ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:316/881)

CIASTO ŚNIADANIOWE ZE ŚLIWKAMI 157

Ciasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty. Składniki:  2 szklanki mąki razowej  1 szklanka mąki pszennej 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia

pieprzny smaczek
Wilgotny placek z cukinii na słodko 131

łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Masę na ciasto mieszamy łyżką wraz z cukinią. Gotową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Disslowej przedwojenna konfitura z róży 139

dziko rosnących roślin w tym także róży.  Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje doskonały zapach i nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast.  Wg. mnie jest znacznie lepsza niż klasyczna konfitura z róży ucieranej. Jedno jest pewne… długo nie postoi ;)    Składniki: 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona) 480 g cukru 5 g kwasku cytrynowego

Pyry na Gaz
Biały Obłok 243

czasie jeszcze raz zmniejszam temperaturę do 80°C i dopiekam ciasto przez 12-15 min. Gdy wierzch zaczyna się zrumieniać, wyłączam piekarnik, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.  Zimne kroję na dwa blaty. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję po łyżce śmietanę , potem wsypuję mleko w proszku i doprawiam sokiem z cytryny. Masę wykładam na pierwszy blat, przykrywam drugim

Ciasteczkowy Potwór
Babka Wielkanocna 178

miski, ubić na parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać  po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Babeczki cytrynowe 615

Puszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :)   Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Chocolate Muffin Blog
Babeczki Kogel - Mogel 223

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty

Jadło i czytadło
Ciasteczka sezamowe II 184

szklanki cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić

Mix smaku
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 123

ciasto naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund.Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową.Przygotowaną masą smarujemy naleśniki.Zwijamy.Zajadamy ciepłe

Ostra na Słodko
Marcepan 161

wysuszyć na czystej ściereczce.Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec.Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem.Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki.Można pokroić w kawałeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Baby, babki, babeczki 367

glazura: cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso. Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem

Przysmaki Karolki
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 130

jabłek 1 łyżka kakao Cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę

Smaki Ewy
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 168

odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia. Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem

psgotujemy
kostka kawowa z bezą 604

bezę przez około 2 godziny.   Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i  spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni(...)wlewam ostudzoną kawę i rozpuszczoną żelatynę. Wykładam na pierwszy blat ciasta, wyrównuję i przykrywam drugim blatem. W garnku gotuję 500 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budyń rozmieszany z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram

babka w formie
Ciasto chatka baby Jagi/chatka Puchatka-bez pieczenia, smak dzieciństwa +FILM 122

POLEWA -200 g czekolady mlecznej -4 łyżki mleka -75g masła DODATKOWO  -kolorowa posypka Trzeba też przygotować folię WAŻNE  Przed przygotowaniem ciasta trzeba serek i masło wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchna masę, następnie stopniowo dodajemy serek waniliowy.  Powoli, po łyżce, wciąż miksując.  I masa gotowa :) Do masy(...)chatki) Układamy drugą warstwę herbatników, znów cienko smarujemy masą, i układamy trzecią warstwę.  Tak robimy drugą chatkę. Do reszty masy dodajemy kakao i miksujemy.  Smarujemy cieniutko każde ciasto. Następnie  wkładamy ręce pod folie wzdłuż ciasta i składamy do siebie. Zawijamy dokładnie i związujemy, odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia usuwamy folię. Składniki na polewę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku