dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić(...)śmietanę ze skrobią i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do białek i delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować
w mojej kuchniMichałki. Babka dla Michała. Babka Michasia. Babka dla Misia. Babka dla M. Szukając pomysłu na ciasto dla mojego M, który jest wielbicielem babek, nawinęło mi się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier(...)dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Masło ucieramy na miękki puch. Stopniowo wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż kryształki cukru będą słabo wyczuwalne. Następnie dodajemy po jednym jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy partiami mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dolewamy po trochu mleka. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Michałki kroimy na mniejsze kawałki
My simple kitchenDzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Jajeczną masę podzielić na dwie równe części ( patrz film ). Do jednej części dodać mąkę, a do drugiej mąkę z kakao, wymieszać. Ciasto nakładać na przemian do blaszki (raz jasne raz ciemne) o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem
Mała Cukierenkakakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy(...)nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy szprycy. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce
Smakowy Rajsmażenia Cukier puder do posypania Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Miękkie masło ucieram z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodaję mielone migdały, śmietanę i skórkę z cytryny. Miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Dokładnie wyrabiam ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut. Z ciasta lepię 45-50 kulek. Na blacie rozwałkowuję
Słodki sentymentprzepisu. Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza.Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań. Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową pralinąSkładniki:Ciasto:100 g masła w temperaturze pokojowej70 g cukru trzcinowego3 łyżki miodu3 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18% lub 12%)180 g mąki pszennej80 g zmielonych na mączkę migdałów1/2 łyżeczki cynamonu1(...)osuszamy. Jeśli żurawina jest świeża i miękka możecie pominąć namaczanie.Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy
Mania Gotowaniapolecam nasączenie biszkoptu. masa ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie cały czasu ucierając dodajemy po łyżce śmietany, powoli dodajemy orzechy i na koniec roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę wykładamy na placek, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem. polewa w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę z czekoladą, jak polewa będzie dość płynna polewamy nią ciasto, a następnie dekorujemy jajkami. Wesołych
Niezły Młynekcynamon i sodę. W makutrze ucieramy jajka z cukrem i olejem do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajkowej dodajemy puree z dyni i mieszamy. Dorzucamy kawałki czekolady i znów mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy
les mirabellesCiasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch. Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy(...)szklanki wrzątku 3 łyżki cukru 50ml amaretto Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia
Słodki ZakątekCiasto dla cierpliwych, ale na te rarytas warto poczekać. Nie jest to klasyczny sękacz sejneński pieczony nad ogniem, ale... jak się nie ma wersji oryginalnej, trzeba zadowolić się wersją zastępczą. Składniki: -7 jajek -1 szklanka mąki typ 450 -2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -1 i 1/2 szklanki cukru pudru -5 dkg mielonych migdałów -15 dkg masła(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy masło wymieszane z e śmietaną i miksujemy. Dodajemy mąkę, migdały i aromat i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Foremkę natłuszczamy i na jej dno wylewamy warstwę ciasta ( ok. 1 cm ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnydokładnie. Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C. Ugotować budyń. 2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem. W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się(...)jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego
kolorowotorcikowowiórków kokosowych - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe - 4 jajka - 100 g cukru kryształu - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną(...)pieczenia. Po upływie czasu na ser wykładamy pianę kokosową i pieczemy kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik i sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach. Sernik się studzi, więc możemy przygotować ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy
Zainspirowana w kuchniwiele potrzeba, aby stworzyć wyborne w smaku ciacho. Prosto i smacznie! Nie potrzeba żadnych dodatków, samo w sobie jest już tak pyszne, że nawet szkoda zakrywać ten aromat. Ciasto w kolorze wyszło nieco ciemniejsze, a to dlatego, że użyłam mąki pełnoziarnistej co zawsze lekko przyciemnia wypieki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 153 kcal(...)cytrynowy) *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dolewamy mleko. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (mała keksówka) i wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
zdrowo i aktywniewiele potrzeba, aby stworzyć wyborne w smaku ciacho. Prosto i smacznie! Nie potrzeba żadnych dodatków, samo w sobie jest już tak pyszne, że nawet szkoda zakrywać ten aromat. Ciasto w kolorze wyszło nieco ciemniejsze, a to dlatego, że użyłam mąki pełnoziarnistej co zawsze lekko przyciemnia wypieki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 153 kcal(...)cytrynowy) *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dolewamy mleko. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (mała keksówka) i wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Zdrowie i pysznie na talerzucukier puder cynamon Margarynę ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po 1 żółtku, cały czas miksujemy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z mlekiem dodajemy do masy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej
Camilla w kuchni