poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy. Środek:8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy(...)ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem
Mała Cukierenkapoziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Wszystkie składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy. Środek:8. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić do nasączenia.9. Do rondelka z grubym dnem wlewamy kawę, dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy(...)ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem
Mała Cukierenkaupiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko i tanio... czyli tak jak lubię ;) Babka z jabłkami - składniki na keksówkę o długości 30 cm: * 180 g mąki pszennej * 5 jajek * 250 g masła(...)żółtka jaj, wsypać cukier oraz cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiej, jasnej, puszystej masy. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ciasta dodać pianę z białek, delikatnie wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników
Zrób to smacznieproszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około(...)chwilę gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Na koniec dodajemy osączone z rumu rodzynki (trochę rumu można jeszcze wlać do masy) oraz skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką. Składanie: Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy ok. 1/2 szklanki rumu
Smaki Na TalerzuSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka(...)śmietany 18 gęstejsok z 1 cytryny Wykonanie:Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietanę, sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy ręką. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie połączamy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią. Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy
Z Majeczką w kuchniLekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta. Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć. Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa(...)Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier
Smakołyki Asiszaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody(...)momentu gdy na pianie zaczęły zostawać wyraźne ślady. Dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Odstawić robot. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na koniec wlać masło i jeszcze raz wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię
Świat Ciastawykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone(...)owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu
mojewypiekiinietylkopowstałego "kogla-mogla" stopniowo dodać wodę, ciągle ucierać za pomocą miksera. Jak już wszystko się połączyło możemy dodać olej (małym strumykiem) ciągle ubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy
Lubię to gotujęwaniliowy i cały czas energicznie mieszając ucieramy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka zagęszczamy mlekiem w proszku. Tak przygotowanym kremem wypełniamy "skorupki" orzeszków i sklejamy ze sobą. Możemy do środka włożyć migdał lub orzech laskowy. Wypełnione kremem ciasteczka orzeszki odstawiamy do lodówk. Jak przygotować ciasto na orzeszki i krem czekoladowy w robocie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik piekę w formie z odpinanym rantem. Jeśli wasza forma nie ma odpinanego rantu, to lepiej posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dopiero tak przygotowana formę wykleić ciastem. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik krakowski, nie martwiąc się o to, czy go nie połamiemy. Masa serowa do sernika krakowskiego 1 kg tłustego zmielonego trzykrotnie twarogu 250 g masła(...)wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieram mikserem na jasną puszystą masę. W trakcie ucierania dodaję kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję. Na koniec, po dodaniu rodzynek, skórki otartej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;) Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie się rozpuści. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy
kolorowotorcikowoWszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji "Milion Smaków Truskawek" Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 250 g cukru szczyptę soli 4 jajka 500 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki
Salonik smakówmnie w domu nie ma drugiej osoby z nietolerancją glutenu także to dość duży problem, zwłaszcza gdy domownicy domagają się "normalnych" ciast, czasami jest ciężko bo gdy muszę takowe przygotować a nie za bardzo mogę je zjeść to nie jest to dość miła sprawa ... tortury...także ja przygotowuje a J. próbuje i w razie konieczności doprawia(...)gram proszku do pieczenia Wykonanie: Masło wraz z cukrem ucieramy dodajemy żółtka i miksujemy aż do konsystencji " puchu" lekko płynna ale puszysta.. Mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy) Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik
NaKońcuJęzyka