ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:326/881)

Red velvet cupcake 114

maślance, a zamiast proszku do pieczenia użyłam sody. Jest bardzo puszyste i wilgotne.  Red Velvet Cupcake 2016-09-19 17:26:06 Write a review Save Recipe Print Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maślanki 1 jajko 70 g masła 1 płaska łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka octu 1/2 płaskiej łyżeczki(...)masy jajecznej mąkę z kakao i sodą na zmianę z maślanką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Twarożek ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy kremówkę, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy

Rusty Fork
Orzechowiec 111

cukru • 200 g masła • 400 g mąki • 1 łyżka sody • 1 łyżka octu Jajka i cukier ucieramy w malakserze. Miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h . Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż

KUCHNIA POLSKA
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 209

cukru 2 żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, zimne pokrojone w kostkę masło i jajko. Końcówką do ucierania zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Foremki

Ala piecze i gotuje
Muffinki / Babeczki Lawendowe 178

pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.Glazura:Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (powstanie kolor lawendowy)Z niemal tych samych składników

Słodka Strona
Ciasto marchewkowe 136

Ciasto marchewkowe to słodki placek  ze startą marchewką.  Marchewka nadaje mu miękką  i wilgotną konsystencję.    Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół(...)kokosowych   pół łyżeczki soli   Marchewkę ścieramy na drobnej tarce.  Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki.   Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej  i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon.  Na końcu wsypujemy marchewkę,  orzechy

Pyszności Słodkości
Ciasto marchewkowe 223

Ciasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję.    Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich(...)pół szklanki wiórków kokosowych   pół łyżeczki soli   Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Blaszkę

Salonik smaków
Pyszne Ciasto Fale Dunaju 253

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C  o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem(...)mniejszej ilości mleka.  Po ugotowaniu budyniu ostudzić go.  Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej.  Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią

Ptasia Kuchnia
Ciasto Fale Dunaju. 122

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C  o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem(...)mniejszej ilości mleka.  Po ugotowaniu budyniu ostudzić go.  Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej.  Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią

Ptasia Kuchnia
Ptysie śnieżynki z kremem 126

pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki kokosowe   CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień(...)zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.   KREM

przepisy- Milki
Ptysie śnieżynki z kremem 89

pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki kokosowe  CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień(...)zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną, a druga porcją odstępy. Piec ok 20 min w 200 st C.  MASA

Camilla w kuchni
Gotowany sernik na herbatnikach. 402

przygotowujemy polewę. Cukier gotujemy w połowie szklanki wody aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady. Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał. Smacznego :) Zainspirowała

Symfonia smakowa
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 637

temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak i wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy białka

Słodka Strona
CIASTO CZEKOLADOWE 131

Bardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :)  Składniki: 200 g mąki pszennej  1 łyżka kakao  80 g masła 1/2 szklanki mleka  150 g cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej ciemnej czekolady  wiórka kokosowe do posypania 2 jajka  Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)ogniu roztapiam masło i czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka i mieszam.  Mąkę, proszek, kakao przesiewam przez sitko do miski. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie powoli łącze ze suchymi składnikami i mieszam.  Ciasto przekładam do wyłożonej papierem  tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło

Kukuleczki
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 215

porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem.  Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce

W kuchni Karmel-itki
Warkocz klonowy 363

Odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiej miski lub pojemnika od blendera wrzucamy ostudzone orzechy, syrop klonowy, śmietanę, jogurt oraz ciemny cukier. Wszystkie składniki ucieramy na masę. Miskę owijamy folią i również wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy. Następnie ciasto dzielimy na 2 równe prostokąty. Na środek każdego prostokąta wykładamy wcześniej przygotowaną masę. Boki

Ciastka i ciasta
Miodownik teściowej 140

dodając do niego 150 g cukru pudru (budyń musi być na 0,5 l mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać tak długo, aż utworzy się biały i puszysty krem. Składanie Dwa wcześniejsze upieczone blaty ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i kremem budyniowo-maślanym. Ułożyć je jeden na drugim. Przełożyć na formę do pieczenia. Na samym wierzchu położyć ciasto

Ugotować
Proste rogaliki czekoladowe 168

drożdży 1 jajko + orzechy laskowe, krem czekoladowy (np. Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy

Ciastkozercy