Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieZnane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie
Kuchnia MagdaLenypoczątek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać) :-) Następnie do miski wrzucamy masło lub margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser po dodaniu sera dodajemy budynie-proszek i miksujemy bardzo dokładnie-masa serowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNa sklepowych półkach pojawiło się już całkiem sporo smacznych gruszek. Nie wiem jak Wy, ale mi one smakują zdecydowanie bardziej od jabłek, więc grzechem byłoby nie
Kuchnia w czekoladzielekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy
Izabelawkuchniszczypta soli. Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej
Wanilia i Kardamonłyżki oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu ok. 4 łyżek mąki orkiszowej + jagody + łyżka skrobi ziemniaczanej + jajko KRUSZONKA: Masło ucieraj z ksylitolem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek. NADZIENIE: Jagody umyj, przełóż do miski, obsyp skrobią ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj jagody
365 dni dookoła kuchnimargaryny Optima Omega 100 g cukru 2 żółtka 220 g mąki pszennej dżem ja użyłam z truskawek (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 2,5-3 cm, na środku robimy dziurkę i nakładamy pół łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Gotuj z MąkąPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do
Kuchnia Pokoleńłyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Serek mascarpone miksujemy
Truskawkowa Fiestaczęść). Jedną to na spód zostawiamy jasną, do dwóch pozostałych dodajemy kakao i zagniatamy, żeby kakao połączyło się z ciastem. 4. Ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Ser: 1. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i naprzemiennie ser i śmietankę. Na końcu dajemy mąkę ziemniaczaną. Cały
kruche babeczkicukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temp
Camilla w kuchnimargaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy
Pyszności Słodkościmąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki masła -rozpuszczonego 1 szklanka wiśni Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na małych obrotach mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tortownicy i posypujemy wiśniami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) i pieczemy 45 minut. Ja po upieczeniu polałam
harrisamieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeżeli w pomieszczeniu jest niska temperatura można wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 40C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło
Passion of Cookingkulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Wkładamy foremki na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Otwieramy foremkę i wyjmujemy gotowe ule. Masa miodowa: W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego schłodzone ule wypełniamy kremem
Podróż w kulinariatwarogu (25 dag) pół kostki masła 4 łyżki cukru 4 żółtka 10 dag rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki
Pobite gary Barbarymiód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachcukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką i migdałami
Anioły w kuchniCzy wiesz, że … … że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe. Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość
Ostra na Słodkołyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków m&m Wykonanie: Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe
psgotujemyDziś polecam bardzo tanie i szybkie ciasto, które jest również bardzo mięciutkie i puszyste. W wersji bogatszej proponuję na wierzch galaretkę i owoce. Ale
Ciasteczkowy Potwórpłuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca
les mirabelleschili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy z przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez
Kolejny blog o gotowaniuDługi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało
ciastkarnia na kruchym spodziesuche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości
Aga w kuchniokoło 15 minut, następnie wysypujemy na nie orzechy, wciskamy je lekko w ciasto i podpiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu trochę przestygnąć. Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy i śmietanę, a następnie mieszamy z dynią. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, łączymy je potem delikatnie
Kulinarne przygody Gatitykostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy
Salonik smakówszklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego
Czerwona Porzeczkaśmietany(jak jest już sztywna) stopniowo dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy. Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy. Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową. Wkładamy całość wkładamy do lodówki na 15 minut. Czekoladę rozpuszczam
Ciasta z tradycjami