ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:511/881)

Ciasto cytrynowe 115

świecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej(...)tarce, wyciskamy sok i mieszamy ze sobą. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy połowę mąki oraz proszek do pieczenia i sok z cytryny wraz ze skórką. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej

MyCookBook.pl
PRZEPIS NA PĄCZKI 147

posypać orzechami.  Jak przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :)  Moje rady:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C  Do smażenia pączków używam  smalcu, ale śmiało(...)ściereczką i odstawiam na 15 minut.  Żółtka, jajko oraz cukier puder ucieram na puszystą masę. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam.  Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce

Kukuleczki
Pączki serowe na drożdżach 121

Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)łyżki mąki, mieszamy i powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1  żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol,  wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej

Smak mojej kuchni
SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny! 217

wsypujemy cukier, dodajemy masło, miksujemy, a następnie dodajemy serek ii jajka – wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! . Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe! Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami 93

przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru. Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę! Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało tradycyjnie przesmażyć je na patelni(...)pieczenia, cynamon, kardamon, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. W oddzielnej miseczce ucieraj 3 jajka z 3 łyżkami ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut. Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż

Eat me! Fit me!
Włoskie ciasteczka Macine 121

kostkę, przełóż je do miski, a następnie dodaj cukier puder i jajko. Całość ucieraj za pomocą widelca, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz proszek do pieczenia, kilka kropel olejku waniliowego i śmietanę. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem gotowe podziel

365 dni dookoła kuchni
Lane chrusty 683

wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które jestem przekonana znajdą się w każdym domu. Przygotowanie ciasta zajęło mi 7 minut, więc nie chcę słyszeć wymówek. Do pochrupania, do kawki, jako mała przekąska chrusty są idealne. Odsyłam Was przy okazji do innych propozycji na Tłusty czwartek- klik(...)łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać makę, mleko, alkohol i ucierać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej trzepaczką do połączenia się wszystkich skladników. Olej rozgrzać na małej patelni i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto małym strumieniem. Smażyć na złoty kolor. Wysmażone chrusty przełożyć na ręcznik

Pieguskowa Kuchnia
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą 153

Upiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka(...)ozdoby Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z masłem i rozgniecionymi bananami. Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka

Mienta blog
Ciasto truskawkowo – chałwowe Bez Pieczenia 284

się, że masa chałwowa i masa truskawkowa przełożone herbatnikami i polane czekoladą to świetne połączenie smaków, nawet w te upalne dni, ponieważ ciasto wyjęte z lodówki było przyjemnie chłodzące Ciasto truskawkowo-chałwowe bez pieczenia Składniki na foremkę 25×25 cm: Dodatkowo : – około 300 g herbatników (miałam zwykłe maślane, ale polecam wam pełnoziarniste lub kakaowe) – 100 g czekolady(...)było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy na nie masę chałwową. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki. Zabieramy się do szykowania masy truskawkowej. Masa truskawkowa

Relaxtime
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 183

maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy(...)łyżek cukru Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę cukru i ucierać razem aż drożdże zamienią się w płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może

Trzeci talerz
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 200

żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm).  9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody  łyżka soku z cytryny Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą(...)następnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy.  Wykonanie: Żółtka ucieramy mikserem przez dwie minuty. Dolewamy do nich mleko i ubijamy kolejną minutę dokładnie tak samo, jak bitą śmietanę. Masa się znacznie spieni, podniesie do góry i delikatnie zgęstnieje. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy pół minuty. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piernik z mąki gryczanej ze śliwkami,powidłami i kremem daktylowym 92

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 200 g masła miękkiego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 szklanki  mąki gryczanej Radix(...)cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, następnie dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładki krem.   Mąkę przesiewamy partiami z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto,pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bananowe dla leniwych 148

Najszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :) SKŁADNIKI: 2 bardzo dojrzałe banany 1/4 szklanki ksylitolu (cukru) 3/4 szklanki(...)mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, wymieszać. Dodać całe jajko, ponownie wymieszać (nie ucierać). Dodać olej i bakalie, wymieszać krótko łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki (17x8 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, po kilku minutach zdjąć papier i dostudzić

Kuchenne zapiski Edyty
Keks majonezowy z borówką amerykańską 220

trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej

Wanilia i Kardamon
Ciasto Góra lodowa 136

Ciasto obłędnie słodkie, ale mała porcja zdecydowanie nie zaszkodzi ;) U mnie, na świątecznym stole było w zeszłym roku. W tym do końca jeszcze sama nie wiem co zrobię.  Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 150g drobnego cukru 80g mąki pszennej 60g mąki pszennej szczypta soli Beza orzechowa: 5 białek szczypta soli 200g drobnego cukru (1 szklanka) 1 łyżka(...)spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu budyń z wierzchu nie zeschnie. Studzimy. Masło ucieramy kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy budyń. Mieszamy na średnich obrotach miksera, by krem się nie zważył. Krem (polewa) z mlekiem w proszku (robimy w momencie gdy całe ciasto jest już złożone): W rondelku z grubym dnem umieszczamy wodę, masło oraz cukier. Podgrzewamy

Kuchnia w czekoladzie