zrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera 330 ml śmietanki(...)spożywczą. Na spód układamy biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą. Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, usuwamy
Pani na deserOczywiście nie przyznałam się dzieciom z czego będzie ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe. I zrobię, ale tym razem z podwójnej porcji. Ciacho jest mocno czekoladowe, wilgotne i pyszne. korzystałam z przepisu znalezionego na stronie http://www.pozielonemu.pl/2015/05/bardzo-czekoladowe-ciasto-z-fasoli.html . Przepis trochę zmieniłam, do środka(...)szczypta soli. Przygotowanie: Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy. W misce ucieramy jajka z ksylitolem lub cukrem. Łączymy z resztą składników. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w formie sylikonowej). Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. ok. 180 st. C, ale dla pewności lepiej ciasto obserwować i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto na pewno jest w środku
Państwo Wojtczuk gotujągorący, to wierzch nam się spali a środek tak czy siak będzie surowy, także jak ze wszystkim, tutaj potrzebujemy wyczucia. Jak poznać, że pączek jest usmażony w środku? Surowe ciasto włożone na tłuszcz jest ciężkie. A to usmażone jest wyrażnie lżejsze, zaczyna się delikatnie unosić na powierzchni, dryfować Jak głupio to nie brzmi, wiecie o co chodzi Jeśli nie macie(...)mąki i łyżką cukru. Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia. Jajko, żółtka ucieramy z cukrem na baaaardzo puszystą masę – ok 10 min najapierw na wolnych, potem na wysokich obrotach. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy. Dodajemy drożdże oraz masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok 10 min. Ciasto będzie dość lepkie. Gdyby ciasto było zbyt
Mieszam w Garnkuwaniliowy oraz cukier ucieramy na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po 1 jajku – po kolei, stopniowo. Następnie dodajemy również jogurt naturalny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników. Formę keksową smarujemy od środka masłem i obsypujemy dno oraz ścianki bułką tartą. Jak ktoś woli, można zastąpić ją mąką. Połowę ciasta przekładamy do formy. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekokilek Masło ucieramy robotem na puch, dodajemy cukier puder. Biały ser, jajka i masę z masła umieszczamy w misce i miksujemy ręcznym blenderem. Kokilki wysmaruj masłem ustaw w niej obraną i wydrylowaną gruszkę, wlej masę serową. Pieczemy na złoty kolor przez 40 minut temp. 180 stopni C Studzimy i można się zajadać! Idealne mini ciasto na weekend
SMYKWKUCHNIpołączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Skórkę, która powstała podczas pieczenia delikanie usuwamy palcami, możemy nią użyć do zaklejenia boków blaszki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem
kulinarne odsłony patiWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje! Składniki na babkę cytrynową (mała porcja) Pełna szklanka mąki 0,7 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest
Gotujemy i jemyWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje! Składniki na babkę cytrynową (mała porcja) Pełna szklanka mąki 0,7 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest
Korniszonkiryżem, lub kaszą. Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz. Apple Curd czyli krem jabłkowy Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą skórkę, bez białego miąższu pod nią (biały miąższ(...)cynamonem i sokiem z cytryny. Do upieczonego spodu tarty przelej powstały krem jabłkowy. Na krem jabłkowy wyłóż starte jabłka. Tartę udekoruj według własnego uznania. Ja udekorowałam, kwiatuszkami z ciasta kruchego Tartę piecz przez kolejne 20 minut w temp 180*C Notes Jeśli zależy Ci na czasie i nie jesteś zwolennikiem podpiekania spodów ciast, możesz wszystkie składniki wylać od razu
SmartBake.plmargines y . Ponownie zawijamy roladę - tym razem już razem z masą makową . Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty
Słodka Stronawierzch ciasta około 200g herbatników kakaowych dżem malinowy Przygotowanie ciasta: Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia(...)kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc. Zainspirowana przepisem z bloga zjemto.blox.pl Artykuł Ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu
NiePieprz.pljest to pierwsze podejście. Tort wyszedł bardzo smaczny, ale i tak wiem, że mogłoby być lepiej. Jeszcze nieraz go będę ulepszać. TORT SACHERA /źródło: "Historia Smaku" Bryan Bruce;/ ciasto: 100g miękkiego, niesolonego masła 60g cukru pudru 6 jajek 100g gorzkiej czekolady szczypta soli 100g drobnego cukru 100g mąki tortowej Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę o średnicy(...)jakiś czas. Po rozpuszczeniu odstawiam. Masło przekładam do miski, ucieram mikserem na puszystą masę, po czym dodaję cukier puder i miksuję jeszcze 2 minuty. Żółtka oddzielam od białek i dodaję kolejno (po dwa) do masła, za każdym razem miksując ok. 10 sekund do połączenia składników. Na końcu zbieram ciasto ze ścianek miski, miksuję całość kolejne 2 minuty. Dodaję gorzką
W kuchni Karmel-itkiWilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego! Ciasto waniliowo-kakaowe Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao(...)pianę. Masło, erytrol i esencję waniliową ucieramy na gładką masę. Do masy maślanej dodajemy żółtka. Następnie dodajemy partiami na przemian mleko i mąkę z proszkiem. Mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, bo masa będzie dość gęsta. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z kakao na dość gęstą pastę. Dodajemy niespełna połowę ciasta - mniejszą część. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy
Kucharzycawycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Blat kokosowy: Białka ubijamy(...)Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową
Pyry na Gazwierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami(...)puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami
My simple kitchen