ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:327/881)

Ptysie śnieżynki z kremem 81

pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki kokosowe  CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień(...)zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.  MASA

Camilla w kuchni
Gotowany sernik na herbatnikach. 398

przygotowujemy polewę. Cukier gotujemy w połowie szklanki wody aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady. Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał. Smacznego :) Zainspirowała

Symfonia smakowa
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 623

temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak i wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy białka

Słodka Strona
CIASTO CZEKOLADOWE 124

Bardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :)  Składniki: 200 g mąki pszennej  1 łyżka kakao  80 g masła 1/2 szklanki mleka  150 g cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej ciemnej czekolady  wiórka kokosowe do posypania 2 jajka  Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)ogniu roztapiam masło i czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka i mieszam.  Mąkę, proszek, kakao przesiewam przez sitko do miski. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie powoli łącze ze suchymi składnikami i mieszam.  Ciasto przekładam do wyłożonej papierem  tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło

Kukuleczki
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 208

porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem.  Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce

W kuchni Karmel-itki
Warkocz klonowy 346

Odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiej miski lub pojemnika od blendera wrzucamy ostudzone orzechy, syrop klonowy, śmietanę, jogurt oraz ciemny cukier. Wszystkie składniki ucieramy na masę. Miskę owijamy folią i również wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy. Następnie ciasto dzielimy na 2 równe prostokąty. Na środek każdego prostokąta wykładamy wcześniej przygotowaną masę. Boki

Ciastka i ciasta
Miodownik teściowej 133

dodając do niego 150 g cukru pudru (budyń musi być na 0,5 l mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać tak długo, aż utworzy się biały i puszysty krem. Składanie Dwa wcześniejsze upieczone blaty ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i kremem budyniowo-maślanym. Ułożyć je jeden na drugim. Przełożyć na formę do pieczenia. Na samym wierzchu położyć ciasto

Ugotować
Proste rogaliki czekoladowe 153

drożdży 1 jajko + orzechy laskowe, krem czekoladowy (np. Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy

Ciastkozercy
Słonecznikowiec wg Aleex 148

chwili, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać masę krówkową (użyłam ¾ puszki) i ucierać przez kolejne 1-2 minuty, aż składniki się połączą. 12. 3/4 uprażonego słonecznika dodać do kremu krówkowego, wymieszać. Jeśli słonecznik po upieczeniu będzie jednolitą masą, wcześniej pokruszyć go. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą. 14. Wyłożyć na cieście krem ze słonecznikiem, wyrównać powierzchnię. 15. Na wierzchu poukładać herbatniki. Ciastka

W mojej kuchni
Marysieńka 564

piana zgęstnieje dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, na koniec wsypujemy mąkę, proszek i kakao i ostrożnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Wkładka orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 5 białek  1 szklanka cukru(...)ziemniaczaną i odlane mleko i całość staranie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu

Cynamonowe szczęście
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 181

dodajemy zblendowane buraczki i ostygniętą czekoladę. Ubijamy do połączenia. Wsypujemy wymieszaną mąkę. Ucieramy krótką chwile. Na sam koniec dodajemy delikatnie ubitą pianę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy i obsypujemy mąką. Wykładamy po równo ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)śmietanę. Ucieramy. Następnie kakao. Ucieramy do połączenia. Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki syropu klonowego Śmietanę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę i syrop klonowy. Odstawiamy na 2 minuty na bok. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem. Rozsmarowujemy

Made By Mom And Son
Torcik orzechowy z krakersami 217

się za upieczenie ciasta orzechowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao i pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm około 35 minut(...)mieszamy mąki, cukier oraz żółtka. Rozmieszaną miksturę wlewamy do gotującego się mleka, dodajemy capuccino i wszystko chwilę gotujemy a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę capuccino. Teraz możemy zabrać się za składanie. Najpierw kładziemy ciasto ciemne, na to masa, następnie warstwa krakersów, masa, krakersy, masa, krakersy, masa oraz jasne ciasto. Wierzch dekorujemy cienką warstwa masy i posypujemy pokruszonymi

Zainspirowana w kuchni
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 178

placków: Do misy miksera wbiłam jajko i żółtko, dodałam margarynę i cukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wsypywałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kefir i śmietanę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkowałam(...)utarłam na puszystą masę a następnie, nie przerywając ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze.   Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam

Kuchnia u Krysi
CIASTO "PLEŚNIAK" 176

piekarnika. Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Na to zetrzeć na tarce warstwę ciemnego ciasta z zamrażalnika. Kolejno pora na przygotowanie bezy. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Pianę ucierać mikserem do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Na końcu dodać budynie. Wymieszać tylko tyle by piana połączyła się

Zrób to smacznie
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką 212

sodą. 4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 5. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, bakalie, jajka i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto). 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku

Mała Cukierenka