ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:356/881)

Kruche z porzeczkami 132

masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam

Cynamonowe szczęście
W swiatecznym klimacie 173

maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie z gorka to ta gorke scinamy. Z mleka i proszku budyniowego ugotowac budyn, wystudzic. Czekolade roztopic w kapieli wodnej i tez wystudzic. Maslo ucieramy na pulchna mase razem(...)cukrem pudrem. Dodajemy do masy przestudzona czekolade i ucieramy. Nastepnie dodajemy po lyzce budyniu i dokladnie ucieramy az do wyczerpania calego budyniu. Wazne jest by robic to malymi partiami zeby budyn z maslem sie nie zwazyl. Krem powinien byc jednolity. Przygotowane krazki ciasta przekladamy kremem budyniowym. Najlepiej na gore zostawic krazek ciasta, ktory byl na spodzie gdyz jest on najbardziej

Przysmaki Karolki
Babeczki brownie 194

tabliczki czekolady deserowej Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem, do tego dodaję czekoladową masę i mieszam. Na końcu dodaję przesianą mąkę, i mieszam żwawo, pełnymi kulistymi ruchami. Gotowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut.  Polewa: Rozpuszczam czekoladę na parze

Pause Gotowanie!
Przekładaniec z truskawkami 192

Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które

Zainspirowana w kuchni
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 46

przestudzeniu do masy dodajemy po kolei wszystkie jajka cały czas miksując. Nasze ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą po kolei rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika lub w dowolnej formie do pieczenia cienką warstwą. Możecie rozsmarowywać łyżką lub ręką. Ciasto pieczemy na termoobiegu w 230 C przez 15 min, potem zmniejszamy temperaturę(...)pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy chwile aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstaje nam „budyń”. Masło (miękkie w temp pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem. Do niego dodajemy po 1 łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem przekładamy ostygnięte już spody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia i karpatka gotowa – znika w mgnieniu oka Uwagi: Z podwójnej porcji ciasta i kremu wychodzi

Kulinarna Patilogia
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 135

konsystencję gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą po kolei rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika lub w dowolnej formie do pieczenia cienką warstwą. Możecie rozsmarowywać łyżką lub ręką. Ciasto pieczemy na termoobiegu w 230 C przez 15 min, potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze ok 10 minut. Krem ½ l mleka zagotować z dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego(...)pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy chwile aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstaje nam „budyń”. Masło (miękkie w temp pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem. Do niego dodajemy po 1 łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem przekładamy ostygnięte już spody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia i karpatka gotowa – znika w mgnieniu oka Uwagi: Z podwójnej porcji ciasta i kremu wychodzi

Kulinarna Patilogia
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 357

sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa(...)śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

e-PrzepisyKulinarne
Buraczane brownie z malinami 108

200g ugotowanych buraków 200g malin + kilka sztuk do dekoracji sok z połowy cytryny lub limonki pół szklanki cukru pudru (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Buraki obieramy i blendujemy na gładko. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem (nie miksujemy) np. rozmącamy rózgą. Łączymy ze sobą buraczki, jajka z cukrem i suche składniki. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy(...)się ostudziła. Resztę śmietany (400ml) ubijamy i łączymy z  wcześniej przygotowaną masą. Dodajemy sok z cytryny/limonki i opcjonalnie cukier puder (do smaku). Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. wygładzamy i chowamy do lodówki, aż mus stężeje. Podajemy udekorowane malinami

Mania Wypiekania
Szkockie ciasto bananowe 159

chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto - bo on ciastkowy to zbytnio nie jest - to musi być to ciasto pyszne i w sumie faktycznie takie jest. Szkocki chlebek bananowy nie należy do trudnych wypieków - ale to do siebie mają chyba wszystkie chlebki bananowe - dlatego tak bardzo polubiłam te wypieki(...)łyżeczka sody 1 jajko 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli Do dzieła!!! Rozgniatamy widelcem banany. Masło ucieramy chwilę z cukrem. Dodajemy jajko, banany, sól, sodę i przesianą mąkę - wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką   Ciasto pieczemy w formie na keksa o długości 25-30 cm wyłożonej papierem Pieczenie: 1 godzina w 180 stopniach - po upływie tego

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z jabłkami 67

końcu trochę chłodniej, można chociaż na chwilę włączyć piekarnik nie piekąc się przy tym samemu. Dzisiaj ciasto z jabłkami, słodko-kwaśne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z jabłkami Składniki Składniki na biszkopt: 5 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżki mąki pszennej 5 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę z jabłkami: 6 kwaskowych jabłek(...)cukrem, wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy masę cały czas ucierając. Krem wykładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach ciasto można kroić. Wierzch ciasta możemy udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady. Artykuł Ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Cycki murzynki 758

Białka ubijamy na  pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C   Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki(...)garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, lub gotową polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 279

grubych oczkach) W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy miód. Do tej mieszanki wlewamy ostudzone masło i mleko (najlepiej jeśli ma temperaturę pokojową). Dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy sodkę oraz mąkę. Najlepiej robić to stopniowo, dokładnie mieszając drewnianą łyżką, a po dodaniu 3 szklanek, zagniatając je ręcznie. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek miski i rąk(...)przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona połówkę ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy też nie jest trudny, chociaż można łatwo go popsuć, ale i na to jest rada. Jajko ucieramy z cukrem. Bardzo miękkie masło również ucieramy, a następnie dodajemy do niego

