lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń waniliowy 1 łyżka kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę ucieramy z cukrem, jajkami, proszkiem(...)masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią łyżeczką mus bananowo- kakaowy, tworząc łatki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 50 minut. R E K L A M A google
Smakowy Rajzdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi . Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając
Kulinarne przygody Gatitysezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy(...)brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i ze skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm
Mała Cukierenkawyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy z nią dość dużo(...)złocistej zasmażki. Dolewamy śmietankę, a potem mleko- po każdym dolaniu dokładnie mieszając. Ucieramy na drobnej tarce ser i dorzucamy do sosu. Łączymy sos z serem i cały czas mieszając wbijamy jajko. Kiedy sos jest gładki i jednolity, solimy i pieprzymy, oczywiście jeżeli mu czegoś brakuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nakłuwamy dość gęsto widelcem. Równomiernie rozkładamy na nim brukselki, pokruszony boczek
les mirabellesIlość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 5 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Ciasto z ananasem i lukrem 3 jajka 250 gr cukru 250 ml kwasnej śmietany 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny(...)olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny. Ananasa dobrze odsączyć na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Część ananasa pokroić w kostkę, część zostawić żeby ułożyc plastry na wierzchu.Pokrojonego w cząstki ananasa obtoczyć w mące. Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Cząstki pokrojonego ananasa
Spice things upwylać ciasto, piec około 25-30 minut w temp 160*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę tworząc dwa blaty. Śmietankowy krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając(...)dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie: Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy. Wstawiamy na całą
Wanilia i Kardamonłączenie tych ulubieńców w duet, jest wiele. Serniki królewskie, poduszkowce, Isaury, brownie z masami serowymi. A dziś coś zupełnie innego. Pół na pół - w każdym kawałku znajdziemy sporo ciasta kakaowego i kremowego sernika, wpływającego miejscami aż pod krawędzie. Przygotowanie wypieku zajmuje około 15 minut, wymaga trzech misek i miksera. I po 60 - ciu minutach mamy wulkan(...)mąką. masa serowa: Do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier puder i chwilkę ucieramy mikserem. Dodajemy cały twaróg, proszek budyniowy i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy dokładnie, powoli, cienkim strumieniem na środek masy czekoladowej. W czasie pieczenia zatopi się i wyrośnie razem z ciastem ( wyrasta dość wysokie ). Po wyjęciu z piekarnika zapadnie się troszeczkę, tworząc
Kronika Piekarnikacukier puder Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z M igdał ami) - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkie m, a po wystygnięciu wody obieramy ze skórki . Gdy migdały przeschną podprażamy do bardzo lekkiego zrumienia na suchej patelni i małym ogniu. Gdy prze st ygną siekamy na mniejsze kawałki. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem(...)boki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy
Słodka Stronarównież nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 200 g drobnego cukru 4 jajka 250 g masła 1 torebka cukru wanilinowego 250 g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki 1 kieliszek ciemnego rumu Cukier puder Odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Na początku masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie(...)Następnie formę keksową od środka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 70 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (wbijamy patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy). Następnie upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na kratce. Na końcu, po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCiasto znalazłam na stronie , którą lubię i często na nią zaglądam. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i wilgotne, polecam tym, którzy lubią takie ciasta. Składniki: (tortownica 24 cm) 100 g masła 500 g cukinii (około 2 małe sztuki) 1 szklanka cukru pudru 2 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszystą masę ( około 5 minut). Następnie dodać olej i ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut
talerz przyjemnościjest sól wtedy jej nie dodajemy) Instrukcje Masło ucieramy z cukrem, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło orzechowe i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko, sól i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, dodajemy grubo posiekane orzechy i chwilę wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy dowolnej wielkości placuszki o grubości około
To co lubię - gotuję i polecamNastępnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem(...)dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie. 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy
Izabelawkuchniprzygotowaniu, wykwintne w smaku. Po dodaniu korzennych przypraw zamiast olejku migdałowego – rozgrzeje w zimne wieczory. Przekładaniec czekoladowo-migdałowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 10 Składniki ciasto 225 g mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa 3 łyżka kakao 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja migdałowa 180 ml mleko 180 g olej kokosowy(...)Dodajemy mokre i ucieramy na puszystą masę. Przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut. Olej, erytrol ubijamy blenderem na kremową masę. Dodajemy kakao, esencję i mleko i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Upieczone ciasto studzimy w formie przez
Kucharzycawięcej... Składniki: CIASTO CZEKOLADOWE: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła niecała szklanka cukru (trochę więcej niż 3/4 ) 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g migdałów szczypta soli Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę(...)wbijamy w suchy, czysty garnek lub miskę, w której będziemy potem ubijać z nich pianę, natomiast żółtka dodajemy PO JEDNYM do masy czekoladowej i za każdym razem wmiksowujemy w ciasto. Gdy wszystkie żółtka są już wbite to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane na drobno migdały (ja je zblendowałam). Wszstko miksujemy na jednolitą masę. Pianę z białek
Jedzeniomania