ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:509/881)

Ciasto leśny mech 92

zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym   zielona babka piaskowa z lukrem   szpinakowe naleśniki   Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem(...)odciskamy i blendujemy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciast przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Warstwowe ciasto z jabłkami. 202

ciasto. Troszkę pracochłonne ale smaczne. Warstwowe, przypomina znaną Marlenkę , ale smak zupełnie inny. Dodatkowo możemy wykorzystać jabłka prażone które jesienią zamknęliśmy do słoików.  To co, zaczynamy!  Ciasto Składniki na 5 cienkich placków; 80 dag mąki pszennej 25 dag masła 15 dag smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia   Skworcu 3 łyżki cukru(...)preparowana w otoczce miodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec Japoński 56

skórka pomarańczy 50 g, rodzynki 50 g, miód 1 łyżka, aromat migdałowy kilka kropel, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 3-4 łyżki, Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczy do posypania ciasta, Sposób przygotowania blaszka 23/33: Mak gotować w mleku przez 40 min, na bardzo małej mocy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie odsączyć na drobnym sitku, pozostawić(...)maku i kaszy manny, nie przerywając ucierania. Teraz do masy dodać obrane i starte na grubych oczkach jabłka. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód, bakalie oraz aromat i wszystko dokładnie razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy makowej w 3 partiach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 135

client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Składniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru(...)ściereczkę i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, następnie mieszamy z miodem. Następnie ucieramy masło z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę, mleko, skórkę otartą z cytryny przesiewamy proszek i mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem

Delusional Trine
Drożdżowa babka makowa 170

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki(...)Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić. 2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie. 3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia

Szefowa kuchni
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami 69

mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę piernikową) przesiej przez sito wprost do misy. Ponownie zmiksuj ujednolicając masę. Ciasto przełóż łyżką do silikonowych foremek lub papilotek umieszczonych w blasze do pieczenia muffinek. Babeczki urosną podczas pieczenie, dlatego surowe ciasto powinno sięgać nie wyżej niż 3/4 wysokości foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na maksymalnie 30 minut(...)BABECZKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Wlej pozosta\u0142e mokre sk\u0142adniki: mleko, olej i olejek waniliowy i zmiksuj do po\u0142\u0105czenia.","text":"Do misy wbij jajka, wsyp cukier, po czym ucieraj do rozpuszczenia kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Wlej pozosta\u0142e mokre sk\u0142adniki: mleko

ProstePesto.pl
Chałwowiec z wiśniami 229

pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka(...)dodajemy stopniowo przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Ucieramy do czasu uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni, na wierzch wykładamy

Słodka Kraina Wypieków
Oczy carycy 354

papierem do pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy i całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty. W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia. Masa: Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza(...)galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-) Ciasto chłodzimy około 2 godziny. SMACZNEGO!:)) Przepis pochodzi z bloga  Zjem

Czerwona Porzeczka
Babka piaskowa z skórką cytrynową 151

spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :) Ciasto piaskowe: 20 dag margaryny 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietany 15 dag maki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny *1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę dobrze ucieramy dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem pudrem(...)przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek. Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C * jeśli nie lubisz kakao, nie musisz dodawać

Smakowy Raj
Babka cytrynowa - bezglutenowa 93

cytryny. Wsypać cukier i ucierać. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Utrzeć na pulchną masę. Ubić białka na sztywną pianę. Dokładnie a delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek i mąką ziemniaczaną. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą (bezglutenową w wersji bezglutenowej). Jeżeli pieczemy w formie do ciasta anielskiego to niczym jej nie smarujemy

królestwo garów
Kostka alpejska 163

pudru, dżem porzeczkowy - ok 200g, Przygotowanie: ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 minut. Studzimy. Krem: Masło ucieramy na puszystą masę (musi mieć temperaturę

Lena Gotuje
Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE 1008

lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm (lub tak jak ja 24cm, ale z wysokim brzegiem

Mała Cukierenka
KARPATKA AJERKONIAKOWA. I wieczorne rozmowy. 198

miłość. - Też bym chciała... KARPATKA  AJERKONIAKOWA. (inwencja twórcza mnie poniosła xd ) ciasto: szklanka wody 1/2 kostki masła 4 duże jajka (lub 5 małych) szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuściłam w garnku ze szklanką wody. Zagotowałam. Cały czas na ogniu, wsypałam mąkę, proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zestawiłam z palnika i ostudziłam. Następnie wbiłam jajka(...)pozostałym mleku rozprowadziłam mąkę, zmiksowałam z jajkami i dodałam do gotującego mleka. Gotowałam jeszcze ok. 2 minut, stale mieszając. Krem, jeszcze gorący, wylałam na jeden z upieczonych blatów ciasta. Przykryłam drugi, lekko przydusiłam. Wystudziłam i schłodziłam. Oprószyłam cukrem  pudrem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Pyszne ciasto Biały Lion +FILM 161

dodajemy 5 żółtek-miksujemy.  Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej ciasto. Pieczemy około 25-30 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 spody. Pierwszy spód dajemy(...)wyrównujemy. KREM Do miski dajemy 300g miękkiego masła i ucieramy na puch. Wciąż miksując dodajemy stopniowo po łyżce ostudzony budyń. (zarówno masło jak i budyń muszą być w temp pokojowej) 2/3 powstałego kremu dajemy na ryż,  wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Ponczujemy i wykładamy resztę kremu, smarujemy górę ciasta, można to zrobić nożem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku