ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:526/881)

Muffiny śliwkowe 125

jajka 100 g mąki 100 g skrobi ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Ucieramy margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka.   Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki wkładamy połówkę śliwki   (skórką w dół).   Wkładamy do nagrzanego

Humanistka w kuchni
Babeczki marchewkowe z pomarańczą 160

łyżeczek syropu pomarańczowego5 łyżki mąkiSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 147

wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy pokrojoną czekoladę i krówki i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne

Kitchens Alphabet
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 181

zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki.  Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest

Kitchens Alphabet
Maślane croissanty 158

wałkowaniem obracać ciasto o 90 stopni. Wstawiamy do lodówki na ok 4 h max 12. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, koła i wycinamy z niego trójkąty. Croissanty zwijamy zaczynając do podstawy trójkąta do wierzchołka. U mnie część została klasyczna, część potraktowałam jabłkami i ucieranymi płatkami róż, część zrobiłam z szynką i serem. Gotowe croissanty układamy na blachę wyłożoną papierem

Malinowe Pocałunki
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 167

waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec

Z miłości do słodkości
Migdałowo-kakaowa babka 174

kakao  kilka kropel aromatu migdałowego  masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut

Moja smaczna kuchnia
Sernik Karmelowo – Orzechowy 132

ucieramy na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, ucieramy. Pod koniec ucierana dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko ucieramy do połączenia się składników. Gotową masę serową wlewamy na spód biszkoptowo-orzechowy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Na ostudzone nakładamy pozostały karmel i posypujemy pozostałymi, posiekanymi

Made By Mom And Son
Strucla z Makiem 218

była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam z pozostałymi czterema białkami? Zamroziłam na bezy, które zrobię w przyszłości

Blondynka Gotuje
Muffiny piernikowe 115

odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno , następnie w oddzielnej misce z żółtkami ucieramy cukier , kiedy mamy utarte żółtka , dodaję mąkę,proszek do pieczenia , wystudzone masło , przyprawę do piernika , następnie wszystko dokładnie mieszam , na koniec dodaję ubite białka i delikatnie łączę ze sobą masę , kiedy mamy ciasto dobrze wymieszane , do formy sylikonowej wykładam papierowe formy na muffiny i do wysokości papierowej

Mój Smak
Ciasto z dynią 147

ucierać Dodać zmiksowana dynię i nadal ucierać, dodać ewentualnie garść rodzynek, żurawiny Piec w okrągłej foremce o średnicy 26 cm. w temp. 190 *C ok. 45-50 min, sprawdzić patyczkiem. Obraną dynią pokroiłam w kosteczkę i gotowałam z odrobiną wody w garnku pod przykryciem. Po zupełnym rozgotowaniu i odparowania soku- dynię zmiksowałam. Ciasto jest bardzo wilgotne, może trochę ciężkie

Proste Potrawy
Ciasto biszkoptowe z galaretką 351

oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą(...)masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus. Dokładnie ucieram. 4. Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Odstawiam do przestudzenia. W ciemnym biszkopcie wykrawam kieliszkiem kółka.  5. Jeden blat biszkoptu jasnego smaruję połową masy budyniowej. Na masie układam biszkopt ciemny z otworami. W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki 169

będzie skwierczeć i od razu wypłynie na powierzchnie to znaczy że olej jest już wystarczająco rozgrzany.  7.  Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i wyrobionym cieście.  8. Pączki smażymy po 3 sztuki na raz, nie więcej gdyż większa ilość zacznie szybciej obniżać temperaturę oleju 9. P ączki wrzucamy na tłuszcz wierzchem do dołu, czyli odwrotnie(...)dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy.  3. Żółtka i jajko ucieramy z pozostały cukrem ( 2 łyżki ), na puszystą masę.  4. Masło rozpuszczamy i studzimy.  4. Kiedy rozczyn jest już gotowy, przelewamy go do mąki, mieszamy lekko drewnianą łyżką, wlewamy masę jajeczną i wyrabiamy lekko ciasto. Kiedy ciasto jest już dość wyrobione dolewamy rozpuszczonego masła i 2 łyżki

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania