ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:448/881)

Pączki z Nutellą 179

okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was przepis na pączki z Nutellą – nie wiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu (wypróbowałam obydwa warianty). Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką(...)białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękami. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość

Ciastkozercy
Ciasto Rafaello bez pieczenia 432

tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.  2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu(...)małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram. 3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą.  4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto cytrynowe. 349

wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki. Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Ciasto po upieczeniu

Miksturownik
Biszkoptowe babeczki z piankami 82

trzcinowego pianki marshmallow- małe Robimy Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy na puszysto z cukrami Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy białka i lekko już mieszamy ręcznie całość Ciasto nakładamy do foremek na muffinki i posypujemy każdą kilkoma małymi piankami marshmallow – pieczemy w piekarniku

Latosiowydom
Ciasto z owocami na wagę jajek 141

cieście jest wyjątkowe.  Najlepiej używać tych większych, rozmiaru L lub XL. Ja zważyłam swoje. Wyszło mi 390 gram. I dlatego użyłam tylu składników na to ciasto. Ciasto z owocami na wagę jajek 6 jajek 39 dag margaryny 39 dag cukru 39 mąki pszennej 39 dag malin bułka tarta do obtoczenia malin 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku(...)włożyć do miski i dodać do niej cukier i cukier wanilinowy. Następnie całość dokładnie ucierać przez ok. 5 minut. Po tym czasie, dodać na przemian po trochu mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia (przesianej) i jajek (bez skorupek) aż do skończenia składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na brytfannę. Na ciasto wyłożyć maliny, obtoczone w bułce tartej. Włożyć do piekarnika

Gotuję Testuję
Piernik 131

tabliczka czekolady 2 łyżki śmietany 30 % Dodatkowo: posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę

Bajeczna Kuchnia
Piernik na piwie żurawinowym 191

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)kakao 2 łyżki wody 1. Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. 2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 3. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. 4. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników. 5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 134

dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą 153

Beza: 4 białka 1-2 łyżki cukru  Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Pełnoziarniste ciastka z gorzką czekoladą 117

mąki z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy

Krokusowy Dom
Ciasteczka do dekoracji 113

Mama do przygotowania ciastek do dekoracji lukrem, używa dwóch przepisów. Dziś podam Wam jeden z nich . Akurat przygotowałyśmy z mamą ciasto i wycinałyśmy z niego sukienki. Mama uważa ten przepis za super, ponieważ prawie wcale nie ma z niego strat i co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 200 g masła(...)Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 3 - 5 porcji wkładamy do woreczków, w których z ciasta formułujemy prostokąty

Lili w kuchni
Babka wielkanocna - najszybsza! 129

pieczenia Sposób przygotowania: Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania

Kolorowy Przepisownik
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 207

ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem

Cynamonowe szczęście