dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy
Smakowity Blog KulinarnyBeza: 4 białka 1-2 łyżki cukru Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórmąki z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy
Krokusowy DomMama do przygotowania ciastek do dekoracji lukrem, używa dwóch przepisów. Dziś podam Wam jeden z nich . Akurat przygotowałyśmy z mamą ciasto i wycinałyśmy z niego sukienki. Mama uważa ten przepis za super, ponieważ prawie wcale nie ma z niego strat i co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 200 g masła(...)Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 3 - 5 porcji wkładamy do woreczków, w których z ciasta formułujemy prostokąty
Lili w kuchnipieczenia Sposób przygotowania: Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania
Kolorowy Przepisownikilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem
Cynamonowe szczęścieekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz Składniki: kostka margaryny 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 110 g mąki 1 kg śliwek węgierek Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch. Całe(...)jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w CUKIETERIA
Z Majeczką w kuchniorzechami macadamia. Jest nadzwyczaj prostym ciastem które nie zajmie wiele czasu, idealnie pasuje na spotkanie ze znajomymi czy samotny słodki wieczór. Dodatek mąki kokosowej i jaglanej sprawi że nasze ciasto będzie niesamowicie delikatne kokosowo - jajeczne. Mąka kokosowa to spore źródło białka, błonnika i dobra propozycja dla diabetyków ze względu na pozytywny wpływ na poziom cukru i insuliny. Macadamia to jedne(...)łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka Eko100 g orzechów macadamia12 łyżek cukru trzcinowego6 łyżeczek miodu3 łyżki wodyPrzygotowanie:1/ Ucieramy w misce białka na puszystą masę - odkładamy na bok. W osobnej misce umieszczamy mąki, wiórki, proszek do pieczenia, kremówkę oraz zółtka. Zaczynamy miksować ciasto dodając powoli na przemian cukier lub ksylitol (trzcinowy zostawiamy) oraz mleko.2/ Gdy ciasto będzie już jednolite dodajemy ubite
Kuchnia PROzdrowotnaoblane polewą czekoladową . Brzmi bosko? Dokładnie tak też smakuje. Przepis na metrowiec Metrowiec to może nieco zapomniane ciasto, ale kiedyś było obowiązkową słodkością na rodzinnych imprezach. Imieniny babci czy rocznica ślubu wujków – każda okazja była dobra, by upiec to pyszne ciasto. Popularność tego wypieku w dawnych latach wcale mnie nie dziwi – jego przygotowanie nie jest trudne (choć dość(...)Uwierzcie mi, wszyscy będą pytać, w której cukierni kupiliście to ciasto. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU 2 biszkopty i krem budyniowy – idealne połączenie Żeby przygotować ten klasyczny metrowiec , dobrze jest odpowiednio rozplanować konkretne kroki. W cieście mamy kilka elementów: biszkopty, krem, budyń i polewę. Najwygodniej jest rozłożyć przygotowanie ciasta na 2 dni. Pierwszy dzień 1. dnia zaczynamy od przygotowania budyniu
Na-talerzu.plwanilii – mikserem przez 1 minutę, aż stanie się lekkie i puszyste. Następnie dodaj przesiany cukier puder i ucieraj kolejne 1-2 minuty, aż cukier się dokładnie rozprowadzi w maśle. Krótko wmiksuj przesiane mąki z proszkiem, a następnie ręcznie szybko zagnieć ciasto. Uformuj 20 g kule i rozłóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Każdą kulę lekko spłaszcz widelcem
Moja DelicjaDziś tak eksperymentowałam z kawą, że stworzyłam ciasto idealne. Przypadnie do smaku wszystkim kawoszom, którzy tak jak Ja potrzebują do kawy czegoś słodkiego. Nie jest za słodkie, jednak nuta kawy jest bardzo wyczuwalna, do tego orzechy mmmyy. Połączenie idealne. Składniki: 3 jajka 180 g miękkiego masła 250 g mąki 200 g cukru 100 g orzechów(...)rozgrzewamy na 160 C i przygotowujemy keksówkę około 20 cm, którą wykładamy papierem pergaminowym. W misce ucieramy masło z cukrem, mieszając dodajemy jajka, następnie dodajemy kawę, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i wszytko łączymy na gładką masę. Dodajemy do ciasta orzechy (możesz je posiekać jeżeli chcesz) kilka zostawiamy do dekoracji. Przelewamy ciasto do formy keksowej
Niezły Młynekniebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży(...)przestygną obsypujemy całość łyżką mąki, mieszamy. Drożdże wykruszamy do ciepłej śmietany i mieszamy by się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie
Dzieje kuchennej Wiewiórymóc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25 cm x 39 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem. 2. Masa serowa: Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając
Szalona Kuchnia Ewelinycukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszając już łyżką dodajemy śmietanę oraz schłodzoną, roztopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy a na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy
Zainspirowana w kuchniPowodem zrobienia tej pyszności były słowa " zrób mi takie ciasto" - tak więc po przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia(...)jabłka i zścieramy na dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku - posypujemy cukrem waniliowym. Masło / Margarynę ucieramy do białości dodając następnie partiami i po kolei : cukier, 8 żółtek, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. 4 białka ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę
W Moim Magicznym Domu