ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:321/881)

Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 140

pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 400 ml słodkiej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone(...)truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki, każdą

Dzieje kuchennej Wiewióry
TORT MILKY WAY + FILMIK 445

pokojowej ucieramy aż będzie dobrze roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem, po chwili wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy(...)zimną śmietanę ubijamy z cukrami na gęsto, kiedy jest już sztywna dodajemy mascarpone i dobrze ucieramy. Wlewamy teraz rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy. Tort wyjmujemy z lodówki, rozkładamy masę na wierz i boki, wyrównujemy. Trochę masy odkładamy do miseczki, będzie do dekoracji. Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy  gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z agrestem 178

cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą

Smaki Ewy
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 352

truskawek (można dodać więcej lub mniej jak kto lubi) 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Masło ucieramy z cukrem. Po utarciu dodajemy stopniowo truskawki i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę. Następnie wyjmujemy ciasto, przecinamy na 2 blaty (możemy przeciąć na 3 blaty i wtedy 2 razy przekładamy masą) Na 1 blat nakładamy całą masę, przykrywamy 2 blatem

Ptasia Kuchnia
Przekładaniec z wiśniami 129

termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania. Miksujemy dodając po jednym żółtku(...)Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła. Przełożenie: Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć po prostu mlecznej

Kuchnia w czekoladzie
ciasto Michałek 168

sztuk cukierków Michałków   wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i  spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy(...)ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty.     Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam.   W garnku gotuję 750 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie.  Masło ucieram na puch

babka w formie
Babka keskowa 84

mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii. Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów. ciasto: 250 g mąki orkiszowej 50 g ksylitolu 125 g masła 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)czasu, aż masa będzie jasnokremowa i puszysta. Do masy dodajemy kolejno jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i partiami dosypujemy mąkę. Stale ucieramy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką

Kucharzyca
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 154

całkowitego wystudzenia. ·         Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo serek a następnie również stopniowo cukier (trzeba uważać ponieważ masa czasem lubi się zważyć). ·         Wystudzone ciasto przekrój na dwie części. Na spód wyłóż połowę masy, przykryj drugą połową ciasta i posmaruj resztą

Moja Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 140

stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo serek a następnie również stopniowo cukier (trzeba uważać ponieważ masa czasem lubi się zważyć). Wystudzone ciasto posmaruj masą. Smacznego!   Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Drożdżowe ze śliwkami pod waniliowym lukrem 149

piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier, laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i zawartość z środka dodajemy do lukru, a następnie polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Sernik Wielkanocny 160

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy(...)budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
Sernik Wielkanocny 125

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy(...)budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny

Anioły w kuchni
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 136

białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki

Ostra na Słodko
Ciasto metrowiec super przepis :-) 847

zagotowujemy. W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe babeczki z bakaliami 164

mnie rodzynki, migdały, orzeszki, pistacje, kokos, skórka pomarańczowa… :) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Blaszkę

Ciastkozercy