ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:328/881)

Ciasto Leśny Mech 102

Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy do masy olej i dodajemy szpinak. Mąkę dokładnie

NiePieprz.pl
Miodownik 88

cukrem puder na małym ogniu. Studzimy, dodajemy sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 3 części, jeśli komuś się uda można nawet na 4, ciasto będzie cieńsze i efekt będzie ładniejszy. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt 21x25cm, czyli wielkość formy. Do natłuszczonej formy kolejno wkładamy placki i pieczemy na złoty kolor przez 12 minut(...)ogniu, cały czas mieszając aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Studzimy masę co jakiś czas mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po łyżce zimnej masy z kaszki.  Masą przekładamy płaty ciasta, lekko dociskając oraz  smarujemy delikatnie wierch. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciasto zmiękło. Ja ozdobiłam wierzch dodatkowo masą kajmakową zmiksowaną

Gotowanie moimi oczami
Dwukolorowy sernik – łaciaty. 73

dnia więc można go przygotować wcześniej. Ciasto biszkoptowe przełożone gotowanym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek całe 100 g cukru 0,5 szklanki (szklanka 250 ml) 140 g mąki tortowej 1 szkl. 2 łyżki kakao płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na ciasto jasne: 6 białek 3/4 szklanki cukru(...)wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smakujemy). Naprzemiennie przekładamy ciasto białe z ciastem ciemnym. Delikatnie mieszamy warstwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka) Ciasto studzimy i kroimy na trzy blaty. masa sernikowa: Żółtka razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Do utartych żółtego dodajemy masło i miksujemy, aż składniki

To co lubię - gotuję i polecam
Klasyczna napoleonka 91

obficie nakłuwamy widelcem, pieczemy przez około 20-25 minut (Agata piekła swoje blaty przez 22 minuty). Identycznie postępujemy z drugim fragmentem naszego ciasta. Masa budyniowa: W garnku zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem oraz z masłem. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę, wyłączamy mikser, dodajemy obydwie mąki oraz szklankę mleka, stopniowo zwiększając obroty miksera(...)ucieramy ponownie do połączenia się składników. Do gorącego mleka (przy wyłączonym gazie) mieszając całość trzepaczką, wlewamy stopniowo masę jajeczną, włączamy gaz (mały płomień), mieszając zagotowujemy, kontynuujemy gotowanie, aż masa ładnie nam zgęstnieje (cały czas intensywnie mieszamy, żeby nie powstały grudki). Gotową masę przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni budyniu, pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Jeden z blatów ciasta wkładamy

KulinarneImpresje.pl
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 227

pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką(...)jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka thumbprins z mango i cukrem rozmarynowym 160

szkl wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier rozmarynowy: 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki drobnego cukru Przygotowanie: ciastka: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą.  Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.  Z ciasta odrywamy

Bon appetit mon amie
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1170

niedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się!  Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego(...)budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.  Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami

Ostra na Słodko
Mazurek czekoladowo bakaliowy 169

cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem

Ala piecze i gotuje
Ciasto z rodzynkami i owocami z kompotu – ekspresowe 98

szklanki cukru 4 łyżki oleju Porządna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel ulubionego olejku do ciasta 2/3 szklanki rodzynek Owoce z kompotu Cukier puder Wykonanie: Pierwszą rzeczą którą robimy, to zalewamy gorąca wodą rodzynki, aby namokły. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, mąkę, olejek zapachowy, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem

Smaki Ewy
Sernik na kruchym cieście + film 97

Sernik na kruchym cieście to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast w polskiej kuchni. W tym przepisie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszny sernik, który jest idealnym dodatkiem do świątecznego stołu. Sernik ten będzie charakteryzował się delikatnym i kremowym wnętrzem, przyjemnym dla podniebienia, a także pysznym kruchym spodem. Przygotowanie tego sernika jest proste, a smak z pewnością zachwyci(...)masło i żółtka. Dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Mniejszą część ciasta wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu ciasto posypujemy kakao. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy wlewamy

Smakowite Dania
Serniczki z patelni,błyskawiczne placuszki 392

Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję serniczków, placuszków z patelni, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Gdy macie ochotę na coś słodkiego a nie chce Wam się piec ciasta to polecam je przygotować, znikną w mig . Serniczki podałam na miseczce od MICHI, a miłośników rękodzieła zapraszam na Ich stronę   KLIK   :)    Składniki : 200 g sera białego pół tłustego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 1 duże jajko  kilka łyżek oleju do smażenia  Wykonanie : Ser dobrze ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jakiem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i zagniatamy delikatne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty foremką do ciastek. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wkładamy

Sama słodycz i szczypta chili
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 226

cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać

Walijskie Pichcenie
Sernik z brzoskwiniami 1685

mrozimy przez 2 godziny. Następnie połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy w temp. 170-180 st.C przez ok. 15 min. do złocistego koloru.  Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy po całym jajku. Dodajemy partiami ser oraz proszek budyniowy i ucieramy do połączenia. Sporządzamy pianę. Białka

kulinarne odsłony pati
Karpatka – ciasto z kremem 166

Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą. Krem Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy na gładką masę. Masą przekłądamy placki ciasta. Artykuł Karpatka – ciasto z kremem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku