ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:505/881)

Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 233

gospodynie do kapusty kiszonej dodają świeżej kapusty. Ja jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 45 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty(...)minut aż odparuje nadmiar soków. Ewentualnie doprawiamy solą. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i ucieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich łyżkę ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtko, sól, resztę mleka i przygotowany zaczyn z drożdży. Zagniatamy miękkie ciasto, na końcu dodając stopniowo roztopione ciepłe masło. Ciasto formujemy w kulę, lekko oprószamy mąką

Trzeci talerz
Czekoladowe ciasto z budyniem 165

około 25 x 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowa: Czekoladę gorzką drobno siekamy. Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy(...)dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Bita śmietana: Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i miksujemy, aż masa zesztywnieje. Ciasto: Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach. Pozostały biszkopt przecinamy na dwie

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe ciasto z budyniem 165

około 25 x 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa budyniowa: Czekoladę gorzką drobno siekamy. Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy(...)dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Bita śmietana: Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i miksujemy, aż masa zesztywnieje. Ciasto: Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach. Pozostały biszkopt przecinamy na dwie

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO GÓRA LODOWA 34628

Odkąd przygotowałam to ciasto, stało się hitem na każdych imprezach. Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu biszkopty i polewa z mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne i choć jest trochę pracochłonne to zapewniam, że jest tego warte. A jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda. Kto jeszcze nie robił, koniecznie musi spróbować :) Składniki na blachę o wymiarach(...)białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze

Zrób to smacznie
Tort czekoladowy 163

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)budyń i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać

Apetyczna babeczka
Ciasto balowe 3967

Miałam okazję j eść to ciasto u znajomych i na samym początku urzekło mnie pięknymi warstwami a jak spróbowałam również smakiem. Wtedy ju ż wiedziałam że musz ę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest , robi się dosyć szybko.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru(...)spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać.  Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada

Ala piecze i gotuje
Dyniowy piernik korzenny 156

włoskich i pistacji)  lukier z mleka i cukru pudru Przygotowanie: Goździki i ziele angielskie ucieramy w ręcznym młynku lub moździerzu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. Mokre składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy ciasto szpatułką. Dodajemy 1/2 porcji orzechów, delikatnie mieszamy. Pozostałe orzechy, pozostawiamy do posypania na wierzch. Ciasto

Życie zaczyna się w kuchni
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 156

Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy trzepaczką na gładką masę. Następnie dodajemy puree z dynii i mieszamy do dokładnego(...)przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między

Nerds Kitchen
Ciasto Marysieńka z nutą kawy 697

drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek  1 cukier waniliowy 150 g cukru(...)folią spożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. 4. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości, stopniowo dodajemy budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach.  Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy

kruche babeczki
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 202

pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis(...)karmel-Decorada Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką

Wanilia i Kardamon
Czekoladowa delicja z bitą śmietaną i malinami 123

pudru 1 śmietan-miks Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne. Dodajemy olej i dalej miksujemy. Mąkę kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ubitych jajek ,delikatnie mieszamy szpatułką. Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Andzia Pichci
Ciasto z brzoskwiniami 99

Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-)  Składniki :  6 jajek  1/2 szklanki oleju  3 szklanki mąki pszennej  150 g jogurtu naturalnego  1 1/2 szklanki cukru  małe opakowanie cukru pudru  2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  płaska łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 - 1 kg  świeżych  brzoskwini(...)dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie ucierać.  Następnie dodać jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką

Aromatyczne Podróże
Mazurek czekoladowy 74

Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)nich cukier, orzechy, czekoladę, wanilię i mąkę. Wymieszać dobrze, ja lekko ucieram. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Sernik z ziemniakami 144

Sernik to ciasto, którego unikam. Sama nie wiem czemu. Chyba dlatego, że zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki:  1 kg twarogu tłustego(...)mielimy razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela

Pobite gary Barbary
CIASTO MILKY WAY + FILMIK 352

ciasto czekoladowo-mleczne, zaliczane do najpyszniejszych ciast, jakie jadłam. Moje dzieci za nim przepadają. Mięciutki biszkopt przełożony masą z mleka w proszku i polane czekoladą. Myślę że tego ciasta nie trzeba nikomu polecać bo jest przepyszne. SKŁADNIKI :  3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka z czubkiem, proszku do pieczenia 3 duże(...)Masa-Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Margarynę ucieramy dolewając zimne mleko z cukrem, następnie partiami wsypujemy mleko w proszku. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki, wykładamy krem na pierwszy blat ciasta, równo go rozsmarowując. Przyciskamy drugim blatem i odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli