dodatki: cukier puder do posypania ulubiony dżem PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Krok 2. Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli. Krok 3. Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem. Krok 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony
Moja Książka Kucharskamleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy
Pyszności Słodkościwaniliowy 1/2 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej 1 gorzka czekolada np: Wedel Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy posiekaną czekoladę i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła, kwiatki co wolicie.Krążki
Sama słodycz i szczypta chiliszkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem. Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy
słodki bratekwanilii 1 szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie. Niewielkie porcje ciasta
Trzeci talerzmleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą
Pyszności Słodkościżółtka szklanka mocnej herbaty tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej
W Moim Magicznym Domukruszymy do ciepłego mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
Salonik smakówcukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami
Smakołyki Asimigdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie ponawiamy czynność i obieramy migdały z łupin). Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Całość dokładnie miksujemy. Z powstałego ciasta zagniatamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Z ciasta formujemy paluszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem
paapilotkaamoment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy
Smaki Ewypół tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą. Piec
Ciastka - domowe słodkościmąki 3 łyżki maku skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku
bistro mamawystudzone ziemniaki. Do ziemniaków wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy
Smakowite Dania