Pleśniak – zapewne większość z Was albo robiła to ciasto , albo przynajmniej o nim słyszała.Pleśniak jest lekki, fajnym , chrupiącym ciastem , przekładanym warstwą owoców lub marmolady
Ostra na Słodkoschłodzonej)125 g serka mascarponegorzka czekolada (100g) 150 g Nutellipralinki Ferrero Rocher lub kolejne ok. 50 g orzechów laskowych Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę
Słodka Stronaprzelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie
Proste Potrawymożna równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę
Słodkości i nie tylkoblogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka(...)smaku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu az składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść w kólkę. Podzielić na 4 cześci, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem
Ala piecze i gotujeekstrat waniliowy, mleko, ucieramy do powstania delikatnego kremu. Krem będzie wyglądał jak zwarzony i jest to prawidłowe. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy rabarbar w takiej ilości, żeby zostało po 4 kawałki na dodanie na wierzch na każdą babeczkę. Mieszamy dokładnie
Bułka z Chlebemsolą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: słoik dżemu malinowego 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody(...)miksujemy. Gotową mieszaninę wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany krem studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy
Cynamonowe szczęściepieczenia łączę ze sobą. Mleko, masło i miód rozpuszczam. Studzę. Do mąki dodaję 2 jajka oraz wystudzony tłuszcz. Łączę ze sobą. Ciasto chłodzę przez 40 minut w lodówce. Ciasto dzielę na trzy części. Każdy kawałek oddzielnie wałkuję i piekę na prostokątnej blaszce przez 10 minut w 180 stopniach(wyłożonej papierem do pieczenia). Studzę. 300 ml mleka zagotowuję z cukrem(...)mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje zimną mieszankę. Mieszam do ponownego zagotowania. Mieszam do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram, dodając partiami zimny budyń. chłodzę w lodówce przez 10 minut. Płaty ciasta przekładam kremem. Czekoladę rozpuszczam wraz z masłem w kąpieli wodnej. Orzechy mielę. Gotową polewą zdobię ciasto. Posypuję orzechami. Smacznego
Ciasta z tradycjamiCiasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć(...)około 8 łyżek gorącej wody wsypujemy 50 gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego
Pysznosci Babci Basiłyżeczki kurkumy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g masła 100 g cukru 100 g mąki 1 łyżeczka kurkumy Jak zrobić ciasto z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową? Jabłka myjemy i kroimy w dosyć dużą kostkę (ok. 2x2 cm). Jeżeli mamy jabłka z twardą skórką, to lepiej obrać, ale generalnie ze skórką smakuje(...)kruszonkę. Kruszonka nie musi się połączyć, ma pozostać w wielu drobnych kawałeczkach. Czym dłużej ją wyrabiamy, tym większe kawałeczki kruszonki otrzymujemy. Polecam, aby nie ucierać zbyt długo max 1-1,5 min. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy jabłka wraz ze wszystką pozostałą mąką. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (wymiary
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy
Gotowanie moimi oczamispożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce
Ciasteczkowy Potwórsernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym spodzie, z przecieraną galaretką czereśniową. Przepyszne połączenie, doskonałe na radosny początek wakacji :-) składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową: 1 kg twarogu typu(...)pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na galaretkę czereśniową: 1/2 kg czereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około
babka w formieponownie ucierać Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać po łyżce do masy Mleko lekko ugrzać i dodawać strużką do masy- ucierać Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy
Proste Potrawydodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy do połączenia się składników *** *** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową powideł śliwkowych *** *** Na powidła wykładamy połowę kremu *** *** Krem przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową powideł
Blog z Apetytem