ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:441/881)

Pączki Oreo 186

masła, 1 litr oleju do smażenia W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z kakao. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, w tym czasie powinno podwoić

Ciastkozercy
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 216

mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się

Ostra na Słodko
z rabarbarem i truskawkami ciasto ucierane... 111

truskawki 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka, cukier Polski Cukier do pieczenia drobny , aromat rumowy, miękką margarynę mikserem ucierać z 4 minuty na dużych obrotach,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzch powkładać większe kawałki obranego rabarbaru, posypać cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka cytrynowe 336

Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce

Tradycyjna kuchnia Kasi
SERNIK ZEBRA 502

łyżeczki ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 łyżki kakao (używam bardzo ciemnego) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu (lub cukru). Dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy proszek budyniowy

Smaczne Zdrowe
RACUSZKI ZE SMIETANA 89

dodatki: cukier puder do posypania ulubiony dżem PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Krok 2. Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli. Krok 3. Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem. Krok 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony

Moja Książka Kucharska
Placek drożdżowy 123

mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki.  Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.   Pieczemy

Pyszności Słodkości
Ciasteczka alla pieguski. 175

waniliowy   1/2 łyżeczki sody  320 g mąki pszennej 1 gorzka czekolada np: Wedel  Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy posiekaną czekoladę  i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła, kwiatki co wolicie.Krążki

Sama słodycz i szczypta chili
PĄCZKI POMARAŃCZOWE Z KONFITURĄ 103

szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn.  Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem.   Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy

słodki bratek
Ciastka z kawałkami czekolady 124

wanilii 1 szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie. Niewielkie porcje ciasta

Trzeci talerz
Pączki 112

mleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę  i spirytus.  Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.  Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą

Pyszności Słodkości
Herbaciana Babka 131

żółtka szklanka mocnej herbaty tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól  oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej

W Moim Magicznym Domu
Placek drożdżowy 165

kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze

Salonik smaków
Babka cytrynowa 121

cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami

Smakołyki Asi
Paluchy Wiedźminy 157

migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie ponawiamy czynność i obieramy migdały z łupin). Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Całość dokładnie miksujemy. Z powstałego ciasta zagniatamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Z ciasta formujemy paluszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem

paapilotkaa