jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu
prawdziwe jedzeniemleko nie może być gorące). Do rozczynu dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11
peggiwkuchnimąki dodać posiekane masło (można je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM ), cukier, cynamon i rękoma zagnieść kruszonkę. Ciasto: 2. Rabarbar pokroić na kawałeczki. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około(...)masę. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Dodać skórkę z cytryny i maślankę, wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę długo nie mieszać. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar i posypać kruszonką ( patrz FILM ). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C
Mała Cukierenkacukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wierzch blatów smarujemy porcją dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)drugiej rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mączną, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami wystudzony budyń. Blat pokrywamy kremem budyniowym a na wierzch kładziemy drugi blat. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała
Zainspirowana w kuchnilaska wanilii 50 g cukru pudru Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk. Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru
Smaki Na TalerzuMasło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko i dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzchu gotowego ciasta
Kuchnia w opałachSkładniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej 250 g margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek(...)Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej
Kulinarne Fantazje Mariolisoda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Wybić jajka do miski utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo
Kuchnia Danusiwersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Małe pączki są wspaniałą dekoracją do innych wypieków, ja wykorzystałam je do urodzinowych babeczek dla mojej Babci . Bardzo dobrze prezentują się też założone(...)zrobić mini donuty? Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna
Ciastkozercymleka zagotować z cukrem i skórką z cytryny, w pozostałym mleku mieszamy mąkę i wlewamy do gotującego mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło na pulchną masę i dodajemy po łyżce ugotowaną masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto pokroimy jak kromki chleba ok 2 cm grubości, przekładamy na przemian jasne ciasto, masa przykładamy ciemne ciasto masa i tak postępujemy
kgwjanczewopieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi
mojewypiekiinietylkoBiałka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ( ja mąkę z proszkiem przesiałam, jak do każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać mleko, tłuszcz i cynamon ( jeśli używacie ), wymieszać rózgą kuchenną. Dodać
Opowieści z piekarnikapieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki powidła lub dżemu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka WYKONANIE: SER: Masło ucieramy, dodajemy cukier puder oraz po jednym jajku, dobrze miksujemy. Następnie dodajemy ser, budyń oraz sok i skórkę z cytryny. CIASTO: Wszystkie składniki przekładamy do miski, mąkę z proszkiem, sodą i kakao przesiewamy. Ciasto dobrze miksujemy. Blachę wykładamy papierem
Pani na desercytryny. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj trochę więcej soku z cytryna tak, aby lukier można było łatwo rozprowadzić na cieście. Sposób wykonania : M asło lub margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i dalej ucieraj, aż masa zbieleje. Następnie wsyp otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieraj. Teraz dodaj sok z cytryny oraz jogurt, całość dobrze zmiksuj(...)proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , delikatnie wymieszaj ( najlepiej rózgą kuchenną ) do całkowitego połączenia się składników. Piec w nagrzanym piekarniku 165 C przez około 40 - 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli nie to wydłużamy pieczenie. Gdy ciasto trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, nakłuwamy go w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Całkiem wystudzone
Przepisy i porady kulinarne