ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:329/881)

Puszysty biszkopt gryczany 138

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z erytrolem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i cały czas ucieramy. Dodajemy esencję lub sok z pomarańczy i otartą skórkę. Delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem. Ciasto wylewamy do formy, małej keksówki, ok. 20-25 cm długości. Pieczemy 30 minut w temp

Kucharzyca
Ciasto dyniowo owsiane z kajmakiem 90

trzcinowego 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki dobrego kajmaku z dodatkiem soli do posmarowania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puree z dynii mieszamy z płątkami i zalewamy wrzątkiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy namoczone płatki i pozostałe skladniki. Gdy składniki się

Mienta blog
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2849

mlekana nadzienie : 60-70dag jabłek3 łyżki cukru2 łyżki masłasok z połowy cytrynyłyżeczka cynamonuPrzygotowanie :Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę  wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce.W między czasie

Mechanik w kuchni
SEROMAKOWIEC 438

roztapiam, rodzynki zalewam wrzątkiem, orzechy włoskie drobno siekam. Dodaję jajka, roztopione masło i bakalie. Mieszam razem i wykładam na spód z kruchego ciasta. Oddzielam białko od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.  Żółtka ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję masło i miksuję razem. Wrzucam biały ser oraz proszek budyniowy i miksuję. Ubite białka delikatnie łączę(...)upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w śmietance, delikatnie podgrzewając na palniku. Wylewam na przestudzony seromakowiec. Pozostawiam do chwili, aż czekolada stężeje na powierzchni ciasta. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
,,Złota rosa z jagodami’’ 112

szklanka śmietany 18 % 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru Pół kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika w 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wykładamy jagody na upieczone ciasto i dalej pieczemy przez 10 minut

Podróż w kulinaria
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1221

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie(...)stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
Keks świąteczny 145

Keks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa(...)opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować

Kuchnia Danusi
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 99

Ciasto  Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę. W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko(...)Krem pralinowo - maślany: Mikserem utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, mielone migdały i ucierać. Łyżką po łyżce dodawać przygotowany wcześniej Crème pâtissière ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu.  Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przekrojone ciasto wypełnić kremem i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi, można również oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Babka bananowa 76

cukier, mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy aż składniki połączą się. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąkę i przekładamy ciasto. Pieczemy 35-45 min w 200st. ok 3 łyżki cukru pudru ucieramy z łyżeczką soku cytrynowego. Powstałym lukrem dekorujemy zimną babkę. Artykuł Babka bananowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Babka cytrynowa 66

Piekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.

Prosty przepis na
Ciasto kokosowe- z masą jagodową 142

gotującego się mleka i mieszamy aż będzie gęsty i żeby się nie przypaliło . Jak budyń będzie zimny trzeba go utrzeć z masłem .Pierwsze ucieramy masło a potem dodajemy zimny budyń i masa gotowa ,dajemy na ciasto jako 1 warstwę. 2 warstwa ciasta krem jagodowy 1 opakowanie mrożonych jagod 300g Musimy je rozmrozić i na sitko . śmietanę 36 procentową ubijamy

Moje Wyroby
Naleśniki z syropem z bzu, truskawkami i twarogiem 83

przekładamy twaróg, nasiona z przepołowionej połówki laski wanilii, śmietanę oraz mleko, a jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy także cukru pudru do smaku. Całość ucieramy lub blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łyżkę masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko, wodę, syrop, szczyptę soli oraz rozpuszczone

Smaczna Strona
Ciasto łaciate jogurtowe z truskawkami i kruszonką 126

łyżka kakao KRUSZONKA -3 łyżki cukru -50g masła -mąka -ile zabierze DODATKOWO -truskawki Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.  Do blaszki wykładamy najpierw ciasto jasne-wyrównujemy, następnie ciasto ciemne.  Przejeżdżamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Orzechowiec 178

cukier,budynie i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z budyniem na gładki krem.  Krem budyniowy dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto bez orzechów.Delikatnie nasączamy herbatą.Następnie wykładamy jedną część kremu, warstwę herbatników,masę budyniową, warstwę krakersów, masę krówkową, warstwę herbatników

Sama słodycz i szczypta chili