Piernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z
codojedzeniaCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Gotujemy i jemyśniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Wszystko Ci się uda! Nie wiem dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca. Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Murzynek jest to jedno z wielu ciast do, którego z miłą chęcią wracam. Moim zdaniem ten ponadczasowy wypiek posiada same zalety. Szybki w przygotowaniu, smaczny i
Ciasta z tradycjamiPamiętacie cukier różany, który przygotowywałam jakiś czas temu? Właśnie znalazłam kolejny pomysł na jego zastosowanie! Do kruszonki :) W zależności od tego czy damy go więcej, czy
Kuchnia w czekoladzieDziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po
Słodkie okruszkiBabka piaskowa Dzisiaj do herbatki serwowana jest babka piaskowa prostą w wykonaniu moich dzieci. Składniki: 25 dag masła 2o dag cukru 4 jajka 12 ½ dag mąki
Pomysłowa kuchniaBabka piaskowa Dzisiaj do herbatki serwowana jest babka piaskowa prostą w wykonaniu moich dzieci. Składniki: 25 dag masła 2o dag cukru 4 jajka 12 ½ dag mąki
Pomysłowa kuchniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniekremu c)średni stały: stała kremowa konsystencja 2) lukier cukierniczy: rzadki, płynny, do polewania ciast 3)lukier plastyczny: stała, gumowa, do tworzenia ozdób na ciasta i figurek. Rodzaje lukru ze względu na dodatki: 1) ucierany: z dodatkiem wody lub soku z cytryny 2)gotowany: na bazie cukru kryształu 3)królewski: z dodatkiem białek i soku z cytryny 4)plastyczny
Ciasta z tradycjamiDzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam wyciągnąć aparat i zrobić
Pomysłowa kuchniamożna równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę
Różne smaki w kuchnimleka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Do wyrobionego ciasta dodajemy kieliszek rumu. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju porcjami smażymy nasze chruściki. Odsączone z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem
Kuchnia w czekoladziewaniliowego 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta
Cukiernia Pychotkimasła 2 żółtka aromat cytrynowy 350 g mąki 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki nasion chia Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, aromat i mąkę stopniowo oraz nasiona chia. Ciasto wyrabiamy, nakładamy do maszynki i wyciskamy na blaszki bez papieru. Pieczemy do zrumienienia, ok 15 min. (obserwować
Gotowanie jest łatweużyć 5 sztuk, jajka dobrze rózgą blendera zmiksować do masy wsypać obie mąki z proszkiem, marcepan i dokładnie połączyć składniki w trakcie ucierania wlewać roztrzepane jajka i połączyć składniki na dość gęste ciasto nie za długo piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, ciasto przełożyć do formy i piec około
W Mojej Kuchni LubięCiasto z wierzchu zrobi się brązowe. Powinno ładnie wyrosnąć. Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy. *środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu kopułki) KREM 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy. Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru(...)szklankę mleka i miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki naleśniki; Jajko mieszamy rózgą z cukrem i solą, dodajemy mleko i wodę. Po czym stopniowo dodajemy mąkę do konsystencji śmietanki. Dodajemy olej. Ciasto powinno trochę odpocząć. Smażymy na patelni (nie podpiekamy) Ser ucieramy z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę ubijamy z jajkami, cukrem
Gotowanie jest łatwemąki ryżowej 60 g gorzkiej czekolady szczypta soli Do miski wkładamy masło orzechowe, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Dodajemy posiekane daktyle i posiekaną czekoladę Ucieramy a następnie dodajemy mąkę ryżową i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ręką. Piekarnik nagrzewamy na 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy, układamy je na blasze. Ciastka
Dzieje kuchennej WiewióryOto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
Wiszniówkaszklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy wbijamy po jednym
Wanilia i Kardamonblaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę ziemniaczaną. Górę
