ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:347/881)

Łatwe ciasto z rabarbarem + film 313

cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie

Smakowite Dania
Szarlotka 137

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans

Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 168

waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry

Proste Potrawy
Mleczny sernik 210

stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego

Salonik smaków
babka marmurkowa z amaretto 150

pieczenia wykonanie: Masło ucieramy. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWA PYSZNA KARPATKA 476

mąkę, cały czas mieszając. Garnek stawiamy na piecu i gotujemy ok. 3 minut. Ciasto studzimy po czym cały czas miksując dodajemy po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą połowę wykładamy na prostokątną dużą blachę, ja wyłożyłam papierem do pieczenia.. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut(...)gotującego się mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gotujemy  ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego

Mała w garnku miesza
Makowiec II 175

jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto:    40g drożdży    100g cukru    1 szklanka mleka    2 żółtka    1 białko    500g mąki krupczatki    100g rozpuszczonego(...)cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ale nie gorącym). Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy

peggiwkuchni
Berneńska babka czekoladowa 132

Córka zażyczyła sobie na weekend ciasto czekoladowe. Z racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) 250g gorzkiej czekolady (może być mleczna czekolada) kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 1/2 szkl cukru(...)jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać na przemian czekoladę z mąką i połowę ubitych białek. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pozostałe białka.  Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby

Smakołyki Asi
Babka marmurkowa 81

formy Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i oba rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieram do uzyskania puszystej masy. Masę łączymy z mlekiem. Białka ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie łączę z ciastem. 2/3 ciasta wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam, wlewam na jasne

Zasmakuj Kuchni
Tarta sezamowa z lemon curd 147

zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem do pieca przykrywamy papierem, na który wysypujemy ceramiczne kuleczki lub w warunkach domowych groch czy też fasolę (soczewica też daje radę). Spód pieczemy 15 min w temp(...)zetrzeć, a sok wycisnąć. Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy 2 żółtka (1 białko na razie odkładamy na bok) oraz cukier. Ucieramy jajka z cukrem,- następnie dodajemy do nich przesiane razem mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Gdy wszystko się ładnie połączy powoli dodajemy sok z cytryn a na koniec skórkę. Mieszamy wszystko na gładki krem. Krem należy ogrzać

Kuba Gotuje
Kruche ciastka z dżemem 238

drobnego cukru 1 jajko 460 g mąki ulubiony dżem CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło razem z cukrem na gładką, jasną masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto. 2. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i lekko zgniatamy. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem

My Culinary Art
Carrot Cake, Ciasto marchewkowe - marchwiak, a na Śląsku- marchwiok 171

niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier: ok. ¾ szklanki

Smakowy Raj
Ciasto francuskie z borówkami i lekkim kremem budyniowo-maślanym 80

piekarnika nagrzanego do 200 ° C, pieczemy ok. 20-25 minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta. Upieczone wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. W tym czasie robimy krem. Do miski dajemy żółtka, ekstrat waniliowy, cukier, budyń w proszku, ucieramy do powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy(...)wyglądała jak ścięta jajecznica. Masę zostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie, w misce ucieramy masło, dodajemy po 2 łyżki masy budyniowej i cały czas miksujemy. Po dodaniu całej masy budyniowej jeszcze miksujemy chwilę, aż cała masa będzie aksamitna i gładka. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Z upieczonego ciasta ściągamy papier do pieczenie i dajemy je z powrotem na blachę. Wykładamy masę

Bułka z Chlebem
RACUSZKI ZE ŚMIETANA - lekkie i puszyste jak chmurka 226

RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ Jak przyrządzić puszyste i lekkie jak chmurka racuszki - przepis krok po kroku. Moje racuszki przygotowałam na słodko , ale w wersji wytrawnej (bez cukru) do ciasta można dodać np. 2 łyżki skwareczek ze słoniny lub boczku i cebulkę zrumienioną na maśle - w takiej wersji również są bardzo smaczne. Polecam przepis na racuszki ze śmietaną, korzystajcie, ulepszajcie(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oddzielam żółtka od białek. Krok 2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram. Dodaję jabłka pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Racuszki

Moja Książka Kucharska
Zemsta teściowej 391

białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować  na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach

Ala piecze i gotuje
CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego 94

lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie. Pączki z ciasta francuskiego – składniki: gotowe ciasto francuskie (arkusz) 1 jajko Jak przygotować różowy lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z buraka Sok z połowy cytryny Cukier puder ucieramy z sokiem z buraka i sokiem z cytryny do gładkości za pomocą łyżki. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rocher 303

puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo Krem Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie

Kolizje Smaków