szklanka mąki krupczatki figi cukier trzcinowy Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwaniliowy Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Brownies z Kokosem (Ciasto a'la Bounty) - Sposób przygotowania: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i ubijamy. Następnie dodajemy mąkę oraz sól(...)masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 17 5 stopni. Pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się jeszcze przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Studzimy. Masa kokosowa: Mleko i śmietankę
Słodka Stronaobowiązkowym i nie zamieniłabym go na żaden inny. Jest wspaniały! Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Polecam gorąco. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru drobnego 1 szkl. płynnego miodu 1 szkl. oleju 7 jajek(...)mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy z palnika, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego przygotowany grysik. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeden z blatów ponownie umieszczamy w formie. Rozprowadzamy na nim połowę powideł śliwkowych. Następnie dajemy połowę masy, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat ciasta, który również smarujemy powidłami, a następnie resztą masy. Przykrywamy trzecim blatem piernikowym
Smaki Na Talerzubrzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier z prawdziwą wanilią Kamis 5 łyżek cukru(...)przesianą mąką, robimy w niej dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Zasypujemy je mąką i czekamy chwilę, aż mąka zacznie nam pękać. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do mąki. Dodajemy spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając ciepłe mleko. Pod koniec dolewamy roztopione i przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką
Malinowe Pocałunkipalcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy, kruszonka ma być sypka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, oraz proszkiem budyniowym. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ucieramy do uzyskania pulchnej masy, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku każde następne gdy masa się
Wanilia i Kardamonpotrzeba do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę z proszkiem wsypać kakao i wyrabiać ciasto jak na kruszonkę, schować do lodówki na 30 minut do misy robota wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i z 5 minut ucierać do białości na wysokich obrotach, dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka i krótko połączyć składniki tortownica
W Mojej Kuchni Lubięniepełna druga szklanka mąki pszennej Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy
upichconawielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można
Kuchenne zapiski Edytypieczenia tarty (użyłam formy o średnicy 30 cm) i schładzamy jeszcze chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy masę. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Stale miksując, dodajemy jajka oraz mielone migdały. Puszysta masę przelewamy na schłodzone ciasto. Z wierzchu układamy umyte owoce. Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta migdałowa z agrestem
Mienta blogpieczenia tarty (użyłam formy o średnicy 30 cm) i schładzamy jeszcze chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy masę. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Stale miksując, dodajemy jajka oraz mielone migdały. Puszysta masę przelewamy na schłodzone ciasto. Z wierzchu układamy umyte i pokrojone morele, oraz borówki. Calość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta
Mienta blogmasła 90 g drobnego cukru 4 łyżki mleka 150 g chałwy waniliowej Wykonanie ciasta jasnego i kakaowego: Masło, żółtka i cukier utarłam na puszystą masę. Nie przerywając ucierania przesiałam do masy mąkę z proszkiem do pieczenia a po chwili wlałam mleko. Białka ubiłam na sztywno, dodałam do masy, wymieszałam łopatką(...)Dodałam cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180° C. Teraz czas na złożenie mojego przekładańca. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut. Upieczone o dstawiłam do wystudzenia
Kuchnia u Krysiorzechów włoskich Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa cienkie placki. Z podanej porcji(...)wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Budyń wystudzić po czym utrzeć z masłem na puszysty krem dodając podczas ucierania ekstrakt z wanilii. Gotowym kremem przełożyć orzechowe biszkopty zostawiając trochę kremu na posmarowanie góry ciasta. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki po czym pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia Elkicukru - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - garść żurawiny - garść borówek Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę i wrzucam owoce. Piekę w temp. 170'C przez ok. 70 minut (termoobieg). Babeczka bardzo smaczna, a rewelacyjnie smakuje, kiedy
Wielopokoleniowododawać po jednej łyżce zmielonych orzechów. Delikatnie już mieszać. Orzechy muszą być wyczuwalne, nie zmielcie ich na puch. Wyłożyć masę bezową na tą samą blaszkę w której piekło się ciasto. Blaszkę również wyłóżcie papierem do pieczenia. Pieczenie bezy – piekarnik nagrzać do 200 C, włożyć blaszkę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec następne 1.20 minut(...)naczynia dodać masło, utrzeć obroty 3, czas 1 minuta do masła dodać 3 łyżki kaszki, wymieszać obroty 4, czas 30 sek nałożyć motylek, ucierać obroty 3 i co jakiś czas dodawać pozostałą masę z kaski. Formowanie ciasta do tej samej blaszki co było pieczone ciasto włożyć upieczone ciasto krem z kaszki manny rozłożyć na cieście teraz delikatnie położyć bezę orzechową
Kuchnia Pokoleńbudyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 2 min. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem. Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Czekoladę mieszamy do całkowitego
kulinarne odsłony pati