ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:359/881)

Placki z jabłkiem. Racuszki. Smak dawnych lat po mężowsku 193

pieczenia 2-3 kwaskowate jabłka  Cukier puder Przygotowanie: Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia,  jajek i mleka i cukru ucieramy ręcznie bądź mikserem masę na placki. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z ciastem. Masę nalewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony. Wykładamy na papier by odsączyć nadmiar tluszczu. Po ostygnieciu obsypujemy przesianym

Kuchnia po mojemu
Toruńskie pierniki flisaka 58

miksujemy i dodajemy do mąki. Do suchych składników dodajemy kakao, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Masło z cukrem i miodem dokładnie ucieramy a potem wbijamy po jajku. Na koniec powoli wciąż ubijając dodajemy suche składniki. Ciasto wyrabiamy na gładkie a następnie albo rozwałkowujemy albo ugniatamy ręką zamoczoną w wodzie ( jest dość lepiące)i wycinamy kształty. Pieczemy

Kuchnia Pełna Emocji
Marcepanki na Maderze 82

alkohol dobrze rozprowadził się w masie. 1 białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy, ale już bez ucierania tak, aby zachować puszystość. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Masę migdałową nakładamy na ciasto opłatkowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie kroimy w kostki wielkości

Kate's Kitchen
Babka czekoladowa z kawałkami czekolady 101

krem. Wbijamy po 1 jajku, stale ucierając. Obie mąki, proszek do pieczenia, kakao mieszamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec ucierania wlewamy czekoladę z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem foremki babkowej. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Polewa: Czekoladę siekamy nożem. Śmietanę podgrzewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Trójkolorowa babka 117

maku  cukier puder do posypania 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez 2-3 minuty do powstania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy

Szefowa kuchni
Babka kokosowo-kakaowa 117

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas ucierać. Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki. Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kakao

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka HOBNOB'S 140

soli  100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła  Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.  Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy

bistro mama
rogaliki z nadzieniem migdałowym 193

części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych

babka w formie
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów. 119

skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta.    Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu zwiększ proporcje

Przepisy i porady kulinarne
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 375

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec

Ostra na Słodko
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 492

Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec

Ostra na Słodko
Kruche ciastka typu pieguski 141

jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy bądź delikatnie ucieramy do połączenia. Do masy maślano-jajecznej dodajemy powoli suche składniki i mieszamy dokładnie

CynamonemPoOczach
Babka herbaciano-cytrynowa 117

cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy

Zainspirowana w kuchni
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 108

łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor

słodki bratek
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 169

jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.   Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach

Ugotowane pozamiatane
rogaliki półfrancuskie 598

części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych

babka w formie
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 126

jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania chlebków: Drożdże ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, w trakcie dolewając oliwę z oliwek. Gotowe ciasto pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcie (podwojenia objętości), następnie dzielimy na 6-8 części

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe pierożki z jeżynami 111

dodajemy oliwę i sól i zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy łyżką i odstawiamy by przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką.  Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców.  Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.  Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną

Gotowanie jest łatwe
Zupa rybna z kluskami francuskimi 149

ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia

mojewypiekiinietylko
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 88

PRZYGOTOWANIE :  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić  kuleczki z ciasta.  Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z m&m'sami 85

mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli.  Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki.  Blaszkę posypujemy mąką  i umieszczamy na niej ciastka.   Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Pyszności Słodkości
Placuszki z bielucha i jagódek 126

użyłam mrożone)   1 łyżka oleju    cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki

peggiwkuchni
Rolada malinowa z bananami 174

mąka była zawsze przesiana przez sitko oraz dodawana do masy porcjami,  Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami,  Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej(...)skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim ulubionym dodatkiem jednak jest domowej roboty ekstrakt waniliowy.  Mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne... bo wiadomo, że czasem najprostsze ciasto sprawia najwięcej problemów.  Składniki: Na biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego

vaniliowoczekoladowa
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 167

przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej średnicy posmarowane masłem. Piecz przez

Food Square
Pączki z nadzieniem różanym 166

roztartych drożdży z 1 łyżką cukru ,300 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło

Bajeczna Kuchnia
Pączki z nadzieniem czekoladowym 202

roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło

Bajeczna Kuchnia
NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI 131

pomarańczy Sos: ************************************* 10 dag.czekolady 5 dag.kakao 12 dag.cukru 1 żółtko  2 łyżki mleka 0.5 szkl.śmietanki 20 g.mąki ******************************************* Produkty na ciasto zmiksowaćz połową szklanki wody.Odstawiamy na 15 minut,po czym smażymy cienkie naleśniki .Masło ucieramy z cukrem,wymieszać z resztą składników nadzienia i tą masą posmarować naleśniki , zwinąć .W naczyniu do kąpieli wodnej roztopic czekoladę , dodać kakao ,cukier

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 181

może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Puszysty sernik z musem truskawkowym 139

TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Ciasteczka z tahini 118

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
Kluski na Parze - "Pampuchy" 157

przygotowania:Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i ok. 100 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odkładamy na 10 minut.Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn do mąki i łączymy z resztą składników. Dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 1,5 h)Po tym czasie formujemy niewielkie kulę i znów odstawiamy

Słodka Strona
Ubijana babka cytrynowa 209

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1

Gospodyni Miejska
Babeczki waniliowe 176

Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka  i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Babeczki waniliowe

Czarnawisienka
Ciasteczka z m&m'sami 169

mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki. Blaszkę posypujemy mąką i umieszczamy na niej ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 13-15 minut. Smacznego

Salonik smaków
Faworki 191

śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder do posypania. Przygotowanie: Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich śmietanę, masło  i mieszamy.  Wsypujemy mąkę , oraz alkohol . Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę na stolnicy wysypanej mąką, wykładamy ciasto i dokładnie wałkujemy  na cienko . Kroimy paski

cookpl
Miodownik z orzechami 382

mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 123

posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i jagód. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie(...)ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem. 4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia

Izabelawkuchni
MURZYNKOWY SERNIK 680

blaszkę o wymiarach 35 x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. masa serowa: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser, budyń i na koniec delikatnie mieszając pianę z ubitych białek. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa

Prosto i Smacznie z Anetą
Ptysie z kremem karpatkowym 90

pomyliłam! Ptysie są bardzo łatwym przepisem i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy przestrzegać tylko kilka prostych zasad. Z podanego przepisu wychodzi ok 20szt. Ptysie z kremem karpatkowym – Ciasto parzone: Składniki: 200g mąki 120g masła 4 jaja 250ml wody Szczypta soli Ptysie z kremem karpatkowym – przepis Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę spulchniamy(...)momentu, aż masa będzie lśniąca i będzie  odchodzić od  ścianek garnka. Masę odstawiamy do wystudzenia. Zimną masę ucieramy z jajkami, bardzo ważne jest, aby jajka dodawać do masy stopniowo  (jeżeli dodamy wszystkie jajka na raz ciasto nie wyjdzie ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje masy zachowując spore odstępy ponieważ ciasto w czasie pieczenia zwiększa

Księga-Smaku
Pulchna zebra z wiśniami 114

zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju(...)szklanki cukru łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego 350 g wydrylowanych wiśni, u mnie mrożone bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy powoli olej i wodę gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto

Zasmakuj Kuchni
Śliwkowo 127

puder do posypania brązowy cukier cynamon     Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C, następnie należy zemleć cukier na puder. Ucieramy masło z cukrem około 2 min. po 30 sekundach dodajemy jajka. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, następnie wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie

noteskulinarnyfiga
Ciasteczka tłuczkiem robione 94

przygotowaniu ciasteczka z czekoladą. Do ich wykonania używamy zwykłego tłuczka do mięsa, którego kształt odciskamy w cieście tworząc oryginalny wzorek.     Składniki: ok 400g mąki krupczatki 150g miękkiego masła 150g cukru szczypta soli 2 jajka 100g gorzkiej czekolady     *** Masło ucieramy z cukrem i solą, za pomocą miksera, na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie

Blog z Apetytem
STEFANKA Z MANNĄ NA MIODZIE + FILMIK 151

bardzo gęsta masa. Rozkładamy ją na dwa talerze i studzimy, następnie wkładamy do lodówki aż dobrze zastygnie. Masło ucieramy mikserem z cukrem, następnie partiami dodajemy gęstą mannę, aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy olejek, mieszamy i masa gotowa. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy go odrobiną herbatki, następnie smarujemy dżemem i rozkładamy porcję manny, rozsmarowując ją mokrą łyżką. Kładziemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Izaura 182

łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki skorki pomarańczowej Przygotowanie : Ciasto: wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem ( 27x23 cm) Masa serowa: Ser przeciskam przez praskę bądź mielimy. Białka ubijam na sztywno ze szczypta soli. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Dodajemy porcjami ser - stale miksuje. Do masy serowej przekładamy białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 144

dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki biszkopt z owocami 190

ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu(...)blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego

Smaki Na Talerzu
Piegusek. 209

jakoś mi się przypomniało i musiałam  koniecznie zrobić. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię  do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :)  Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku.  Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.  Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować,  lub tak jak ja polać polewą czekoladową(...)Wykonanie: Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka  i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,  żeby składniki się połączyły.  Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Pączki z miodem 162

Lekko żółciutkie, słodkie i puszyste. Takie pączki w tym roku polecam na Tłusty Czwartek. Trzeba się przy nich troszkę napracować, aby dobrze zagnieść ciasto i je napowietrzyć, ale warto to zrobić, wtedy pączki będą puszyste i miękkie.   PĄCZKI z MIODEM Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki tortowej 50 g masła 3 łyżki miodu 25 g drożdży(...)tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około

Bon appetit mon amie