ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:491/881)

Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 212

zapomnieć na godzinkę- za ten czas mąka uwolni gluten, zagęszczając tym samym konsystencję ciasta. Możemy w tym czasie naszykować serowe nadzienie. Oddzielamy białka od żółtek, do dwóch osobnych suchych misek. Do żółtek dodajemy 2 stołowe łyżki cukru i cukier z wanilią, ucieramy jak najbielszy, puszysty kogel mogel. Do gotowego dodajemy ekstrakt waniliowy lub jeśli mamy- ziarna z połowy rozciętej laski(...)myjemy, osuszamy na sitku bądź papierowym ręcznikiem. Część zostawiamy sobie do dekoracji a resztę drobno kroimy i dodajemy do sera z jajkami, mieszamy.   Do mniejszej miseczki odlewamy chochelkę ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy ze słodzonym kakao. Przy nakładaniu ciasta na patelnię łyżką (‘zupowa’ łyżka jest idealna) nabieramy małe porcje ciemnego ciasta i rozlewamy je fantazyjnie na świeżo wylanym

Karo in the Kitchen
Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków 110

się tutaj: Riposso Bianco 100% ARABICA ) szczypta soli naturalne kakao do posypania ciasta Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy kawę espresso. Przelewamy ją do szerokiej szklanki lub miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do naszej kawy dolewamy likier Amarretto, mieszamy całość. Jajka sparzamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dokładamy(...)jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę biszkoptów (te również zanurzamy na krótka chwilę w kawie). Przykrywamy je resztą masy. Nasze ciasto tiramisu wkładamy na minimum 5-6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ciasto oprószamy kakao i kroimy ostrym nożem. Smacznego

Słodkie okruszki
Czekośliwka z makiem i kremem 110

utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek

Nie tylko w kuchni
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 219

lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię (np. spodem szklanki), następnuie gęsto nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut. Upieczone odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę do przygotowania kropek łamiemy(...)przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie pieczony

mojewypiekiinietylko
SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 793

łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem kajmakowy: Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu

słodki bratek
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 210

wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy połowa cukru, rozcieramy i łączymy z ciepłym(...)ściereczką i zostawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Gdy rozczyn wyrośnie całość mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Zagniatamy dodając żółtka, na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową 119

czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około

Mango Papaja
Bułka paryska ekspresowa 135

kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki z borówkami 87

Mój mąż poprosił mnie abym zrobiła jagodzianki. Moja reakcja nie była zbyt optymistyczna, bo wiadomo nie od dziś, że ciasto drożdżowe wymaga trochę zachodu. Ale takie muffinki już nie! Pół godziny roboty, pół godziny pieczenia i gotowe ;) A są naprawdę pycha, idealne do porannej kawy.  Muffinki z borówkami składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki masła 1 szklanka cukru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Muffinki z borówkami wykonanie: Masło ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Mąkę i  proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Dodajemy borówki, mieszając delikatnie szpatułką. W blaszkę do muffinek układamy papilotki, przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu

Delusional Trine
Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem. 125

około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał(...)Podanie : Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto. Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce. Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko

Izabelawkuchni
Ciasto kruche z brzoskwiniami 138

jajku i mleko cały czas ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z                                                                 proszkiem do pieczenia wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem(...)paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika                                                                                         na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać

W królestwie smaków Beaty
TORCIK gruszkowe MArzeniE 193

łyżki masła i dokładnie mieszamy piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 *C Pozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka.  Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem

Luźna Kuchnia
Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone 96

czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :) Składniki na foremkę o śred. 22 cm: 6 jajek kl M 3/4 szkl mąki pszennej 125 g masła 1/2 szkl cukru  3 łyżki cukru(...)Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Tymi samymi ubijakami, ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku w trakcie miksowania. Następnie dodajemy mąkę, kakao, roztopioną czekoladę i ewentualnie pokrojone cukierki (ja dodałam bo nie miał ich kto zjeść, a w ciasto wpasowały się idealnie) Miksujemy całość i wykładamy do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą

Gotowanie...to proste !
Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 322

świeżymi) Maliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było już jaśniejsze niż na początku dodawałam(...)jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 330 kcal. Mąż dopadł się do aparatu, bo stwierdził

Relaxtime
Szybkie pączki serowe z powidłami 145

trwa do 5 marca), więc pora na kolejne karnawałowe słodkości. Jeszcze w ”śnieżnym klimacie” – szybkie pączki serowe z powidłami. To dobra alternatywa dla tych, którym z ciastem drożdżowym „nie po drodze”. Składniki na 17 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego(...)pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, alkohol i wodę różaną (niewiele, bo ma bardzo intensywny smak i zapach) – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. W szerokim rondlu nagrzewamy olej

mojewypiekiinietylko