budyniu waniliowego (70gx2) 2 opakowania cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego
Moje Słodkie Piekiełkokilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenieczas zależy od piekarnika ciasto ciemne upiekłam ze swojego przepisu już sprawdzonego klik po upieczeniu ciasta jak ostygnie przeciąć ciasto na 2 części. składniki na masę do ciasta 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki zwykłej 1 budyń 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 1/2 szklanki cappuccino -ja użyłam śmietankowy smak 5 żółtek przygotowanie Cukier, budyń, mąkę(...)trzepaczką aby nam się nie zrobiły grudki i nie przypaliło, kiedy powstaną pęcherzyki budyń gotowy i czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy na puch dodajemy zimny budyń i cappuccino i masa gotowa. Teraz masę podzielić na 2 części. składanie: ciemne ciasto masa ciasto kokosowe masa ciemne ciasto Ciasto piekłam pierwszy raz więc tutaj moja uwaga jest taka, ciasto jest bardzo smaczne
Moje Wyrobymasy. Mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek mleka. Miksujemy. . Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Rozprowadzamy je w miarę równomiernie po całości. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao. Miksujemy i gładką masę rozprowadzamy po tej jasnej. Lub robimy esy floresy. Bawcie się! Po całości rozsypujemy wiśnie. Całość wkładamy do rozgrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy w temperaturze(...)cukru.Gotujemy 440 ml mleka. Dodajemy budyń, gotujemy na małym ogniu ok. 1 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń. Tak powstały krem rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Chłodzimy. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z kremówką w kąpieli wodnej. Schładzamy. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smakówwłasnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki(...)minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru. Na koniec ucieramy z miękkim masłem. Ciepłą masą smarujemy wierzch i boki sernika. Wstawiamy do lodówki
Słodkości i nie tylkoAkcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym. Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka. Składniki(...)szklanki cukru. Ucieramy kilka minut. najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta
Życie zaczyna się w kuchniproszkiem do pieczenia. Oddzielimy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy. Do mniejszej porcji dodajemy
W kuchennym oknie EwySezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego
Słodki Zakątekjednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki.Wyłóż ciasto do formy 22-24cm.Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką, aby nie puściły soku.Jak masz świeże owoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około(...)mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź.Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.W trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce
Pasje Jolkibędzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie(...)gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Wykonanie: Na cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć
RAROSSAMięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy. Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej
VioletoweKucharzenieskładniki na pół i przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Możemy też (ja tak zrobiłam) upiec jedno duże ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 35 minut *** *** Przygotowujemy krem budyniowy: do garnuszka wlewamy syrop brzoskwiniowy i połowę mleka oraz wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy(...)mleczną i gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** W misie miksera ucieramy masło do puszystości. Dodajemy stopniowo budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem *** *** Jeden blat ciasta przekładamy do foremki. Z masy budyniowej odkładamy kilka łyżek – będzie nam potrzebny do posmarowania ciasta pod galaretką *** *** Resztę kremu
Blog z Apetytemmałym ogniu, dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką, czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera. Miksujemy dodając po 1 jajku. Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane mąką Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze zmniejszamy temperaturę(...)waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewysobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka(...)masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego
Smakowity Blog Kulinarny