upichconasztywną pianę, dodaję porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka z octem mieszam razem i dodaję do ubitych białek. Wsypuję pozostałe składniki i ucieram. Następnie wlewam olej, a na koniec do gotowego już ciasta wsypuję pokrojone jabłka. Formę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na 30 min. Upieczone wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórmoże smakować ciasto z dodatkiem majonezu i zawsze dochodziłam do wniosku, że majonez raczej nie pasuje do ciasta. Błąd, ogromny błąd!!! Pasuje i to jeszcze jak. Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kto piekł, ten wie, a kto nie miał jeszcze okazji wypróbować, niech się nie waha dłużej. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)pianę. Do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce majonezu. Obie mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie łącze z masą . Formę z kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min. Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i posypuję
Ciasteczkowy Potwórpółtłustego twarogu jajko 0/5 szklanki mąki ryżowej szczypta soli szklanka truskawek (poza sezonem mrożonych) 2-3 łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) Twaróg ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym
Mienta blogMango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny
Ostra na SłodkoPleśniak – zapewne większość z Was albo robiła to ciasto , albo przynajmniej o nim słyszała.Pleśniak jest lekki, fajnym , chrupiącym ciastem , przekładanym warstwą owoców lub marmolady
Ostra na Słodkoschłodzonej)125 g serka mascarponegorzka czekolada (100g) 150 g Nutellipralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę
Słodka Stronaprzelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie
Proste Potrawymożna równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę
Słodkości i nie tylkoblogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka(...)smaku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu az składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść w kólkę. Podzielić na 4 cześci, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem
Ala piecze i gotujeekstrat waniliowy, mleko, ucieramy do powstania delikatnego kremu. Krem będzie wyglądał jak zwarzony i jest to prawidłowe. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy rabarbar w takiej ilości, żeby zostało po 4 kawałki na dodanie na wierzch na każdą babeczkę. Mieszamy dokładnie
Bułka z Chlebemsolą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: słoik dżemu malinowego 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody(...)miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany krem studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy
Cynamonowe szczęściepieczenia łączę ze sobą. Mleko, masło i miód rozpuszczam. Studzę. Do mąki dodaję 2 jajka oraz wystudzony tłuszcz. Łączę ze sobą. Ciasto chłodzę przez 40 minut w lodówce. Ciasto dzielę na trzy części. Każdy kawałek oddzielnie wałkuję i piekę na prostokątnej blaszce przez 10 minut w 180 stopniach(wyłożonej papierem do pieczenia). Studzę. 300 ml mleka zagotowuję z cukrem(...)mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje zimną mieszankę. Mieszam do ponownego zagotowania. Mieszam do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram, dodając partiami zimny budyń. chłodzę w lodówce przez 10 minut. Płaty ciasta przekładam kremem. Czekoladę rozpuszczam wraz z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy mielę. Gotową polewą zdobię ciasto. Posypuję orzechami. Smacznego
Ciasta z tradycjamiCiasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć(...)około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego
Pysznosci Babci Basiłyżeczki kurkumy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g masła 100 g cukru 100 g mąki 1 łyżeczka kurkumy Jak zrobić ciasto z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową? Jabłka myjemy i kroimy w dosyć dużą kostkę (ok. 2x2 cm). Jeżeli mamy jabłka z twardą skórką, to lepiej obrać, ale generalnie ze skórką smakuje(...)kruszonkę. Kruszonka nie musi się połączyć, ma pozostać w wielu drobnych kawałeczkach. Czym dłużej ją wyrabiamy, tym większe kawałeczki kruszonki otrzymujemy. Polecam, aby nie ucierać zbyt długo max 1-1,5 min. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy jabłka wraz ze wszystką pozostałą mąką. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (wymiary
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy
Gotowanie moimi oczamispożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce
Ciasteczkowy Potwórsernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym spodzie, z przecieraną galaretką czereśniową. Przepyszne połączenie, doskonałe na radosny początek wakacji :-) składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową: 1 kg twarogu typu(...)pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na galaretkę czereśniową: 1/2 kg czereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około
babka w formie