ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:329/881)

Keks świąteczny 153

Keks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa(...)opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować

Kuchnia Danusi
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 108

Ciasto  Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę. W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko(...)Krem pralinowo - maślany: Mikserem utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, mielone migdały i ucierać. Łyżką po łyżce dodawać przygotowany wcześniej Crème pâtissière ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu.  Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przekrojone ciasto wypełnić kremem i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi, można również oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Babka bananowa 96

cukier, mieszamy. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy aż składniki połączą się. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąkę i przekładamy ciasto. Pieczemy 35-45 min w 200st. ok 3 łyżki cukru pudru ucieramy z łyżeczką soku cytrynowego. Powstałym lukrem dekorujemy zimną babkę. Artykuł Babka bananowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Babka cytrynowa 74

Piekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.

Prosty przepis na
Ciasto kokosowe- z masą jagodową 166

gotującego się mleka i mieszamy aż będzie gęsty i żeby się nie przypaliło . Jak budyń będzie zimny trzeba go utrzeć z masłem .Pierwsze ucieramy masło a potem dodajemy zimny budyń i masa gotowa ,dajemy na ciasto jako 1 warstwę. 2 warstwa ciasta krem jagodowy 1 opakowanie mrożonych jagod 300g Musimy je rozmrozić i na sitko . śmietanę 36 procentową ubijamy

Moje Wyroby
Naleśniki z syropem z bzu, truskawkami i twarogiem 94

przekładamy twaróg, nasiona z przepołowionej połówki laski wanilii, śmietanę oraz mleko, a jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy także cukru pudru do smaku. Całość ucieramy lub blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – łyżkę masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko, wodę, syrop, szczyptę soli oraz rozpuszczone

Smaczna Strona
Ciasto łaciate jogurtowe z truskawkami i kruszonką 134

łyżka kakao KRUSZONKA -3 łyżki cukru -50g masła -mąka -ile zabierze DODATKOWO -truskawki Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.  Do blaszki wykładamy najpierw ciasto jasne-wyrównujemy, następnie ciasto ciemne.  Przejeżdżamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Orzechowiec 190

cukier,budynie i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z budyniem na gładki krem.  Krem budyniowy dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto bez orzechów.Delikatnie nasączamy herbatą.Następnie wykładamy jedną część kremu, warstwę herbatników,masę budyniową, warstwę krakersów, masę krówkową, warstwę herbatników

Sama słodycz i szczypta chili
Półkruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 109

słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka) 90 g orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kucharzyca
Rewelacyjne drożdżówki z serem 108

termomixa, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajko, cukier waniliowy oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto (zamknięte naczynie/ 2minuty/kłos). Dalej postępujemy z ciastem jak powyżej. Nadzienie: W naczyniu zakładamy motylek, dodajemy żółtko i cukry, ucieramy 2 minuty/ 60stopni/obroty 6. Ściągamy motylek, dodajemy ser i śmietanę, ucieramy 30 sekund/obroty 6, używając przy tym kopystki. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej

KulinarneImpresje.pl
Tarta przypominająca w smaku sernik -jest przepyszny 130

masa 4 duże jajka lub 5 malych 200 ml śmietany 36 % 2 lyżki mąki ziemniaczannej sok z 3 cytryn Wszystkie skłdniki ucieramy ze sobą. Masa będzie nie za gęsta ale wylewamy ją na ciasto i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy w piekarniku tem18o st ok35 min i polecam jadłam u córki w smaku przypomina sernik

Moje Wyroby
Nutellamisu - tiramisu z nutellą 2520

rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy. W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy do ciasta. Mleko zagęszczamy kolejnymi 6-cioma łyżkami nutelli i tak powstałą masę odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy serki mascarpone i dalej miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy

Qchnia po prostu
PROSTE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ NA OLEJU 97

