ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:345/881)

Pierniczki bożonarodzeniowe 91

łyżeczka sody oczyszczonej   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości

noteskulinarnyfiga
Domowe pączki. 112

łyżkami mąki. Przykrywamy  rozczyn i odstawić na około 10 min. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce

Symfonia smakowa
Kruche ciastka maślane z M&M’s 159

ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki Bananowo-Orzechowe 151

banany. Całość dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez

Słodka Strona
Muffinki z twarogiem 145

razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników : cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i jajka, a następnie wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem. Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta (ma nam zasłonić tylko dno), następnie na środek układamy łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta, można dać więcej, zależy jakiej

charlotte gotuje
Brzoskwiniowy tort 118

Przygotowanie:    Jajka rozbijamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy kakao i ucieramy mikserem na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzoną wlewamy do ciasta na biszkopt. Takie ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt przekrawamy na dwie części

Aga w kuchni
Pączki z pomarańczową konfiturą 190

dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli 166

wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.  Pieczemy   w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto. Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem. Ciemny blat przekładamy

Mania Gotowania
SERNIK KRÓLEWSKI / WARSZAWSKI 218

oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy. Białka

RAROSSA
Ciasto malinowe z polewą adwokatową 575

żelatyny – 7g 250ml likieru adwokat 150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji     Ciasto: 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich

Mała Cukierenka
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 159

łyżek cukru 40g masła Przygotowanie: Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką

Symfonia smakowa
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 159

małe kawałki i zasypałam cukrem. Przygotowałam też kruszonkę. Do miski wsypałam mąkę. Dodałam cukier i masło. Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki. Blachę o wymiarach 25/35 cm wysmarowałam masłem. Można użyć oczywiście papieru do pieczenia. Wlałam na nią ciasto. Na ciasto wyłożyłam rabarbar. Można powtykać go głębiej.  Jeśli macie czas - ciasto  może jeszcze postać aby urosło. Posypałam

potrawyregionalne
Strucla z orzechami 112

tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna, delikatna strucla z orzechami włoskimi, idealna strucla na świąteczny stół Składniki Ciasto 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 0,5 szkl. cukru 2 szt. żółtka 300 g mąki 80 g masła Nadzienie 300 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru (dałam brązowy(...)drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Masło rozpuszczmy i odstawiamy do ostygnięcia. Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn, przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie robimy farsz. Orzechy siekamy, dodajemy cukier i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło

Mieszam w Garnku
Pyszne ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem+FILM 55

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was ma kolejne pyszne ciasto. Tym razem to ciasto orzechowo-jabłkowe z kremem. Na pierwszy rzut oka może się wydawać czasochłonne i trudne, ale absolutnie takie nie jest. Bardzo ładnie wygląda, jest wysokie. Super nada się na świąteczny stół lub po prostu na spotkanie rodzinne czy do kawki. Składa się z biszkoptu orzechowego, kremu, kakaowych herbatników(...)dłużej) ja użyłam odmiany Ligol Do uprażonych jabłek dodajemy 3 łyżki galaretki cytrynowej dokładnie mieszamy i studzimy. KREM Masło w temp pokojowej ucieramy, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń (też w temp pokojowej) dokładnie miksujemy do połączenia. SKŁADANIE CIASTA  Pierwszy spód orzechowy możemy nasączyć lekko mocną herbatą (nie jest to konieczne ale polecam to zrobić, bo wtedy ciasto będzie bardziej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CIASTO "MILKY WAY" 118

Pyszne ciasto z kremem.Dwa kakaowe biszkopty przedzielone pysznym kremem z mleka w proszku.Smakuje podobnie jak mleczna kanapka :). Dobrze że szybko zrobiłam zdjęcia bo to ciasto znika w szybkim tempie. Zapraszam po przepis ;). SKŁADNIKI Ciasto 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 8 łyżek wody 8 łyżek(...)znowu miksujemy. Ciasto wlewamy do blaszki,piekarnik nagrzewamy do 180C wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut -do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Czas na przygotowanie kremu,do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy.tylko do rozpuszczenia się cukrów,następnie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo

Mała w garnku miesza