ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:361/881)

MAKOWIEC JAPOŃSKI 140

zbliżających się świąt, bo nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością uda się każdemu, a poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku(...)obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.  Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami sparzony mak i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kolejno kaszę mannę i proszek

Kuchnia MagdaLeny
Ptysie z kremem rabarbarowym 173

masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się gładka. Masę ostudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy szprycą z ciasta okrągłe kształty. Robimy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu

Ala piecze i gotuje
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 162

mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Puszysty mokry sernik 62

można dodać, ale niekoniecznie. Poprzednim razem jak robiłam ten sernik, nie dodawałam. Masa serowa wydawała się bardziej puszysta. Na koniec ucierania dodałam śmietankę i ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wszystko przemieszałam delikatnie łyżką. Większą o odrobinkę część ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni

Pieprzyć z Fantazją
puszysty mokry sernik 246

można dodać, ale niekoniecznie. Poprzednim razem jak robiłam ten sernik, nie dodawałam. Masa serowa wydawała się bardziej puszysta. Na koniec ucierania dodałam śmietankę i ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wszystko przemieszałam delikatnie łyżką. Większą o odrobinkę część ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni

Pieprzyć z Fantazją
Sernik tradycyjny 149

cytryny sok z połowy cytryny 2 garście suszonej żurawiny Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm) Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę

Gotowanie jest łatwe
babka z gara 81

Wykonanie: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek.Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję(...)dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....  lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko Polewa kakaowa

mojej kuchni
Rudnickie kruche babeczki z orzechami – kuchnia podkarpacka 157

góra-dół). Przygotowujemy masę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce za pomocą miksera ucieramy żółtka, cukier puder i aromat waniliowy. Dodajemy posiekane orzechy, a na końcu delikatnie masę mieszamy z ubitymi białkami. Foremki z ciastem układamy na dużej brytfance i podpiekamy przez 5 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie brytfankę z foremkami

Trzeci talerz
Babeczki nadziewane 125

cukrem, dodajemy żółtka, przestudzoną polewę i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości foremki.Ustawiamy babeczki na blaszce wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C pieczemy około 15 -20 minut. Masło roślinne ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce

kgwjanczewo
Piernik kanadyjski 218

zrobienie ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno porcjami dodając cukier, żółtka, miód, olej, napar z herbaty, mąkę oraz przyprawę z sodą. Delikatnie mieszamy i dzielimy ciasto na 3 części. Przekładamy do blach o wymiarach 25 cm x 35 cm i  pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy placki się studzą  możemy przystąpić(...)mieszamy w nim obie mąki, wlewamy je do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy, porcjami dodając wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Gdy wszystko mamy gotowe możemy zabrać się za składanie ciasta. Układamy pierwszy placek, smarujemy go połową powideł śliwkowych a na nie połowa masy. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie blaty. Wierzch posypujemy cukrem

Zainspirowana w kuchni
Prosty i szybki jabłecznik 372

pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując  je cynamonem. Zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernik Benedykta 146

kakao 2 łyżki zimnej wody bakalie Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem

O kuchni z uczuciem
Ciasto Rafaello 373

Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2.  Masa kokosowa : Z mleka odlewam 2/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram.  Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3.  Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prosta, krucha tarta ze śliwkami 39

Dziś krótko i konkretnie. Bo przepis prosty a wybujałe wywody zbędne :) Poza tym - jest sobotni wieczór,  deszczowa ( w związku z tym raczej domowa ) niedziela przed nami.  Oto ciasto idealne na niedzielę.  Deszczową, ponurą i domową. Produkty, jeśli nie w swej kuchni, to w niedzielnej Żabce znajdziecie, choć z reguły przecież są pod ręką. Pyszny, prosty, klasyczny, półkruchy(...)gram śliwek węgierek Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder  i ucieramy razem do połączenia. Ja zrobiłam to widelcem. Następnie wbijamy jajko i ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,  sól, cukier waniliowy, mieszamy widelcem i dolewamy mleko.  Ciasto powinno być plastyczne, troszkę lepiące,   ale bezproblemowe do wylepiania formy - nie powinno

Kronika Piekarnika
Ucierane ciasto z owocami 132

Przepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki(...)jednym jajku i cały czas ucieramy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka

e-PrzepisyKulinarne