Całość gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do wrzenia. Następnie naszą masę ucieramy

Blog kulinarny S9.PL
Biały Lion 147

200g masła. Składniki na warstwę z ryżem: 160g ryżu preparowanego, 400g masy kajmakowej. Ponadto: 150g orzeszków ziemnych. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy(...)Wystudzić. Masło ucieramy na puszystą masę. Dały czas mieszając partiami dajemy wystudzony budyń. Ryż:  Masę kajmakową przekładamy do garnka, lekko podgrzewamy, aby trochę zmiękła. Dodajemy ryż preparowany, dokładnie mieszamy. Spód biszkoptu kładziemy na dnie blaszki, nasączyć ponczem. Wykładamy ryż z masą kajmakową, wyrównujemy, wykładamy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu skropionego ponczem. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą

Słodki Zakątek
Pyszna karpatka 2491

zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto parzone: 1 szklanka wody pół kostki margaryny (125 gram) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 20 dag masła (!) w temperaturze(...)wrzucamy margarynę i gotujemy do czasu zagotowania się wody. Następnie wyłączamy palnik i wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, (najlepiej za pomocą okrągłej drewnianej łyżki do ucierania), ponownie włączamy palnik i ciągle mieszamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie lekko przywierać do dna. Ciasto przekładamy do miski i odkładamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimne dodajemy sól i  wbijamy jajko

Gotuj z Agnes
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 146

Takie ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z moja ukochaną babcią, to ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 olejek waniliowy1 łyżka(...)kostki margaryny 250 gsłoik szklankowy borówek z jabłkamiWykonanie:Do mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki

Z Majeczką w kuchni