ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:359/881)

Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 127

posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i jagód. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie(...)ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem. 4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia

Izabelawkuchni
MURZYNKOWY SERNIK 685

blaszkę o wymiarach 35 x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. masa serowa: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser, budyń i na koniec delikatnie mieszając pianę z ubitych białek. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa

Prosto i Smacznie z Anetą
Ptysie z kremem karpatkowym 96

pomyliłam! Ptysie są bardzo łatwym przepisem i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy przestrzegać tylko kilka prostych zasad. Z podanego przepisu wychodzi ok 20szt. Ptysie z kremem karpatkowym – Ciasto parzone: Składniki: 200g mąki 120g masła 4 jaja 250ml wody Szczypta soli Ptysie z kremem karpatkowym – przepis Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę spulchniamy(...)momentu, aż masa będzie lśniąca i będzie  odchodzić od  ścianek garnka. Masę odstawiamy do wystudzenia. Zimną masę ucieramy z jajkami, bardzo ważne jest, aby jajka dodawać do masy stopniowo  (jeżeli dodamy wszystkie jajka na raz ciasto nie wyjdzie ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje masy zachowując spore odstępy ponieważ ciasto w czasie pieczenia zwiększa

Księga-Smaku
Pulchna zebra z wiśniami 115

zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju(...)szklanki cukru łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego 350 g wydrylowanych wiśni, u mnie mrożone bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy powoli olej i wodę gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto

Zasmakuj Kuchni
Śliwkowo 134

puder do posypania brązowy cukier cynamon     Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C, następnie należy zemleć cukier na puder. Ucieramy masło z cukrem około 2 min. po 30 sekundach dodajemy jajka. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, następnie wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie

noteskulinarnyfiga
Ciasteczka tłuczkiem robione 99

przygotowaniu ciasteczka z czekoladą. Do ich wykonania używamy zwykłego tłuczka do mięsa, którego kształt odciskamy w cieście tworząc oryginalny wzorek.     Składniki: ok 400g mąki krupczatki 150g miękkiego masła 150g cukru szczypta soli 2 jajka 100g gorzkiej czekolady     *** Masło ucieramy z cukrem i solą, za pomocą miksera, na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie

Blog z Apetytem
STEFANKA Z MANNĄ NA MIODZIE + FILMIK 158

bardzo gęsta masa. Rozkładamy ją na dwa talerze i studzimy, następnie wkładamy do lodówki aż dobrze zastygnie. Masło ucieramy mikserem z cukrem, następnie partiami dodajemy gęstą mannę, aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy olejek, mieszamy i masa gotowa. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy go odrobiną herbatki, następnie smarujemy dżemem i rozkładamy porcję manny, rozsmarowując ją mokrą łyżką. Kładziemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Izaura 185

łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki skorki pomarańczowej Przygotowanie : Ciasto: wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem ( 27x23 cm) Masa serowa: Ser przeciskam przez praskę bądź mielimy. Białka ubijam na sztywno ze szczypta soli. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Dodajemy porcjami ser - stale miksuje. Do masy serowej przekładamy białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 148

dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki biszkopt z owocami 194

ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu(...)blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego

Smaki Na Talerzu
Piegusek. 214

jakoś mi się przypomniało i musiałam  koniecznie zrobić. Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię  do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :)  Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku.  Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.  Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować,  lub tak jak ja polać polewą czekoladową(...)Wykonanie: Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka  i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,  żeby składniki się połączyły.  Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Pączki z miodem 167

Lekko żółciutkie, słodkie i puszyste. Takie pączki w tym roku polecam na Tłusty Czwartek. Trzeba się przy nich troszkę napracować, aby dobrze zagnieść ciasto i je napowietrzyć, ale warto to zrobić, wtedy pączki będą puszyste i miękkie.   PĄCZKI z MIODEM Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki tortowej 50 g masła 3 łyżki miodu 25 g drożdży(...)tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około

Bon appetit mon amie
Muffinki z żurawiną i grzanym winem 145

łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Następnie wsypywać partiami mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia

My simple kitchen
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 112

cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku 132

wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała *** *** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, aby nadać masie lekkości i miksujemy jeszcze przez kilka(...)cienko) na delikatnie podsypanym mąką ziemniaczaną blacie. Nożykiem wycinamy deseczki i rysujemy na nich delikatne sęki *** *** Deseczkami obkładamy tort dookoła i przycinamy je tak, aby rant lekko wystawał ponad ciasto *** *** Ze srebrnej lub czarnej masy cukrowej wykonujemy dwa cienkie ranty, które przyklejamy dookoła deseczek. Słomką wykonujemy małe odciski imitujące śrubki *** *** Wierzch biszkoptu, który wcześniej odcięliśmy, kruszymy i wykładamy na wierzchu

Blog z Apetytem
Keks z rumowym akcentem 142

Keks to jedno z ciast, które kojarzy mi się ze świętami. Co roku piekę je na Boże Narodzenie. Plusem tego ciasta, jest to że nie wysycha i można go zjeść nawet kilka dni po świętach. Warto je przygotować, bo jest przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki(...)ucieram z cukrem. Nadal ucierając dodaję po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieram. Następnie dodaję aromat rumowy i bakalie. Mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. 3. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi