ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:504/881)

Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 287

dokładnie. Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C. Ugotować budyń. 2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem. W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się(...)jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto serowo-orzechowe 164

wiórków kokosowych - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe - 4 jajka - 100 g cukru kryształu - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną(...)pieczenia. Po upływie czasu na ser wykładamy pianę kokosową i pieczemy kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik i sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach. Sernik się studzi, więc możemy przygotować ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto cytrynowe 93

wiele potrzeba, aby stworzyć wyborne w smaku ciacho. Prosto i smacznie! Nie potrzeba żadnych dodatków, samo w sobie jest już tak pyszne, że nawet szkoda zakrywać ten aromat.  Ciasto w kolorze wyszło nieco ciemniejsze, a to dlatego, że użyłam mąki pełnoziarnistej co zawsze lekko przyciemnia wypieki.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 153 kcal(...)cytrynowy) *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dolewamy mleko. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (mała keksówka) i wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

zdrowo i aktywnie
Ciasto cytrynowe 114

wiele potrzeba, aby stworzyć wyborne w smaku ciacho. Prosto i smacznie! Nie potrzeba żadnych dodatków, samo w sobie jest już tak pyszne, że nawet szkoda zakrywać ten aromat.  Ciasto w kolorze wyszło nieco ciemniejsze, a to dlatego, że użyłam mąki pełnoziarnistej co zawsze lekko przyciemnia wypieki.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 153 kcal(...)cytrynowy) *składniki w temperaturze pokojowej Przygotowanie: 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dolewamy mleko. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (mała keksówka) i wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto ze śliwkami 154

cukier puder cynamon Margarynę ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po 1 żółtku, cały czas miksujemy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z mlekiem dodajemy do masy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej

Camilla w kuchni
Piernik 168

pominęłam nie miałam w domu) tabliczka czekolady mlecznej Oddzielić białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Do gładkiej masy dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową i dwoma łyżkami rumu. Schłodzone białka ubijamy na sztywno

Mam apetyt na ...
Jabłkowa Fantazja 1749

Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24 cm x 32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki(...)puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. 3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję. 4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto milky way bez pieczenia + film 440

Ciasto milky way bez pieczenia na spodzie z kakaowych herbatników z pysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki(...)masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu

Smakowite Dania
Szybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia) 115

Spód blaszki (u mnie tortownica) wykładamy paluszkami francuskimi (najlepiej niektóre połamać). Uwaga, jeśli nie chcecie zostawić ciasta na całą noc w lodówce warto lekko nasączyć paluszki francuskie stanowiące spód ciasta. Przygotowujemy masę. Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka), dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko (1 szklanka) mieszamy bardzo dokładnie z żółtkami(...)masa powinna być gęsta). Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy stopniowo nasz budyń (chłodny). *jeśli powstaną wam jakieś grudki masę można uratować przecierając przez sito Naszą masę przekładamy na spód z paluszków francuskich. Wierzch smarujemy malinową konfiturą i układamy kolejną warstwę paluszków francuskich. Ciasto wstawiamy na kilka minut do lodówki, po tym czasie

Słodkie okruszki
Babka Wielkanocna 141

odpowiednich ilościach dosypywać składników i pilnować aby ciasto się dobrze upiekło :) Babka Wielkanocna – składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka Babka Wielkanocna – przepis: Jajka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Do jajek dodajemy pozostałe(...)nią wylewamy masę kakaową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut do momentu „suchego” patyczka.   Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu będzie klasyczny. Poniżej znajdziecie na niego przepis. Przygotowanie lukru: Do miseczki wlewamy mleko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi 103

masą orzechową. Teraz więc przepis na miodowe ciasto z orzechami laskowymi. I Madzia przeprasza, bo nie pamięta skąd ten przepis wzięła. Jak to Madzia... :) Na tortownicę 24 cm: Ciasto: 250 g margaryny do pieczenia 220 g płynnego miodu 4 jajka 150 g orzechów laskowych 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, i tak po kolei dodajemy jajka. Jak jedno połączy się z masą to dodajemy kolejne. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną dodając po łyżce suche składniki ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch i pieczemy 60 minut w 160 stopniach (do suchego

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z rabarbarem 64

pyszne ciasto słodko-kwaśne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z rabarbarem Składniki 200 g miękkiego masła 4 duże jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru pokrojonego w kawałki (lub innych dowolnych owoców) Kruszonka: 100 g schłodzonego masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Instrukcje Ucieramy masło

To co lubię - gotuję i polecam
Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym, bez pieczenia 106

kremem kawowo-kajmakowym Pyszne, proste do zrobienia ciasto bez pieczenia. Składniki Krem 250 g masła zwykłego lub roślinnego 1 puszka masy kajmakowej 3 łyżki kremówki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła garść posiekanych orzechów garść płatków migdałowych Wykonanie Masa Masło ucieramy na gładką masę, dodając po łyżce masy kajmakowej(...)herbatników, które smarujemy kremem. Powtarzamy czynność, do wykończenia kremu.  Powinno być 4 warstwy herbatników. Polewa Składniki polewy przekładamy do rondelka i zagotowujemy mieszająć. Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami i podprażonymi płatkami migdałów. Artykuł Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sernik królewski 345

półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 5 jajek 2 białka 200 g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu 1 duże opakowanie cukru wanilinowego ½ opakowania budyniu śmietankowego Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce(...)minut. 2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy. 3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Przepyszne ciasto owocowe na oleju 84

gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni. Ciasto z owocami na oleju Składniki: 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (165 g) ½ szklanki oleju rzepakowego (115 g) 1,5 szklanki mąki pszennej (255 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka(...)żółtka, ucieramy tylko do momentu połączenia się składników, na koniec , nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewamy olej oraz aromat. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sitko, łączymy z pianą, ale już bardzo delikatnie tylko przy użyciu szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do formy o wymiarach około 21 cm x 24 cm lub tortownicy

KulinarneImpresje.pl