śmietanki 36% + 1 opakowanie czerwonych porzeczek Sposób przygotowania: Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtko oraz sól i ucieramy jeszcze chwilkę. Ręcznie zagniatamy z mąką, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie, rozwałkowujemy je tak, aby wyścieliło dno i boki okrągłej formy o średnicy 18 cm. Spód dociskamy i nakłuwamy widelcem
DominikaDolcipomysły na ciasta i desery z ich udziałem i takie ciasto chciałam Wam dziś zaprezentować. Stosunkowo niedrogie i proste w przygotowaniu połączenie delikatnie kruchego ciasta, kokosowej pianki oraz borówek. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło ucieramy z cukrem
Cynamonowe szczęściepyszne. Tym razem postawiłam na typowo jesienne klimaty i do ciasta dodałam jabłka. Częstujcie się. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki
Cynamonowe szczęściedużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne, że musiałam wszystkie zamieścić ;) Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki
Cynamonowe szczęścieopakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania szczypta soli Papier do pieczenia Szpryca do dekoracji ciast Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli. Żółtka natomiast ucieramy z około 180 cukru dodając również wodę i olej, Dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Znów(...)waniliowym i pozostałym cukrem jaki nam został, dodajemy też budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( można zmiksować) UWAGA. Ja użyłam serka homogenizowanego dlatego ser ułożył mi się na spodzie ciasta co spowodowało ,że nie wyszła mi planowana kratka :) lecz jeżeli dacie zwykły ser powinno już to wyglądać ;) Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia, można ją natłuścić dobrze jeżeli ktoś
W Moim Magicznym DomuKolejny zaległy post, kolejny eksperyment kulinarny, kolejna udana próba. Część ciasta upiekłam w formie w kształcie jajka, a część jako muffiny. Ciasto wyszło wspaniałe w smaku i dodatkowo rozwarstwia się kolorystycznie. Na górze jest jaśniejsze, niżej zaś ciemniejsze. Najlepiej sprawdźcie sami:) Składniki: 1 kostka margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 płaska łyżka sody(...)ucieram z cukrem. Dodaję dżem i miksując dodaję porcjami mąkę ze spulchniaczami. Maleńkim strumieniem wlewam gorące mleko. Całość wymieszam i nakładam w formę w kształcie jajek do 3/4 wysokości. Na wierzch wrzucam po kilka rodzynek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C na 30 min. Upiekłam 10 sztuk w kształcie jajka, a do reszty ciasta
Ciasteczkowy Potwórniezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki
peggiwkuchniwierzchu folią spożywczą, dociskając ją do jego powierzchni, pozostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, masło ucieramy z cukrem pudrem, na najwyższych obrotach miksera do białości, stopniowo dodajemy przestudzony budyń, a następnie kawę. Masę kawową rozprowadzamy na cieście, na masie umieszczamy drugą część ciasta z karmelem. Uwagi: – miodowe blaty możemy upiec dzień wcześniej, – ciasto najlepiej smakuje
KulinarneImpresje.pltrzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Ciasto: 2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 3. Do drugiej miski dodać jajka, olej, cukier i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać maślankę i wymieszać do połączenia składników. Następnie do suchych składników dodać mokre i krótko
Mała CukierenkaKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy(...)wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój
głodny alergikGotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki, bądź na 15 minut do zamrażalnika, uważając aby nie zamarzło całkowicie. Po tym czasie ciastem wykładamy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i ponownie umieszczamy w lodówce. W tym momencie zabieramy się za robienie masy. Masa(...)obieramy, przecinamy wzdłuż na dwie połówki, pozbawiając ogryzka. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy 2 łyżki kakao, oraz mielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Z lodówki wyjmujemy wyłożoną ciastem foremkę, na ciasto wykładamy masę, układamy połówki gruszek (delikatnie dociskając). Gotową tartę pieczemy w temperaturze 180 st przez około
Kuchenne aromatywaniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny
Gotuj z Mąkąucieramy z cukrem pudrem na puch. Do jasnej i puszystej masy dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym(...)żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Masę dzielimy na dwie części
Smaki Na Talerzu