ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:505/881)

Ciasto z brzoskwiniami 107

Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-)  Składniki :  6 jajek  1/2 szklanki oleju  3 szklanki mąki pszennej  150 g jogurtu naturalnego  1 1/2 szklanki cukru  małe opakowanie cukru pudru  2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  płaska łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 - 1 kg  świeżych  brzoskwini(...)dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie ucierać.  Następnie dodać jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką

Aromatyczne Podróże
Mazurek czekoladowy 83

Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)nich cukier, orzechy, czekoladę, wanilię i mąkę. Wymieszać dobrze, ja lekko ucieram. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Sernik z ziemniakami 154

Sernik to ciasto, którego unikam. Sama nie wiem czemu. Chyba dlatego, że zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki:  1 kg twarogu tłustego(...)mielimy razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela

Pobite gary Barbary
CIASTO MILKY WAY + FILMIK 359

ciasto czekoladowo-mleczne, zaliczane do najpyszniejszych ciast, jakie jadłam. Moje dzieci za nim przepadają. Mięciutki biszkopt przełożony masą z mleka w proszku i polane czekoladą. Myślę że tego ciasta nie trzeba nikomu polecać bo jest przepyszne. SKŁADNIKI :  3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka z czubkiem, proszku do pieczenia 3 duże(...)Masa-Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Margarynę ucieramy dolewając zimne mleko z cukrem, następnie partiami wsypujemy mleko w proszku. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki, wykładamy krem na pierwszy blat ciasta, równo go rozsmarowując. Przyciskamy drugim blatem i odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 317

piekarnika. Ciasto z miodem: 7. Składniki na ciasto z miodem zagnieść i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC na funkcji góra-dół) i piec przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 8. Masło do kremu utrzeć, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać). 9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Marysieńka 172

otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku(...)mleka) • 150 g miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową

Mia Cucina Sofieta
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 121

ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy wysmarowane masłem blaszane foremki do babeczek. Do tych wypieków najlepiej wykorzystać tradycyjne, metalowe foremki, które trzeba bardzo dokładnie natłuścić, szczególnie w miejscu karbowania. Masa migdałowa do zapiekania (makaronikowa) Żółtka oddzielamy od białek u ucieramy z cukrem na puszystą masę, do której dodajemy zmielone migdały i gałkę. Wszystko(...)piec ok. 25-30 min. w 180 C. Ten przepis powstał na podstawie receptury z książki Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Natomiast przepis na kruche ciasto został zaczerpnięty z książki Kuchnia Neli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 259

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić

Mała Cukierenka
Pączki z różą 147

mąki i 1/2 szklanki mleka.  Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z żółtkami i resztą cukru, dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, wanilię oraz, otartą skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość mleka  szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i  ciasto będzie odstawało od ręki. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę

W kuchennym oknie Ewy
Rogale marcińskie (wersja 2) 160

złożyć na 3 części. Owinąć w folię i wstawić do lodówki. Po upływie 30 minut, ciasto ponownie rozwałkować i złożyć na 3 części. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Przygotowane ciasto należy bardzo dokładnie owinąć w folię, aby nie obeschło. Wstawić na całą noc do lodówki.  Masa makowa Suchy mak przesypać do garnka i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Pozostawić(...)maszynce na najmniejszych oczkach. Marcepan utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać po łyżce masy makowo-orzechowej. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać cukier waniliowy, aromat migdałowy, skórkę cytrynową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Masę dokładnie wymieszać.     Składanie i pieczenie rogali Pół godziny przed składaniem rogali, ciasto wyjąć z lodówki. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą

Ugotować
Śliwki w czekoladzie 135

ubijanych jajek , ale ucierałam je na parze a wiemy , że pałeczki salmonelli giną w temp. 60 - 65 C.) Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.  Do masy dodajemy miękkie masło. Polewa: W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 181

drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę

VioletoweKucharzenie
" Śliwki w czekoladzie" 322

ubijanych jajek , ale ucierałam je na parze a wiemy , że pałeczki salmonelli giną w temp. 60 - 65 C.) Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.  Do masy dodajemy miękkie masło. Polewa: W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta.  Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto orzechowo-adwokatowe 228

orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni C.  Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Polecam choć trochę nasączyć biszkopt np. samą herbata lub z alkoholem. Krem: Miękkie masło zmiksować na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania powoli dolewać ajerkoniak. Śmietankę ubić

talerz przyjemności
Gwiazda makowiec 143

Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole. Składniki: ok 350 g mąki, 70 g cukru, 3 łyżki masła, ok 100ml mleka, 15-17 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli masa makowa z puszki ok 350g, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, Przygotownie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże(...)Odstawiamy na 30minut. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajko i żótko ucieramy z cukrem na białą masę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania