ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:331/881)

Pączki 155

mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Jeżeli w pomieszczeniu jest niska temperatura można wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 40C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże,   letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło

Passion of Cooking
,,Ule orzechowo- miodowe” 125

kulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Wkładamy foremki na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Otwieramy foremkę i wyjmujemy gotowe ule. Masa miodowa: W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego schłodzone ule wypełniamy kremem

Podróż w kulinaria
Pomarańczowe naleśniki 158

twarogu (25 dag) pół kostki masła 4 łyżki cukru 4 żółtka 10 dag rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki

Pobite gary Barbary
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą 133

miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Tartaletki ze sliwkami i migdałami 165

cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką i migdałami

Anioły w kuchni
7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI 110

Czy wiesz, że … … że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe. Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość

Ostra na Słodko
Ciasteczka w piegi wg A. Starmach 102

łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków m&m   Wykonanie:   Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe

psgotujemy
Jogurtowiec 196

Dziś polecam bardzo tanie i szybkie ciasto, które jest również bardzo mięciutkie i puszyste. W wersji bogatszej proponuję na wierzch galaretkę i owoce. Ale

Ciasteczkowy Potwór
Czas na rabarbar 102

płuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca

les mirabelles
Muffinki z serem i szynką 173

chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy z przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez

Kolejny blog o gotowaniu
Pijana śliwka 184

Długi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta  aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciastka ze skórką pomarańczową 154

suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości

Aga w kuchni
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 160

około 15 minut, następnie wysypujemy na nie orzechy, wciskamy je lekko w ciasto i podpiekamy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu trochę przestygnąć. Upieczoną dynię miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przyprawy i śmietanę, a następnie mieszamy z dynią. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, łączymy je potem delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Tartaletki z owocami 148

kostka margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia ucieramy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem). Na każdą tartaletkę kładziemy papierową foremkę i wysypujemy

Salonik smaków
Ciastka owsiane 178

szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać  :)  Formujemy małe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Smacznego

Czerwona Porzeczka