murzynkiem 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżeczka sodki 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z sodą, dodać pokrojoną drobno margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj. jajka, cukier i miód- wyrobić, podzielić na 3 części . Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min. Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać(...)gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy do ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy) Do letniej, słodkiej masy mlecznej z kaszą dodajemy stopniowo masło i ucieramy na puszysty krem Upieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:) . Polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pół szklanki cukru Wszystkie
Proste Potrawypracy. Nie są typowo dietetyczne, ale na pewno zdrowsze od tych "sklepowych" :) A do tego są łatwe w przygotowaniu. To co, może skusicie się na jedną? ;) Składniki na ciasto: - 600 g mąki - 100 g masła - 30 g drożdży - 150 ml mleka - 150 g cukru - 4 jajka - aromat W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy 3 łyżki cukru (te z 150g(...)łyżki cukru - 3 czubate łyżki rodzynek - aromat - powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy ser i aromat, a także rodzynki i miksujemy całą masę. Kiedy ciasto podwoiło swoją wielkość przystępujmy do lepienia bułeczek. Bierzemy niewielką ilość ciasta (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy, aby bułeczki były), lekko spłaszczamy
Zdrowie na języku :Pkonsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło. Mocno schłodzone jest wręcz genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek ( w oryginale jeżyn(...)cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder. Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórypostanowiłam upiec te które lubią najbardziej z m&m'sami .Ciasteczka są pyszne, kruchutkie. Będą jeszcze pyszniejsze gdy dodacie m&m's z orzeszkami. Myyy pycha. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu online http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 150 g miękkiego masła(...)mąki pszennej tortowej Młytnów Stoisław + do podsypania 200 g kolorowych malutkich m&m's Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła.Krążki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem
Sama słodycz i szczypta chiliDodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy
Bajeczna Kuchniaoleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 płaska łyżeczka sody - 1 łyżka kakao - 4 jabłka Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy olej, mąkę, cynamon, sodę oraz kakao. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do utartego ciasta. Z białek ubijamy pianę, łączymy ją delikatnie z ciastem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut
Zainspirowana w kuchniobsypania Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć
Ciastkozercycukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie
Smakowite DaniaMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, pół szklanki cukru pudru, szczyptę soli, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40). Mniejszą z nich wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans
Ania i Marcin gotująwaniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry
Proste Potrawystopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na spód ciasta. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego
Salonik smakówpieczenia wykonanie: Masło ucieramy. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniamąkę, cały czas mieszając. Garnek stawiamy na piecu i gotujemy ok. 3 minut. Ciasto studzimy po czym cały czas miksując dodajemy po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą połowę wykładamy na prostokątną dużą blachę, ja wyłożyłam papierem do pieczenia.. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut(...)gotującego się mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego
Mała w garnku mieszajestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży 100g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 białko 500g mąki krupczatki 100g rozpuszczonego(...)cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ale nie gorącym). Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy
peggiwkuchniCórka zażyczyła sobie na weekend ciasto czekoladowe. Z racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) 250g gorzkiej czekolady (może być mleczna czekolada) kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 1/2 szkl cukru(...)jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ucieranej masy dodawać na przemian czekoladę z mąką i połowę ubitych białek. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pozostałe białka. Ciasto przełożyć do formy na babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby
Smakołyki Asi