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA OLEJU 253

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 173

Znane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie

Kuchnia MagdaLeny
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4484

początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać)  :-) Następnie do miski wrzucamy masło lub  margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser po dodaniu sera dodajemy budynie-proszek i miksujemy bardzo dokładnie-masa serowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowo- bananowe brownie z gruszkami 178

Na sklepowych półkach pojawiło się już całkiem sporo smacznych gruszek. Nie wiem jak Wy, ale mi one smakują zdecydowanie bardziej od jabłek, więc grzechem byłoby nie

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z chałwową pianką i malinami. 133

lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy

Izabelawkuchni
Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 161

szczypta soli. Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i  gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej

Wanilia i Kardamon
Domowe jagodzianki 2 125

łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu ok. 4 łyżek mąki orkiszowej + jagody + łyżka skrobi ziemniaczanej + jajko KRUSZONKA: Masło ucieraj z ksylitolem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek. NADZIENIE: Jagody umyj, przełóż do miski, obsyp skrobią ziemniaczaną. CIASTO: Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz. Na środek ciasta wykładaj jagody

365 dni dookoła kuchni
Ciastka maślane z dżemem 182

margaryny Optima Omega 100 g cukru 2 żółtka 220 g mąki pszennej dżem ja użyłam z truskawek (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 2,5-3 cm, na środku robimy dziurkę i nakładamy pół łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Mąką
Kruche ciasto z truskawkami i pianką oraz kruszonką 165

Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do

Kuchnia Pokoleń
Tarta kokosowa z serkiem mascarpone i galaretką 158

łyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Serek mascarpone miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasto harataniec z serem i migdałami 178

część). Jedną to na spód zostawiamy jasną, do dwóch pozostałych dodajemy kakao i zagniatamy, żeby kakao połączyło się z ciastem. 4. Ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Ser: 1. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i naprzemiennie ser i śmietankę. Na końcu dajemy mąkę ziemniaczaną. Cały

kruche babeczki
Babka kefirowa 119

cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku   przez ok. 60 minut w temp

Camilla w kuchni
Tartaletki z owocami 101

margaryny "Kasia" 3 żółtka cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia  ucieramy z margaryną.  Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.  Tak przygotowane ciasto dzielimy na małe porcje  (ok. 14) i wyklejamy nimi wcześniej przygotowane foremki do tartaletek (posmarowane masłem).  Na każdą tartaletkę kładziemy

Pyszności Słodkości
UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI 195

mąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki masła -rozpuszczonego 1 szklanka wiśni Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na małych obrotach mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tortownicy i posypujemy wiśniami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) i pieczemy 45 minut. Ja po upieczeniu polałam

harrisa
Pączki 160

mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Jeżeli w pomieszczeniu jest niska temperatura można wstawić miskę do piekarnika nagrzanego do 40C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże,   letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło

Passion of Cooking
,,Ule orzechowo- miodowe” 128

kulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Wkładamy foremki na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Otwieramy foremkę i wyjmujemy gotowe ule. Masa miodowa: W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego schłodzone ule wypełniamy kremem

Podróż w kulinaria
Pomarańczowe naleśniki 162

twarogu (25 dag) pół kostki masła 4 łyżki cukru 4 żółtka 10 dag rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki

Pobite gary Barbary
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą 137

miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Tartaletki ze sliwkami i migdałami 166

cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką i migdałami

Anioły w kuchni
7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI 114

Czy wiesz, że … … że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe. Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość

Ostra na Słodko
Ciasteczka w piegi wg A. Starmach 104

łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków m&m   Wykonanie:   Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe

psgotujemy
Jogurtowiec 202

Dziś polecam bardzo tanie i szybkie ciasto, które jest również bardzo mięciutkie i puszyste. W wersji bogatszej proponuję na wierzch galaretkę i owoce. Ale

Ciasteczkowy Potwór
Czas na rabarbar 107

płuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca

les mirabelles
Muffinki z serem i szynką 176

chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy z przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez

Kolejny blog o gotowaniu