łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Następnie wsypywać partiami mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia
My simple kitchencukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń
MamaOskarkawykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała *** *** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, aby nadać masie lekkości i miksujemy jeszcze przez kilka(...)cienko) na delikatnie podsypanym mąką ziemniaczaną blacie. Nożykiem wycinamy deseczki i rysujemy na nich delikatne sęki *** *** Deseczkami obkładamy tort dookoła i przycinamy je tak, aby rant lekko wystawał ponad ciasto *** *** Ze srebrnej lub czarnej masy cukrowej wykonujemy dwa cienkie ranty, które przyklejamy dookoła deseczek. Słomką wykonujemy małe odciski imitujące śrubki *** *** Wierzch biszkoptu, który wcześniej odcięliśmy, kruszymy i wykładamy na wierzchu
Blog z ApetytemKeks to jedno z ciast, które kojarzy mi się ze świętami. Co roku piekę je na Boże Narodzenie. Plusem tego ciasta, jest to że nie wysycha i można go zjeść nawet kilka dni po świętach. Warto je przygotować, bo jest przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki(...)ucieram z cukrem. Nadal ucierając dodaję po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieram. Następnie dodaję aromat rumowy i bakalie. Mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. 3. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasisię z ciastem na zimno. Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki. Blacha o średnicy 26 cm Składniki: 2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych 5 białek szczypta soli ciasto 1 szklanka cukru(...)wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę. Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj
Niezły Młyneknastępnie kapary oraz tuńczyka. Przekładamy do miski, studzimy, dodajemy starty ser cheddar oraz ricottę. Doprawiamy do smaku i ucieramy na dobrze połączony farsz ( masa absolutnie nie ma być kremowa, ale ma być zwarta ). CAŁOŚĆ : Na środek każdego płatu ciasta wzdłuż nakładamy porcję farszu, górę zlepiamy z dołem i skręcamy tworząc ozdobne róże. Układamy jedna obok drugiej w natłuszczonym naczyniu
Ostra na Słodkowiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę. Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj
Niezły MłynekWstawiamy do zamrażalnika na ok. 50 minut. Gdy ciasto zamarznie, wyjmujemy je z zamrażalnika. Większą jego część ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na dnie formy. Najlepiej użyć okrągłej blachy- tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przyciskamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( bez termoobiegu ) na około 10 minut. Jeśli(...)stopniach przez 10-11 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy 10 minut w 180 stopniach, Kruszonka ma być przyrumieniona. Jak zrobić masę serową? Masło ucieramy z kajmakiem i połową cukru, stopniowo dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy twaróg
Z Kuchni Do Kuchnimleka 1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone 1 szklanka wiśni do dekoracji blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, następnie wlewamy mleko i roztopione masło.Mieszankę przelewamy do sypkich składników i mieszamy.Następnie dodajemy czekoladę
Sama słodycz i szczypta chilimąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki. 2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące. 3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec
Gotowanie...to proste !pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch. * Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy masło, dalej mieszamy, jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki. Wyrabiamy. Kiedy ładnie odchodzi od rąk, przykrywamy
Z Majeczką w kuchnimąkę i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagrzewamy. Dodajemy to wymieszane z mąkami i gotujemy aż zgęstnieje - mieszając, żeby nie przywarło. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i kakao. Miksujemy na gładką masę. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Każdą z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dolny blat smarujemy połową dżemu, kładziemy przekrojone na pół
Lena Gotujebabkę znalazłam u Iwony, która upiekła ja z dodatkiem tylko pomarańczy. Ja użyłam soku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik< Składniki: 250 g margaryny (użyłam 200 g masła(...)świeżego soku pomarańczowego , 1 cytryna . Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej żółtą skórkę. Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem
Codzienna kuchnia niecodziennamasła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki lub jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem(...)mieszamy żółtka, mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy
Kuchnia w oparachmieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier i wkładamy z powrotem do blaszki. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy(...)budyń przykrywamy bardzo dokładnie folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Folia aluminiowa zapobiegnie powstaniu kożucha na wierzchu budyniu. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotową masę wykładamy na ciasto kokosowe i równomiernie rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ananasa odsączamy z syropu. Następnie układamy na masie. Na wierzch
kulinarne odsłony pati