ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:322/881)

Ciasto metrowiec super przepis :-) 847

zagotowujemy. W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe babeczki z bakaliami 164

mnie rodzynki, migdały, orzeszki, pistacje, kokos, skórka pomarańczowa… :) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Blaszkę

Ciastkozercy
lukrowana jabłkowa strucla 152

temperaturze   przez 45-50 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu

Miód i pieprz
Seromak 228

szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce

Jacob Tastes
Chaczapuri 357

między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części. Z kawałka ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy 1/6 farszu

My Culinary Art
Kostka szczęścia ;) 521

potem studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy kakaowa mieszanina wystygnie, wlewamy ją do mąki, dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek i mieszamy z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 części. Galaretka z truskawek: truskawki kroimy na mniejsze części i w garnuszku dusimy(...)chcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować. Do gorącej masy dodajemy galaretkę ( w postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej.  Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem

Czerwona Porzeczka
Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką. 219

mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę krówkową ( 2 łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie(...)proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka

Izabelawkuchni
Piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą 127

kokardki.” Oczywiście kupiłam jedną i wgryzłam się w nią tylko co przekroczywszy drzwi piekarni. I… rozczarowanie: nie to ciasto, nie ta marmolada, nie ten smak. O gramaturze i cenie nawet nie wspomnę. Dlatego po powrocie do domu na pocieszenie upiekłam ucieranego pieguska ze skórką pomarańczową (ukłon w stronę męża, który ją uwielbia) i polewą czekoladową. Fotki wyszły nieciekawie, bo światło

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 142

wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń

Przepisy i porady kulinarne
Sernik królewski z wanilią 182

przesiewamy mąkę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.  Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę. Dosypujemy budynie oraz ziarenka z wanilii. Cały czas miksujemy, stopniowo dodajemy twaróg. Wyłączamy

VioletoweKucharzenie
Sernik z rabarbarem 96

pieczenia. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć lekko odsączony rabarbar. Masa serowa : ser zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo cukier, a następnie sok i otartą skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietaną ubić. Na ser wyłożyć śmietanę, białka

królestwo garów
FAWORKI PIWNE 166

żółtka 1/2 szklanki piwa jasnego 3 łyżki cukru  szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy piwo, sól oraz przesianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je cienko i kroimy radełkiem na romby lub paski około 3 cm x 10 cm. Nacinamy

Kuchnia MagdaLeny
Torcik czekoladowy z kawowym kremem 207

Powoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Do świątecznej kawy będzie doskonałe.Torcik czekoladowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCzekoladowy spód(...)małe kawałki i wrzucamy do garnuszka  masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową  i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Faworki z dodatkiem piwa 84

Miałam już nie robić więcej faworków, ale znalazłam ten przepis i nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. Są pyszne, ciasto jest bardzo delikatne, a faworki wychodzą kruche i bardzo smaczne. Jeśli jeszcze nie macie ich dość w karnawale to zachęcam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faworki z dodatkiem piwa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Składniki(...)żółtek 250 g mąki pszennej 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki drobnego cukru cukier puder smalec lub olej do smażenia Instrukcje Żółtka ucieramy razem z cukrem do białości, dodajemy piwo i mąkę, miksujemy chwilę i przekładamy ciasto na stolnicę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko około 2 mm (starajcie się jak najmniej podsypywać mąką). Wykrawamy paski o szerokości

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 148

małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną dorzucamy namoczone w rumie rodzynki masło roztapiamy i stopniowo dolewamy

Luźna Kuchnia