ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:305/881)

Gwiezdne ciasto rabarbarowe pod puszystą pierzynką :) 107

rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :) Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200g margaryny 4 żółtka 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg rabarbaru 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe(...)Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki, po czym zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 godzin by puścił sok. Margarynę ucieramy z cukrem dodając jajka, żółtka, śmietanę, proszek i mąkę. Z gotowego ciasta odkładamy kawałek wielkości pięści, resztę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blaszkę. Po 5 godzinach z rabarbaru odciskamy sok, którego powinno być 600ml

Smakowy Raj
Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 159

Należę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną.  Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia(...)żółtka jajek ucieramy razem z masłem. Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem.  Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko

Taste Therapy
PIERNIK NA MAJONEZIE 185

piernik z dodatkiem majonezu znalazłam w najnowszym numerze ,,Przyślij przepis''. A że BABKA NA MAJONEZIE   smakuje wspaniale postanowiłam spróbować też piernik. Samo jego wykonanie  jest bardzo proste. Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste i wilgotne. Smakuje wspaniale przełożony ulubionym dżemem. Całość uzupełnia pyszna polewa na wierzchu. Mogę zagwarantować, że żadna kucharka nie zawstydzi się go zaserwować na nadchodzące(...)Mąkę, kakao, przyprawę i sodę przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z jogurtem lub mlekiem.  Następnie dodajemy majonez oraz dżem i dobrze ucieramy. Przelewamy do formy i pieczemy 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto gdy przestygnie przekrawamy na dwa blaty, smarujemy dżemem. Wierzch również smarujemy, Ponieważ piernik troszkę pękł nałożyłam tam trochę więcej dżemu, po równej powierzchni posmarowałam

Pani na deser
Kolorowe lizaczki biszkoptowe 119

łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta, szczypta soli, 100 g białej czekolady, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian

Moniki Smakołyki
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 147

nałożenie: 150 g bryndzy 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki) 2 kawałki kaszanki 2 cebule 4 ząbki czosnki pieprz Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C. Bryndzę ucieramy ze śmietaną na gęsta masę. Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodziankowiec – przepis na tanie ciasto drożdżowe równie pyszne jak jagodzianki 46

Przepis na ciasto wzięłam z przepisu na pyszne drożdżówki. Część z Was już doskonale je zna, bo jest ze mną od 2014 roku. Jagody można śmiało zastąpić borówkami, jeżynami lub świeżymi malinami – ciasto będzie równie obłędne 🙂 *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme   Wykonanie CIASTO W dużej misce pokrusz drożdże, wsyp do nich cukier a następnie ucieraj, aż staną(...)zaczynu. Wsyp też mąkę i całość wyrabiaj dłońmi przez około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane ) Następnie wlej rozpuszczone masło i przez kolejne 5 minut wyrabiaj całość do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od twoich dłoni. Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką. Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez

Eat me! Fit me!
Czarnuch babci Tereski 362

jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce(...)dużej misce ucieraj mikserem miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez

Mango Papaja
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 213

łyżeczkę cukry i czekamy aż zaczną pracować. W mące robimy dołek i wlewamy nasze drożdże zasypując je mąką. Znów czekamy, aż zacznie wyrastać. Żółtka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym/zapachem. Dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy sukcesywnie podgrzane mleko (jego ilość jest uzależniona od mąki, ciasto musi być bardzo elastyczne ale nie gęste). Kiedy składniki się ładnie połączyły dolewamy

Malinowe Pocałunki
sernik królewski 381

wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 21x26 cm. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodaję stopniowo twaróg, na koniec miksuję

babka w formie
Drożdżowe z rabarbarem 119

czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Pleśniak z jabłkami 308

Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm

Smakowy Raj
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU 211

wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Wanilia ta jest najbardziej cenioną wanilią świata – jej dodatek nadaje deserom wyjątkowy i intensywnie waniliowy smak. Tak jak lubię! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 czubata szkl * cukier – 3/4 szkl * jajko – 3 szt * Czarne Kakao Intense Dr. Oetker – 1 łyżka * Ciemne kakao Dr. Oetker – 2 łyżki * proszek(...)cukrem z wanilią bourbon. Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, nie przerywając ucierania dodajemy budyń łyżka po łyżce. 3/4 kremu wyciągamy na nasączone ciasto, przykrywamy, smarujemy resztą kremu. WIERZCH: Masło rozpuszczamy z cukrem, karmelizujemy orzechy, studzimy, siekamy, obficie posypujemy ciasto. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Przepis

Ostra na Słodko
Ciasto makowe z masą kokosową 179

zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej. Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi

Kuchnia u Bietki
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 148

aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta, po to by zrobić je, kiedy tylko mamy na to ochotę. 30 minut i są gotowe. Gorąco polecam!            SKŁADNIKI NA OKOŁO 25 SZTUK(...)pomarańczy, jeśli puree będzie zbyt gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, albo mieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na minimum 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki

Calzonella.com
Ciasto czekoladowe bez mąki 241

dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :)  Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu  4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów  40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy(...)białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę

Różne smaki w kuchni