ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:545/881)

Idealna kremówka 188

kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ziarenka z przekrojonej laski wanilii - ucieramy. Następnie dodajemy mleko, budyń(...)mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej na całą noc. Gotową kremówkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami 147

dawno na blogu nie było muffinek! Ostatni typowo "muffinkowy" wpis pochodzi, aż z 16 lutego! Po drodze, oczywiście, mogliście przeczytać jak przygotować cytrynowe babeczki ucierane lub czekoladową babeczkę z kubeczka . Nic jednak nie zastąpi dwunastu puszystych muffinek uśmiechających się do nas z piekarnika :) Dziś zapraszam na idealne słodkości z przepisu samej Nigelli Lawson. Muffinki są naprawdę wspaniałe, delikatne i niezwykle(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 dojrzałe banany 125 ml oleju garść posiekanych orzechów włoskich 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej 80 g cukru trzcinowego  Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka  rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Dodać orzechy

Chocolate Muffin Blog
Keks piegus 136

już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki”   Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać. Przepis na dużą keksówkę: Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mieszanki bakalii 100 g suszonej żurawiny 50 g kandyzowanych(...)masę. Pod koniec ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodać tłuszcz i sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy z koroną bezową 117

Cześć Wam kucharze! Ja wiem, że ostatnio też było ciasto, po prostu nie mogę się powstrzymać. To jest chyba mój nowy ulubiony tort. Czekolada otoczona czekoladą, wysmarowana czekoladą i przykryta bezą, innymi słowy, bardziej ekskluzywna wersja tabliczki czekolady. Tak więc upieczenie tego tortu składa się z paru etapów. Ale przede wszystkim z zakupów. Na Biszkopt potrzeba nam: 7 jajek(...)dosypujemy cukier porcjami do piany, aż będzie sztywna. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i kakaem. Teraz trzeba wlać żółtka do miski z ubitymi białkami i przesiać do środka mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na sam koniec delikatnie mikserem na wolnych obrotach łączymy wszystko razem, na gładkie i puszyste ciasto. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką

Kuba Gotuje
Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 113

Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Krem z kaszy manny z owocami 92

mało owoców, możecie dorzucić warstwę biszkoptów czy pokruszonych herbatników. Możecie owoce zastąpić choćby dżemem. A sam krem, tylko z większą ilością tłuszczu, możecie śmiało wykorzystywać do przekładania wszelkiego rodzaju ciast. Drukuj Krem z kaszy manny z owocami Lekki deser, idealny na upalny, letni dzień Czas gotowania 10 minutes Składniki 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 2 łyżki(...)owocami. Masę owocową odstawiamy do stężenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Jeśli chcemy, dodajemy cukier waniliowy lub inne dodatki. Do pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu. Przybieramy startą czekoladą i owocami. Artykuł Krem z kaszy manny z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy kokosowy pigwowiec z grysikiem 100

tylko mieszam mikserem. Mąki, orzechy i proszek do pieczenia dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni lekko. Masa pigwowa: Pigwy obieram i pozbawiam nasion. Kroję w kostkę, przekładam(...)Zostawiam do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z pudrem na puch. Masło mieszam z kaszką. Na zimny biszkopt wykładam pigwę i wstawiam do lodówki na 30 minut. Na pigwę wykładam krem. Wiórki kokosowe przekładam na gorąca patelnię suchą i chwilę je prażę aż zrobią się rumiane. Jak przestygną wykładam na ciasto. Wstawiam do lodówki, masa grysikowa stężeje

wesoła kuchnia
Kokosowy śliwkowiec 146

Proste ciasto ze śliwkami o wyraźnym kokosowym posmaku:) I choć generalnie mi smakowało, uważam,że mogłoby być ciut wilgotniejsze;) Myślę, że następnym razem skroję po prostu ciut więcej śliwek:) 3 jajka 150 g cukru 250 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych 80 g wiórków kokosowych 200 g kremówki 30 ml rumu 50 g gorzkiej(...)miksera wbijamy jajka. Ucieramy je razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7 minut). Składniki sypkie mieszamy razem – a więc do miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz owsiane płatki. Do ubitych jajek stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki sypkie oraz kremówkę. Na samym końcu dodajemy rum oraz posiekaną na drobno czekoladę. Ciasto przelewamy na blaszkę

Smaki Na Talerzu
Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach 473

dokładek Drukuj Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach Składniki 600 g herbatników 500 g masła 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru waniliowego/esencji waniliowej 2 żółtka 1 jajko mleko lub kawa z alkoholem do namaczania herbatników Polewa 75 g gorzkiej czekolady 90% 2 łyżki masła Sposób przygotowania Masło ucieramy z połową cukru. Dodajemy(...)ciemnym i przykrywamy ponownie herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy polewą czekoladową. Polewa Składniki rozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku         Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Piankuś wg s. Anastazji 202

żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.  Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę(...)ucieram na puch, dodaję po łyżce wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość  płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 358

góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.  Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie(...)blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć

Czerwona Porzeczka
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 111

żółtka.       Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Wyjęłam i wystudziłam.   Pomarańczę dokładnie wymyłam. Można wyszorować szczoteczką. Włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania(...)masło. Utarłam na puch. Podczas ucierania partiami dodawałam ser. Do dobrze utartej, puszystej masy serowej dodałam pomarańczę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką, żeby nie zburzyć struktury piany.     Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Boki tortownicy wysmarowałam od wewnątrz masłem. Na wystudzone ciasto wyłożyłam powidła śliwkowe i równomiernie

Kuchnia u Krysi
Jesienne ciasto z jablkami 118

było . Miałam urlop od bloga ;) chciałam Wam wynagrodzić jakoś brak nowych przepisów i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut   Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru(...)sztywno z polową cukru ok. 60 g. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami na gładką masę. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skórkę z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy mąkę  przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych

Różne smaki w kuchni
Jesienne ciasto z jablkami 153

bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru(...)sztywno z polowa cukru ok. 60 g. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach

Słodkości i nie tylko
Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym 480

Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)budyniu, cukru gotujemy budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką masła. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy:  herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej

Kuchenne aromaty