Ratunku obiad
Placki z jabłkiem. Racuszki. Smak dawnych lat po mężowsku 193

pieczenia 2-3 kwaskowate jabłka  Cukier puder Przygotowanie: Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia,  jajek i mleka i cukru ucieramy ręcznie bądź mikserem masę na placki. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z ciastem. Masę nalewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony. Wykładamy na papier by odsączyć nadmiar tluszczu. Po ostygnieciu obsypujemy przesianym

Kuchnia po mojemu
Toruńskie pierniki flisaka 58

miksujemy i dodajemy do mąki. Do suchych składników dodajemy kakao, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Masło z cukrem i miodem dokładnie ucieramy a potem wbijamy po jajku. Na koniec powoli wciąż ubijając dodajemy suche składniki. Ciasto wyrabiamy na gładkie a następnie albo rozwałkowujemy albo ugniatamy ręką zamoczoną w wodzie ( jest dość lepiące)i wycinamy kształty. Pieczemy

Kuchnia Pełna Emocji
Marcepanki na Maderze 82

alkohol dobrze rozprowadził się w masie. 1 białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy, ale już bez ucierania tak, aby zachować puszystość. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Masę migdałową nakładamy na ciasto opłatkowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie kroimy w kostki wielkości

Kate's Kitchen
Babka czekoladowa z kawałkami czekolady 101

krem. Wbijamy po 1 jajku, stale ucierając. Obie mąki, proszek do pieczenia, kakao mieszamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec ucierania wlewamy czekoladę z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem foremki babkowej. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Polewa: Czekoladę siekamy nożem. Śmietanę podgrzewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Trójkolorowa babka 117

maku  cukier puder do posypania 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez 2-3 minuty do powstania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy

Szefowa kuchni
Babka kokosowo-kakaowa 117

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas ucierać. Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki. Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kakao

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka HOBNOB'S 140

soli  100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła  Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.  Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy

bistro mama
rogaliki z nadzieniem migdałowym 193

części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych

babka w formie
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów. 119

skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta.    Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu zwiększ proporcje

Przepisy i porady kulinarne
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 375

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec

Ostra na Słodko
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 492

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec

Ostra na Słodko
Kruche ciastka typu pieguski 141

jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy bądź delikatnie ucieramy do połączenia. Do masy maślano-jajecznej dodajemy powoli suche składniki i mieszamy dokładnie

CynamonemPoOczach
Babka herbaciano-cytrynowa 117

cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy

Zainspirowana w kuchni
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 108

łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor

słodki bratek
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 169

jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.   Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach

Ugotowane pozamiatane
rogaliki półfrancuskie 598

części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych

babka w formie
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 126

jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania chlebków: Drożdże ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, w trakcie dolewając oliwę z oliwek. Gotowe ciasto pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcie (podwojenia objętości), następnie dzielimy na 6-8 części

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe pierożki z jeżynami 111

dodajemy oliwę i sól i zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy łyżką i odstawiamy by przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką.  Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców.  Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.  Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną

Gotowanie jest łatwe
Zupa rybna z kluskami francuskimi 149

ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia

mojewypiekiinietylko
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 88

PRZYGOTOWANIE :  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić  kuleczki z ciasta.  Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z m&m'sami 85

mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli.  Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki.  Blaszkę posypujemy mąką  i umieszczamy na niej ciastka.   Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Pyszności Słodkości
Placuszki z bielucha i jagódek 126

użyłam mrożone)   1 łyżka oleju    cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki

peggiwkuchni
Rolada malinowa z bananami 174

mąka była zawsze przesiana przez sitko oraz dodawana do masy porcjami,  Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami,  Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej(...)skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim ulubionym dodatkiem jednak jest domowej roboty ekstrakt waniliowy.  Mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne... bo wiadomo, że czasem najprostsze ciasto sprawia najwięcej problemów.  Składniki: Na biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego

vaniliowoczekoladowa
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 167

przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej średnicy posmarowane masłem. Piecz przez

Food Square
Pączki z nadzieniem różanym 166

roztartych drożdży z 1 łyżką cukru ,300 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło

Bajeczna Kuchnia
Pączki z nadzieniem czekoladowym 202

roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło

Bajeczna Kuchnia
NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI 131

pomarańczy Sos: ************************************* 10 dag.czekolady 5 dag.kakao 12 dag.cukru 1 żółtko  2 łyżki mleka 0.5 szkl.śmietanki 20 g.mąki ******************************************* Produkty na ciasto zmiksowaćz połową szklanki wody.Odstawiamy na 15 minut,po czym smażymy cienkie naleśniki .Masło ucieramy z cukrem,wymieszać z resztą składników nadzienia i tą masą posmarować naleśniki , zwinąć .W naczyniu do kąpieli wodnej roztopic czekoladę , dodać kakao ,cukier

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 181

może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Puszysty sernik z musem truskawkowym 139

TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Ciasteczka z tahini 118

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
Kluski na Parze - "Pampuchy" 157

przygotowania:Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i ok. 100 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odkładamy na 10 minut.Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn do mąki i łączymy z resztą składników. Dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 1,5 h)Po tym czasie formujemy niewielkie kulę i znów odstawiamy

Słodka Strona
Ubijana babka cytrynowa 209

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1

Gospodyni Miejska
Babeczki waniliowe 176

Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka  i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Babeczki waniliowe

Czarnawisienka
Ciasteczka z m&m'sami 169

mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki. Blaszkę posypujemy mąką i umieszczamy na niej ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 13-15 minut. Smacznego

Salonik smaków