ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:279/881)

Poziomkowa tarta 187

krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut(...)grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce

Zainspirowana w kuchni
Placek z rabarbarem i truskawkami z kokosową kruszonką 109

małych truskawek, ja dałam mrożone kruszonka 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 125 g zimnego masła  Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt sucha i składniki nie chciały się połączyć

Monia miesza i gotuje
SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 442

mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na schłodzone ciasto. KRUSZONKA KOKOSOWA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto. Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierożki Twarożki 100

łyżki cukru ·        400 g twarogu półtłustego ·        2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na ciasto: ·        4 dag drożdży świeżych ·        2 łyżki cukru ·        4 szklanki maki pszennej ·        Kostka(...)Sposób przygotowania: 1.   Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. 2.   Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny. 3.   Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 4.   Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem. 5.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy

Kulinarna Chwila
SERNIK IZAURA 154

sztywną pianę. Masę czekoladową łączymy z żółtkami oraz wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną pergaminem (24x38 cm). Masa serowa: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzone masło, następnie dodajemy porcjami twaróg, na końcu dodajemy cukier waniliowy, budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Masę serową wylewamy

słodki bratek
ciasto makowe 901

wyjmujemy je z piekarnika. W tym czasie do przestudzonej makowej masy dodajemy jajka, cukier, mąkę i wszystkie składniki dokładnie  ucieramy. Teraz na upieczony spód  wykładamy makową masę.  Z lodówki  wyjmujemy drugą część  ciasta, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i dekorujemy nim wierzch makowca.  Tortownicę wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury

Miód i pieprz
Ciasto Shrek 345

soli. dodajemy  cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.  Ciasto  wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wymiary blaszki  36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut

W kuchennym oknie Ewy
Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą 356

250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany około 350g pokrojonych truskawek Dodatkowo: 4-5 łyżek cytrynówki Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo-dyniowe z jeżynami i kremem z białej czekolady 34

Puszyste ciasto marchewkowo-dyniowe z lekką nutą pomarańczy zestawiłam ze słodkim kremem z białej czekolady oraz z soczystymi jeżynami. Wyszła przepyszna całość, idealna na osłodę w jesienne, ponure dni. 2 jajka 60 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 50 g puree z dyni starta skórka z całej pomarańczy 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska(...)czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Studzimy ją, przykrywamy folią i przekładamy do lodówki, by dobrze się schłodziła. Na następny dzień przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem oraz sodą i mieszamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewając olej, puree z dyni i skórkę z pomarańczy. Następnie dalej miksując, dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mieszamy

Mienta blog
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY 220

dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Masa truskawkowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Truskawki(...)masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki. Masa bananowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Banany zmiksować na mus, dodać do masy serwo

RAROSSA
Letni sernik z owocami 74

pieczenia. Na blaszkę przekładam 2/3 ciasta (1/3 zostawiam), równomiernie rozprowadzam i dociskam. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę spód ciasta przez około 10 minut. W tym czasie 150 g masła ucieram z ½ szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję kolejno dwa jajka. Całość musi mieć konsystencję kremu. Na koniec dodaję twaróg, sok i skórkę

Słodki sentyment
Ciastka drożdżowe z posypką cukrową 169

powiedział, że drożdże tylko do ciast, jest w błędzie - z dodatkiem drożdży można upiec przepyszne ciasteczka drożdżowe z cukrem. Oto przepis: Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 25 dag margaryny 3/4 szklanki mleka 4 gam drożdży 1 szklanka cukru brązowego (do posypki) Wykonanie: drożdże ucieramy(...)łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę ucieramy z margaryną, dodajemy pozostały cukier, resztę mleka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wycinamy szklanką kółka i posypujemy cukrem

tojestpyszne.blogspot.com
Torcik marmurkowy z jabłkami. 137

Torcik marmurkowy z jabłkami. Składniki :                   ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła  4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny(...)utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę

Przepisy i porady kulinarne