ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:343/881)

Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 65

jest to trudne w przygotowaniu ciasto, wymaga tylko dobrego planu i cierpliwości. Żeby upiec to ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec(...)wody 2 dzień rano – 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22 °C) do wieczora. DZIEŃ 2 – wieczór 50 g ciasta od 2 dnia rano (resztę wyrzucić) 50 gramów mąki 25 g wody 2 dzień wieczór – 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej

Tajemnice Smaku
Ciasto cytrynowe 165

biszkopt przełożony masą cytrynową, którą robi się błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się. Tutaj to absolutnie nie grozi :). Ciasto jest wspaniałe na imprezy, ponieważ nie jest zbyt słodkie i "zamulające", ponadto może długo stać w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Szybkie, pyszne ciasto ucierane ze śliwkami 147

folią aluminiową. Ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na gładką masę ok. 10 minut. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku w ok. 3 minutowych odstępach czasu. Potem stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wykładamy do blaszki (u mnie forma siliconowa), wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy śliwki skórką do dołu, posypujemy kruszonką

psgotujemy
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 142

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki. Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK Z PIANĄ I KOKOSEM 167

olejek cytrynowy Beza: 10 dag wiórek kokosowych 6 łyżek cukru 6 białek Dodatkowo: kakao gorzkie  WYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy

słodki bratek
Ciasto orzechowe z masłem orzechowym +FILM 114

wykładamy masę. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni  piekarnika i pieczemy około 25 minut.  Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Do miski dajemy 175g masła w temp pokojowej i ucieramy je chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń.  Na koniec dodajemy masło orzechowe-wszystko miksujemy do połączenia.  Ja dodałam 300g

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Karpatka 229

jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na pierwszy blat karpatki nakładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem karpatki i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

paapilotkaa
Cygan 241

łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki. Masa budyniowa

Apetyczna babeczka
Kolorowe ciasto z galaretką 127

Kolorowa masa: 340 g mleka skondensowanego 2 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i śmietanę. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do ciasta  i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej

Qchnia po prostu
Ucierane z truskawkami 159

mnie więc w lodówce chłodzi się kolejny "testowy" deser, mam nadzieję, że dałam wystarczającą ilość żelatyny i jutro da się go pokroić, a Was zapraszam na niezawodne ciacho ucierane :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na blaszkę 24x36cm:   6 jajek 4½ szklanki mąki 1 szklanka cukru (można mniej lub więcej) ¾ szklanki oleju rzepakowego(...)pracy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy do misy i ustawiamy ponownie czas pracy na 2 minuty, prędkość 6. Ostatnim etapem jest dodanie oleju. Ostatni już raz mieszamy ciasto również na prędkości 6, przez 1 minutę. Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, układamy obok siebie truskawki delikatnie je wbijając w środek (nie do końca!) i wstawiamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z budyniem 128

łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.   W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia

Kulinarne przygody Gatity
Chrupiące ciastka owsiane 81

masło 200 g, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, soda 0,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 16 g, Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko razem do połączenia. Z ciasta formujemy kuli, a następnie na blaszce  wyłożonej  papierem do pieczenia rozpłaszczamy je łyżką na płaskie ciasteczka. Pieczemy w temp 170st.C przez

kulinarne odsłony pati
Sernik z brzoskwiniami, polewą i mandarynkami 83

wanilinowy 6 jajek 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka brzoskwiń z syropu pokrojonych w kostkę 1 wagonik herbatników do ciasta polecam gotową  polewę Helio Blaszka o wymiarach 26cm / 30 cm Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym na gładki krem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kremówkę również ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
BABKA WIELKANOCNA + FILMIK 112

Białka nalerzy ubić ze szczyptą soli na sztywno. 3 minuty / o 6 . Jajka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko.  Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy około 1 godziny.  Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche ciastka pomarańczowo-maślane czyli Słodki Czwartek odc. 165 157

czekolada do polania Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Foremkę o boku 20 cm (lub podobnym polu) wykładamy papierem do pieczenia. W misce palcami ucieramy masło, mąkę, cukier oraz drobno starta skórkę z połowy pomarańczy. Formujemy bryłkę ciasta i wylepiamy nim dno przygotowanej foremki. Ciasto powinno mieć 1 cm grubości. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok 20 minut. Powinno lekko się

Dzieje kuchennej Wiewióry