Sernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli(...)Masa Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy drugą połowę kruchego ciasta w formie kruszonki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaporze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych): Ciasto na pizze: 200 gram mąki do pizzy typ 00 150 gram semoliny 200 ml ciepłej wody 7 gram suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżki startego parmezanu 2 łyżki orzeszków pinii szczypta soli i pieprzu Wszystkie składnik ucieram w moździerzu lub miksuję w blenderze na gładką pastę. Mąki przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodaję wodę oraz oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Zajmuje mi to zazwyczaj około 10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i plastyczne, nie powinno
Mango Papajadodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną, oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Przygotowujemy 2 takie same blaszki, i dzielimy ciasto na dwie części, i wylewamy do blaszek. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor. MASA: -3 budynie śmietankowe 40g -4 szkl mleka -3/4 szkl cukru(...)mleka, gotujemy. Budyń studzimy. Następnie margarynę w temp pokojowej ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń. DODATKI: -2,5 opakowania pierniczków Katarzynki *ja piekłam sama według przepisu z 5 grudnia -archiwum (połowa porcji) - 3,5 czubate łyżki powideł śliwkowych -1 tabliczka czekolady deserowej Teraz przechodzimy do składania ciasta :-) Najpierw jeden biszkopt smarujemy powidłami, na powidła układamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupokrojonej w kostkę mlecznej czekolady Wykonanie: UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i syrop kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości
IMPRESJA SMAKUpoziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy. Środek:8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy(...)ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem
Mała Cukierenkapoziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy. Środek:8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy(...)ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem
Mała Cukierenkaupiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko i tanio... czyli tak jak lubię ;) Babka z jabłkami - składniki na keksówkę o długości 30 cm: * 180 g mąki pszennej * 5 jajek * 250 g masła(...)żółtka jaj, wsypać cukier oraz cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiej, jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ciasta dodać pianę z białek, delikatnie wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników
Zrób to smacznieproszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około(...)chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Na koniec dodajemy osączone z rumu rodzynki (trochę rumu można jeszcze wlać do masy) oraz skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką. Składanie: Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy ok. 1/2 szklanki rumu
Smaki Na TalerzuSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka(...)śmietany 18 gęstejsok z 1 cytryny Wykonanie:Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy
Z Majeczką w kuchniLekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta. Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć. Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa(...)Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier
Smakołyki Asiszaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody(...)momentu gdy na pianie zaczęły zostawać wyraźne ślady. Dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Odstawić robot. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na koniec wlać masło i jeszcze raz wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię
Świat Ciastawykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone(...)owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu
mojewypiekiinietylkopowstałego "kogla-mogla" stopniowo dodać wodę, ciągle ucierać za pomocą miksera. Jak już wszystko się połączyło możemy dodać olej (małym strumykiem) ciągle ubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy
Lubię to gotujęwaniliowy i cały czas energicznie mieszając ucieramy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka zagęszczamy mlekiem w proszku. Tak przygotowanym kremem wypełniamy "skorupki" orzeszków i sklejamy ze sobą. Możemy do środka włożyć migdał lub orzech laskowy. Wypełnione kremem ciasteczka orzeszki odstawiamy do lodówk. Jak przygotować ciasto na orzeszki i krem czekoladowy w robocie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata