nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam by wystygł. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. na końcu dodaję
Ciasteczkowy PotwórPyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc
Bajeczna Kuchniapołowę, sugerując się komentarzem jednej z czytelniczek. Dlatego też polecam piec ciasto w formie o wymiarach 23x23cm . Jeśli jednak macie mniejszą formę, to radzę upiec ciasto z 3/4 porcji . Składniki na galaretkę, krem i frużelinę pozostają bez zmian. Składniki: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 160 g cukru 2 jajka(...)waniliowego 25 g kwaśnej śmietany 18% lub 25 ml mleka 100 ml mleka 240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 3-5 minut, średnie obroty). Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko
Słodki Pomysłcukrem na puszystą masę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli
Pasja SmakuCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyZa oknem mróz i śnieg, więc zdecydowanie trzeba sobie ten dzień uprzyjemnić. Po wydumanych ciastach świątecznych naszła mnie ochota na coś prostego i pysznego - klasyczne
Cynamonowe szczęścieOtwieram na blogu sezon na truskawki. Od razu zacznę na słodko. Dziś przepis ze wspomnieniami z dzieciństwa. Kto z Was nie pamięta pierwszych majowych
kulinarnyJacukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem/ najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę.[przy dodawaniu 4. jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać
Moje domowe kucharzenienastępnie powoli dodawać mleko z cukrem. Na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 g miękkiego masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem
Delicious Titbitsczęści. Pierwszą część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C (grzałka góra-dół). Ciasto odkładamy. Drugą część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Nie wyciągamy z blaszki. Na tym etapie dobrze mieć już przygotowane masy: makową(...)wystarczy dodać jajka. Przygotowujemy masę serową : Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (jeśli to ser tzw. sernikowy, nie trzeba go już mielić) i dodajemy do margaryny razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek (można dodatkowo wykorzystać białka pozostałe po przygotowaniu ciasta kruchego) i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Złożenie ciasta
Trzeci talerzudało się. Ciasto pyszne ! Składniki: -25 dkg mąki 405 -15 dkg cukru -8,5 dkg miękkiego masła -300 ml jogurtu naturalnego -2 jajka -szczypta sody oczyszczonej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2-3 jabłka -cynamon -cukier do posypania jabłek Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem. Do jogurtu(...)okrągłej formy ( 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego ! A to jest nasz wzorzec, czyli ciasto Karinki. Za przepis dziękujemy
Maminek kulinarnymnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia(...)cukier puder + kilka łyżek mleka wiórki kokosowe cynamon Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na miękki puch. Stopniowo dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka
My simple kitchenprzygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się troche schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe pychotki umilą nam jesienne i zimowe wieczory, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą
Mała CukierenkaKing po spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany 36% 20 dag orzechów ziemnych dodatkowo : 600 g herbatników puszka masy krówkowej kakaowej Wykonanie: masa: masło ucieramy mikserem. Mleko mieszamy(...)masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnidrugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo całe(...)rodzynki odcedzić, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać z mąką, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. Jeśli nie lubimy rodzynek, można ich nie dodawać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Zobacz również: sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Kuchcik gotuje