ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:360/881)

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 140

dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki biszkopt z owocami 189

ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu(...)blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego

Smaki Na Talerzu
Piegusek. 205

jakoś mi się przypomniało i musiałam  koniecznie zrobić. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię  do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :)  Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku.  Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.  Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować,  lub tak jak ja polać polewą czekoladową(...)Wykonanie: Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka  i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,  żeby składniki się połączyły.  Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Pączki z miodem 159

Lekko żółciutkie, słodkie i puszyste. Takie pączki w tym roku polecam na Tłusty Czwartek. Trzeba się przy nich troszkę napracować, aby dobrze zagnieść ciasto i je napowietrzyć, ale warto to zrobić, wtedy pączki będą puszyste i miękkie.   PĄCZKI z MIODEM Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki tortowej 50 g masła 3 łyżki miodu 25 g drożdży(...)tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około

Bon appetit mon amie
Muffinki z żurawiną i grzanym winem 138

łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Następnie wsypywać partiami mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia

My simple kitchen
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 105

cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku 123

wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała *** *** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, aby nadać masie lekkości i miksujemy jeszcze przez kilka(...)cienko) na delikatnie podsypanym mąką ziemniaczaną blacie. Nożykiem wycinamy deseczki i rysujemy na nich delikatne sęki *** *** Deseczkami obkładamy tort dookoła i przycinamy je tak, aby rant lekko wystawał ponad ciasto *** *** Ze srebrnej lub czarnej masy cukrowej wykonujemy dwa cienkie ranty, które przyklejamy dookoła deseczek. Słomką wykonujemy małe odciski imitujące śrubki *** *** Wierzch biszkoptu, który wcześniej odcięliśmy, kruszymy i wykładamy na wierzchu

Blog z Apetytem
Keks z rumowym akcentem 137

Keks to jedno z ciast, które kojarzy mi się ze świętami. Co roku piekę je na Boże Narodzenie. Plusem tego ciasta, jest to że nie wysycha i można go zjeść nawet kilka dni po świętach. Warto je przygotować, bo jest przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki(...)ucieram z cukrem. Nadal ucierając dodaję po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieram. Następnie dodaję aromat rumowy i bakalie. Mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. 3. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śmietankowe ciasto kokosowe 68

się z ciastem na zimno.  Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki.  Blacha o średnicy 26 cm  Składniki:  2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych  5 białek szczypta soli ciasto 1 szklanka cukru(...)wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę.  Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj

Niezły Młynek
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 95

następnie kapary oraz tuńczyka. Przekładamy do miski, studzimy, dodajemy starty ser cheddar oraz ricottę. Doprawiamy do smaku i ucieramy na dobrze połączony farsz ( masa absolutnie nie ma być kremowa, ale ma być zwarta ). CAŁOŚĆ : Na środek każdego płatu ciasta wzdłuż nakładamy porcję farszu, górę zlepiamy z dołem i skręcamy tworząc ozdobne róże. Układamy jedna obok drugiej w natłuszczonym naczyniu

Ostra na Słodko
Śmietankowe ciasto kokosowe 139

wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę.  Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj

Niezły Młynek
Sernik wielkanocny z kajmakiem i solą morską. 52

Wstawiamy do zamrażalnika na  ok. 50 minut. Gdy ciasto zamarznie, wyjmujemy je z zamrażalnika. Większą jego część ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na dnie formy. Najlepiej użyć okrągłej blachy- tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przyciskamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( bez termoobiegu ) na około 10 minut. Jeśli(...)stopniach przez 10-11 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy 10 minut w 180 stopniach, Kruszonka ma być przyrumieniona. Jak zrobić masę serową? Masło ucieramy z kajmakiem i połową cukru, stopniowo dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy twaróg

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem Cykoria. 142

mleka  1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone 1 szklanka wiśni do dekoracji blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, następnie wlewamy mleko i roztopione masło.Mieszankę przelewamy do sypkich składników i mieszamy.Następnie dodajemy czekoladę

Sama słodycz i szczypta chili
Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką 145

mąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki. 2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące. 3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec

Gotowanie...to proste !
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 145

pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch. * Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy masło, dalej mieszamy, jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki. Wyrabiamy. Kiedy ładnie odchodzi od rąk, przykrywamy

Z Majeczką w kuchni