ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:508/881)

Imbir kandyzowany. 178

Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru pudru. Takie zdrowe, energetyczne ciasteczko przyda się każdemu  oraz uczniowi ,studentowi

Kulinarny karnet Christophera
Muffiny z jagodami 164

PRZYGOTOWANIE: Do miski włożyć margarynę, utrzeć, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym

Kuchnia Danusi
Czekoladowy sernik 192

łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając .  3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp

ciemna strona patelni
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia 159

Ciasto wyjąć z piekarnika za pomocą rękawicy od  http://ambition.pl                                                               Składniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera(...)dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Składanie ciasta: Dno blachy ( 34x24 ) wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć masę jabłkową na herbatniki. Przykryć masę

Kuchnia Danusi
Ciasto leśny mech 101

zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym   zielona babka piaskowa z lukrem   szpinakowe naleśniki   Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem(...)odciskamy i blendujemy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciast przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Warstwowe ciasto z jabłkami. 209

ciasto. Troszkę pracochłonne ale smaczne. Warstwowe, przypomina znaną Marlenkę , ale smak zupełnie inny. Dodatkowo możemy wykorzystać jabłka prażone które jesienią zamknęliśmy do słoików.  To co, zaczynamy!  Ciasto Składniki na 5 cienkich placków; 80 dag mąki pszennej 25 dag masła 15 dag smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia   Skworcu 3 łyżki cukru(...)preparowana w otoczce miodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec Japoński 64

skórka pomarańczy 50 g, rodzynki 50 g, miód 1 łyżka, aromat migdałowy kilka kropel, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 3-4 łyżki, Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczy do posypania ciasta, Sposób przygotowania blaszka 23/33: Mak gotować w mleku przez 40 min, na bardzo małej mocy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie odsączyć na drobnym sitku, pozostawić(...)maku i kaszy manny, nie przerywając ucierania. Teraz do masy dodać obrane i starte na grubych oczkach jabłka. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód, bakalie oraz aromat i wszystko dokładnie razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy makowej w 3 partiach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 156

client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Składniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru(...)ściereczkę i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, następnie mieszamy z miodem. Następnie ucieramy masło z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę, mleko, skórkę otartą z cytryny przesiewamy proszek i mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem

Delusional Trine
Drożdżowa babka makowa 178

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki(...)Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić. 2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie. 3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia

Szefowa kuchni
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami 84

mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę piernikową) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicając masę. Ciasto przełóż łyżką do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosną podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno sięgać nie wyżej niż 3/4 wysokości foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na maksymalnie 30 minut(...)BABECZKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Wlej pozosta\u0142e mokre sk\u0142adniki: mleko, olej i olejek waniliowy i zmiksuj do po\u0142\u0105czenia.","text":"Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Wlej pozosta\u0142e mokre sk\u0142adniki: mleko

ProstePesto.pl
Chałwowiec z wiśniami 242

pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka(...)dodajemy stopniowo przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Ucieramy do czasu uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni, na wierzch wykładamy

Słodka Kraina Wypieków
Oczy carycy 359

papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy i całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty. W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia. Masa: Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza(...)galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-) Ciasto chłodzimy około 2 godziny. SMACZNEGO!:)) Przepis pochodzi z bloga  Zjem

Czerwona Porzeczka
Babka piaskowa z skórką cytrynową 159

spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :) Ciasto piaskowe: 20 dag margaryny 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietany 15 dag maki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny *1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę dobrze ucieramy dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem pudrem(...)przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek. Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C * jeśli nie lubisz kakao, nie musisz dodawać

Smakowy Raj
Babka cytrynowa - bezglutenowa 103

cytryny. Wsypać cukier i ucierać. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Utrzeć na pulchną masę. Ubić białka na sztywną pianę. Dokładnie a delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek i mąką ziemniaczaną. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą (bezglutenową w wersji bezglutenowej). Jeżeli pieczemy w formie do ciasta anielskiego to niczym jej nie smarujemy

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania