ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:359/881)

Ciasto z truskawkami 352

śmietany 30% 3 łyżki serka homogenizowanego truskawki Jaja utrzyj z cukrem. Suche składniki wymieszaj razem, dodaj do jajek. Ucieraj lub miksuj. Dodaj miękkie lub rozpuszczone masło, dodaj resztę składników, wymieszaj je razem.  Do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, na wierzch ciasta układamy truskawki. Pieczemy w piekarniku do suchego patyczka i złotego koloru. Czas około 40 minut

Kurnikowo
sernik 204

łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową

w mojej kuchni
Sernik--- torta di formaggio 161

łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową

w mojej kuchni
Owocowe ciasto piankowe 251

Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)piankowa: 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego galaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 190

ciasto lekko się zezłoci). Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na podpieczone gorące ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 15 minut. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Maliny umieszczamy w rondelku. Dodajemy do nich cukier i doprowadzamy(...)wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gęsty ajerkoniak. Na ciasto z bezą wykładamy tężejący mus malinowy. Rozkładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem ajerkoniakowy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Galaretkę malinową rozpuszczamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 183

ciasto lekko się zezłoci). Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na podpieczone gorące ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 15 minut. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Maliny umieszczamy w rondelku. Dodajemy do nich cukier i doprowadzamy(...)wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gęsty ajerkoniak. Na ciasto z bezą wykładamy tężejący mus malinowy. Rozkładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem ajerkoniakowy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Galaretkę malinową rozpuszczamy

Smaki Na Talerzu
Sernik Krakowski 162

twardego masła, • 1 całe jajko. Mąkę siekamy z masłem dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i nadajemy kształt prostokątnej bryły i wkładamy do lodówki. Ciasto można zagnieść na dzień przed pieczeniem sernika. Masa serowa • 1 kg białego sera, • 8 jajek, oddzielić żółtka od białek, • 100 g miękkiego masła,  • 250 g organicznego cukru pudru, dałam(...)dodawać dzieląc go orientacyjnie na 8 części. Składniki ucieramy do chwili aż się dobrze połączą. Nie ma potrzeby zbyt długiego ucierania i napowietrzania masy serowej. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i bakalie. Mieszamy do połączenia. Formę wielkości 30x20 wylepiamy ciastem. Nie bez powodu napisałam aby ciasto ulepić w bryłę prostokątną. Dla mnie jest to o tyle wygodne, że kroję ciasto

Leśny Zakątek
MURZYNEK Z DŻEMEM 169

płaskie łyżeczki sody  Wykonanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.  4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym

Marcepanowa kuchnia
Tiramisu w wersji letniej z owocami 185

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym

Smakowity Blog Kulinarny
Podstawowy przepis na pączki 272

gorącego mleka) i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy. Dodajemy roztopione masło, resztę ciepłego mleka i dwa całe jajka. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie i długo wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno

PatiGotuje
mazurek czterowarstwowy 290

orzechów, zmielonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Całość miksujemy do połączenia się składników. Białka miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto “Rafaello” bez pieczenia 566

całkowitego(!) wystudzenia. W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je przez kilka minut aż stanie się białe i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy budyniowej dosypujemy jeszcze kokos i krótko lecz intensywnie miksujemy. Formę wykładamy folią spożywczą i składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy(...)całkowitego(!) wystudzenia. W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je przez kilka minut aż stanie się białe i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy budyniowej dosypujemy jeszcze kokos i krótko lecz intensywnie miksujemy. Formę wykładamy folią spożywczą i składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy

Pogotujmy.pl
Karpatka z brzoskwiniami i galaretką 261

energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch

VioletoweKucharzenie
Kakaowa karpatka z truskawkami 260

energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch

VioletoweKucharzenie
Tradycyjny makowiec 190

Makowiec taki jak robiła zawsze moja mama. Ciasto, którego nie może zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole. Jest rewelacyjny - wilgotny i puszysty. Podobnież mak symbolizuje szczęście i urodzaj. Tego właśnie życzę Wam w tym Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka(...)cukru. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i drożdży. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem (pozostałą resztą). Dolewamy margarynę oraz drożdże. Miksujemy aż składniki się połączą. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną. Ciasto zagniatamy tak długo aż będzie gładkie. Ja do wyrabiana użyłam miksera. Dopiero na samym końcu uformowałam kulę. Ciasto przykrywamy sucha ściereczką

VioletoweKucharzenie