ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:337/881)

,,Babka tulipan’’ 109

kształcie drobnych kuleczek małe czekoladowe jajka z kolorowymi nakrapianymi skorupkami Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych składników dodajemy stopniowo żółtka a następnie dolewamy olej i aromatu waniliowego. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, przesiewamy i mieszamy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe(...)wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła łyżką na środku wylanego do blaszki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę zostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy razem z gorąca wodą, sokiem z limonki i barwnikiem. Przestygnietą babkę polewamy lukrem, dekorujemy według uznania. Udanych

Podróż w kulinaria
Baba z kuleczkami marcepanowymi 153

formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem(...)całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą

Wanilia i Kardamon
Jabłka w cieście kruchym 101

skrywa chrupiący i słodziutki farsz orzechowy – eksplozja smaków gwarantowana. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich gości lub rodzinę, to jak najbardziej warto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest warty grzechu. Składniki 2 średnie winne jabłka 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 2 żółtka szczypta(...)sól i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i wszystko razem rozcieramy tworząc coś w rodzaju kruszonki. Następnie wbijamy żółtka i znowu razem ucieramy. Aby scalić masę dodajemy jogurt lub śmietanę i wszystko razem łączymy w gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy. Można przebić je na wylot

Analiza Smaku
Kokosowa roladka 188

kokosowych 100g masła 100g cukru pudru 2 łyżki rumu 1 łyżka spirytusu Sposób wykonania: Biszkopty mielimy bardzo drobno w malakserze. Masło ucieramy z kakao, rumem, żółtkiem i cukrem pudrem. Do masy dodajemy biszkopty i całość dokładnie ugniatamy ręką. Ciasto odstawiamy do lodówki i przygotowujemy białą masę, ucierając masło z kokosem, cukrem pudrem, rumem i spirytusem. Następnie kakaowe ciasto dzielimy

Kuchnia Pani Wiosny
Czekoladowa Szarlotka 134

kilka dni to już znaleźliście. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g masła 225 g cukru trzcinowego 5 jaj 375 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (granulki) 1,5 łyżeczki kakao garść posiekanych migdałów 90 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Masło ucieramy z cukrem do gładkości. Dodajemy stopniowo jajka i ciągle ucieramy(...)łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, granulki kawy rozpuszczalnej i kakao. Dodajemy garść posiekanych migdałów i czekoladę. Całość ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy

Made By Mom And Son
Czekoladowa Szarlotka 124

kilka dni to już znaleźliście. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g masła 225 g cukru trzcinowego 5 jaj 375 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (granulki) 1,5 łyżeczki kakao garść posiekanych migdałów 90 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Masło ucieramy z cukrem do gładkości. Dodajemy stopniowo jajka i ciągle ucieramy(...)łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, granulki kawy rozpuszczalnej i kakao. Dodajemy garść posiekanych migdałów i czekoladę. Całość ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy

Made By Mom And Son
Kruche ciasto z agrestem 174

kwaśnej śmietany (18%) 2 ½ szklanki mąki 40-50dag agrestu Do posypania: 1 łyżka cukru pudru Miękkie masło i margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Na koniec posypujemy agrestem. Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C około

Smakowy Raj
Pizza z camembertem, orzechami i miodem. 183

najpierw robimy z nich rozczyn- drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, 1/3 ciepłej wody i łyżeczkę mąki, dokładnie ucieramy i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby rozczyn podwoił objętość, następnie dodajemy go do reszty składników i postępujemy jak powyżej). Teraz ciasto smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło i co najmniej podwoiło

Rozpustne gotowanie
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 858

masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)ostygnięcia. 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM ). 12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 13. Drugi biszkopt wyciągnąć

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2574

masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)ostygnięcia. 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM ). 12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 13. Drugi biszkopt wyciągnąć

Mała Cukierenka
Luksusowy z masą orzechową 171

Wspaniałe ciasto pochodzące z książki  103 ciasta Siostry Anastazji Składniki: 40 dag margaryny 40 dag cukru pudru 8 jajek 14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie) 14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 10 dag mielonych orzechów 10 dag wiórek kokosowych 10 dag maku 1 olejek cytrynowy Masa orzechowa(...)masła 25 dag cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta.  Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto orzechowe (orzechowiec) 80

dłuższej nieobecności zapraszam Was na bloga po przepis na pyszne, mocno orzechowe ciasto. Idealne na zimne jesienne dni, ciasto, które z każdym dniem smakuje lepiej. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto orzechowe (orzechowiec) Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 170 g cukru 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody Składniki na masę(...)się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części, blaszkę o wymiarach 25X30cm wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Drugi kawałek ciasta również rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami 120

zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna CIASTO: - 2 szklanki mąki pszennej - łyżeczka soli - 10 g drożdży np. Babuni – na drożdże wsypujemy 1 łyżeczka cukru i ucieramy na papkę, a potem dolewamy letniej wody do pełna - 1 łyżka oliwy lub oleju Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy

Kuchenne Wariacje
Caluski, laurka i mini serniczki. 135

lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie: Przyszykowac foremki do muffinek i papilotki. Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy ze soba i wypelniamy nim dno papilotek do muffinek. Przygotowujemy mase serowa. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy na gladka mase z masa marcepanowa i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku migdalowego. Na koncu

Przysmaki Karolki
Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z wiaderka +FILM 143

masy ) -1,5 szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.  Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko.  Podczas pieczenia podrośnie. masa serowa  Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy stopniowo ser, następnie budynie, oliwę lub olej  i na końcu mleko, dokładnie miksujemy do uzyskania(...)musi się rozpuścić a piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :)  Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie.  Wylewamy na ciasto.  Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.  WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku