ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:357/881)

Babka czekoladowa z kawałkami czekolady 101

krem. Wbijamy po 1 jajku, stale ucierając. Obie mąki, proszek do pieczenia, kakao mieszamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec ucierania wlewamy czekoladę z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem foremki babkowej. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Polewa: Czekoladę siekamy nożem. Śmietanę podgrzewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Trójkolorowa babka 117

maku  cukier puder do posypania 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez 2-3 minuty do powstania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy

Szefowa kuchni
Babka kokosowo-kakaowa 117

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas ucierać. Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki. Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kakao

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka HOBNOB'S 140

soli  100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła  Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.  Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy

bistro mama
rogaliki z nadzieniem migdałowym 193

części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych

babka w formie
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów. 119

skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta.    Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu zwiększ proporcje

Przepisy i porady kulinarne
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 375

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec

Ostra na Słodko
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 492

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec

Ostra na Słodko
Kruche ciastka typu pieguski 141

jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy bądź delikatnie ucieramy do połączenia. Do masy maślano-jajecznej dodajemy powoli suche składniki i mieszamy dokładnie

CynamonemPoOczach
Babka herbaciano-cytrynowa 117

cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy

Zainspirowana w kuchni
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 108

łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor

słodki bratek
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 169

jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.   Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach

Ugotowane pozamiatane
rogaliki półfrancuskie 598

części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych

babka w formie
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 126

jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania chlebków: Drożdże ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, w trakcie dolewając oliwę z oliwek. Gotowe ciasto pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcie (podwojenia objętości), następnie dzielimy na 6-8 części

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe pierożki z jeżynami 111

dodajemy oliwę i sól i zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy łyżką i odstawiamy by przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką.  Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców.  Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.  Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną

Gotowanie jest łatwe