ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:508/881)

Babka wielkanocna z kokosem + film 172

wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna  znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym .Dodajemy na przemian cały czas ucierając po jednym jajku i mąkę wymieszaną

Smakowite Dania
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 149

szkl mąki krupczatki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao Wszystko razem szybko mieszamy Ciasto owijamy folią, wkładamy na pół godziny do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Ciasto rozdzielamy na części, łyżką

Luźna Kuchnia
Babka karbowana z bananami. 142

jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka maślane 140

mąką i nie będzie grudek. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło - całość ucieramy mikserem, aż do połączenia masła i mąki.Dodajemy jajko, cukier puder i cukier waniliowy - całość mieszamy łyżką i wykładamy na stolnicę  i wyrabiamy ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Żeby nasze stempelki się ładnie odbiły

Lawendowe Niebo
Domowe Ciastka XXL 126

mąki pszennej1 szklanka mleka w proszku200 g mlecznej/gorzkiej czekoladyżółtkołyżka mleka2 łyżki wodySposób przygotowania:Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.  Tak przygotowane

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 231

jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imbir kandyzowany. 172

Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru pudru. Takie zdrowe, energetyczne ciasteczko przyda się każdemu  oraz uczniowi ,studentowi

Kulinarny karnet Christophera
Muffiny z jagodami 157

PRZYGOTOWANIE: Do miski włożyć margarynę, utrzeć, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym

Kuchnia Danusi
Czekoladowy sernik 187

łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając .  3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp

ciemna strona patelni
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia 156

Ciasto wyjąć z piekarnika za pomocą rękawicy od  http://ambition.pl                                                               Składniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera(...)dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Składanie ciasta: Dno blachy ( 34x24 ) wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć masę jabłkową na herbatniki. Przykryć masę

Kuchnia Danusi
Ciasto leśny mech 97

zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym   zielona babka piaskowa z lukrem   szpinakowe naleśniki   Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem(...)odciskamy i blendujemy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciast przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Warstwowe ciasto z jabłkami. 205

ciasto. Troszkę pracochłonne ale smaczne. Warstwowe, przypomina znaną Marlenkę , ale smak zupełnie inny. Dodatkowo możemy wykorzystać jabłka prażone które jesienią zamknęliśmy do słoików.  To co, zaczynamy!  Ciasto Składniki na 5 cienkich placków; 80 dag mąki pszennej 25 dag masła 15 dag smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia   Skworcu 3 łyżki cukru(...)preparowana w otoczce miodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec Japoński 58

skórka pomarańczy 50 g, rodzynki 50 g, miód 1 łyżka, aromat migdałowy kilka kropel, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 3-4 łyżki, Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczy do posypania ciasta, Sposób przygotowania blaszka 23/33: Mak gotować w mleku przez 40 min, na bardzo małej mocy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie odsączyć na drobnym sitku, pozostawić(...)maku i kaszy manny, nie przerywając ucierania. Teraz do masy dodać obrane i starte na grubych oczkach jabłka. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód, bakalie oraz aromat i wszystko dokładnie razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy makowej w 3 partiach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 145

client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Składniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru(...)ściereczkę i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, następnie mieszamy z miodem. Następnie ucieramy masło z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę, mleko, skórkę otartą z cytryny przesiewamy proszek i mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem

Delusional Trine
Drożdżowa babka makowa 173

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki(...)Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić. 2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie. 3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia

Szefowa kuchni