ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:367/881)

Wiśniowy rarytas – czyli ciasto z wiśniami 267

szklanki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wiśnie ze słoika Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Powoli, porcjami dodajemy mleko, mąkę i olej. Przez cały czas miksujemy. Typową blaszkę (prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy ciemną masę a następnie układamy odsączone wiśnie

Smaki Ewy
Obłędny bananowiec na biszkopcie 168

Przepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne! Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek szklanka mąki tortowej (250 g) 3/4 szklanki cukru łyżka octu 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru(...)łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny 2 żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale można dać trochę większą). Wkładamy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto nutella z wiśniami 116

mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki osączonych wiśni z syropu Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao . Żółtka oddzielamy od białek.  Żółtka ucieramy z cukrem  do otrzymania jasnej puszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę

Wanilia i Kardamon
Śmietankowe ciasto z borówkami 168

jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ kostki masła Dodatkowo: Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.  Układamy na wierzchu umyte i osuszone borówki.  Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI 125

poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach.  I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język.    Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe(...)Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło, kroimy na 8 albo 16 części

Z Majeczką w kuchni
Makowy marmurek z serem i śliwkami 112

masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek.  Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru. Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz

Pyszności Słodkości
Sernikowa Kostka z pianką 309

budyniu waniliowego (70gx2) 2 opakowania cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku.  Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego

Moje Słodkie Piekiełko
CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI 226

kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń Wykonanie:  Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Ciasto cappuccino z wkładką kokosową siostry Anastazji 210

czas zależy od piekarnika ciasto ciemne upiekłam ze swojego przepisu już sprawdzonego klik po upieczeniu ciasta jak ostygnie przeciąć ciasto na 2 części. składniki na masę do ciasta 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki zwykłej 1 budyń 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 1/2 szklanki cappuccino -ja użyłam śmietankowy smak 5 żółtek przygotowanie Cukier, budyń, mąkę(...)trzepaczką aby nam się nie zrobiły grudki i nie przypaliło, kiedy powstaną pęcherzyki budyń gotowy i czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy na puch dodajemy zimny budyń i cappuccino i masa gotowa. Teraz masę podzielić na 2 części. składanie: ciemne ciasto masa ciasto kokosowe masa ciemne ciasto Ciasto piekłam pierwszy raz więc tutaj moja uwaga jest taka, ciasto jest bardzo smaczne

Moje Wyroby
Fale Dunaju z Wiśniami 103

masy. Mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek mleka. Miksujemy. . Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Rozprowadzamy je w miarę równomiernie po całości. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao. Miksujemy i gładką masę rozprowadzamy po tej jasnej. Lub robimy esy floresy. Bawcie się! Po całości rozsypujemy wiśnie. Całość wkładamy do rozgrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy w temperaturze(...)cukru.Gotujemy 440 ml mleka. Dodajemy budyń, gotujemy na małym ogniu ok. 1 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń. Tak powstały krem rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Chłodzimy. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z kremówką w kąpieli wodnej. Schładzamy. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej 288

własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik  . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki(...)minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru. Na koniec ucieramy z miękkim masłem. Ciepłą masą smarujemy wierzch i boki sernika. Wstawiamy do lodówki

Słodkości i nie tylko
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 179

Akcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym. Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka. Składniki(...)szklanki cukru. Ucieramy kilka minut. najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta

Życie zaczyna się w kuchni
Babka czarno -biała 136

proszkiem do pieczenia. Oddzielimy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy na  sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej porcji dodajemy łyżkę mąki i wymieszamy. Do mniejszej porcji dodajemy

W kuchennym oknie Ewy