ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:286/881)

METROWIEC 605

gotujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszamy. Gotujemy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA : Po ostygnięciu  ciasta kroimy na plastry.  Smarujemy  kremem na zmianę plaster jasny i ciemny. Składamy. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta

Pani na deser
Orzechowe ruloniki 251

wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy/ekstrakt pomarańczowy. Upieczone ciasto wykładamy na delikatnie zwilżoną czystą ściereczkę, ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy w roladę, by nadać ciastu odpowiedni kształt. Ponownie rozwijamy i odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Mazurek orzechowo – jabłkowy 260

oczkach. Przesypujemy cukrem, smażymy na patelni do wyparowania płynu i zgęstnienia. Gorący mus przekładamy na upieczony spód, przykrywamy drugim plastrem ciasta. MASA ORZECHOWA Obrane orzechy włoskie mielimy (młynkiem lub blenderem), zalewamy gorącym mlekiem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dokładamy po łyżce mielonych orzechów, cały czas mieszając. Gotową masę orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta

Kierunekuchnia
Drożdżówki z serem i truskawkami 208

atutem jest to, że na śniadanie mam już gotowe, pachnące drożdżówki, które sprawiają, że poranek jest dużo przyjemniejszy Drożdżówki z serem i truskawkami przepis na 9 bułeczek Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Masa serowa: 250 g twarogu chudego żółtko 3 łyżki(...)miski, a następnie rozdrobnij go za pomocą widelca. Następnie dodaj do niego żółtko oraz cukier i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj. Kruszonka: Masło ucieraj z ksylitolem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek. Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, szczyptą soli i suchymi drożdżami. Dodaj jajko, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj, aby było miękkie i elastyczne

365 dni dookoła kuchni
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 193

ciasta... Zresztą to właśnie ona nauczyła mnie piec i gotować... Z tamtego okresu pamiętam doskonale smak ciasta, które wyczekiwaliśmy chyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki", na który przepis moja Mama miała jeszcze do swojej Mamy... W klasycznej wersji jest to babka ucierana, przełożona kremem budyniowymi, konfiturą owocową i obsypana krokantem z orzechów. Moja Mama robiła swoją wersję(...)puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno jajka i ucieraj po każdym dodanym przez około   1 minutę.  Dodaj mleko i zmiksuj całość.  Teraz wsyp w partiach przesianą mąkę i wymieszaj całość, krótko, ale delikatnie i dokładnie. Masę przełóż do formy i piecz około 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź i przekrój na 4 blaty. KREM

Słodko-Słony Świat Ilony
KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY) 199

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka

Kuchnia MagdaLeny
KEKS 117

następujące: 1 masło 1 szklanka cukru 6 jajek cukier wanilinowy 2 ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki spirytusu lub wódki bakalie Ciasto należy wyczarować w następujący sposób: Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy. Do ubitego masła(...)wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne “miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :)) Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie “zmasakrować” bakalii. Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej “keksówce” /moja ma wymiary

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 1094

koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec

CookYourself
Ciasto Czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi 219

pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 150 g śmietany 18% 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając.   Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Składniki na kule(...)łyżka cukru waniliowego 30 g miękkiego masła 2 żółtka czubata łyżka kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej 80 g wiórków kokosowych Podane składniki przekładamy do sporej miski i dokładnie ucieramy. Formujemy 12 kul (blacha 28 x 36 cm) Masa z kremem mascarone: 250 g mascarpone 330ml kremówki 5 łyżek cukru pudru śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej

Domowe ciasta
Ciasto marchewkowe z puszystym kremem 182

Philadelphia   Masło ucieramy do gładkości. Ciągle ucierając dodajemy cukier. Dodajemy ekstrakt z wanilii i śmietanę. Ucieramy do puszystości. Dodajemy serek. Ucieramy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji, podobnej do ubitej śmietany.   Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch i boki, tworząc tzw. naked cake. Opcjonalnie

Made By Mom And Son
Ciasto marchewkowe z puszystym kremem 192

Philadelphia   Masło ucieramy do gładkości. Ciągle ucierając dodajemy cukier. Dodajemy ekstrakt z wanilii i śmietanę. Ucieramy do puszystości. Dodajemy serek. Ucieramy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji, podobnej do ubitej śmietany.   Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch i boki, tworząc tzw. naked cake. Opcjonalnie

Made By Mom And Son
Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście czekoladowym 207

wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy wody. Masło ucieramy z cukrem i kakao. Dodajemy do nich żółtko z wodą i mąkę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut. Składniki na masę serową: - 250 gram mascarpone

Życie zamknięte w smaku
Muffinki o smaku różanym! 344

cukru pudru - 3 jajka - 3 łyżki mleka - 1 łyżka wody różanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę, wbijamy kolejno po jajku. Następnie dodajemy suche składniki.  Ciasto przekładamy do foremek, i pieczemy w nagrzanym piecu w temp. 190 stopni C przez 20-22 minuty, do suchego patyczka (ja piekłam

SMYKWKUCHNI