się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :) Składniki: - 4 opakowania herbatników - 15 dag masła lub margaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa klik Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę. Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry. Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną ) Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto gotowe :) Smacznego
Słodkości i nie tylkoWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)bakalie, mieszamy, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Do puszystej masy dodajemy zimny mak, jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę
Rozpustne gotowanieliczi obranych i wypestkowanych Przygotowanie: 1/ Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 stopni, następnie łączymy składniki na spód ciasta zagniatając je intensywnie rękoma w misce. 2/ Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na kształt blaszki - nie musi być idealnie, niedociągnięcia można wyrównać kciukiem na blaszcze wyrównując krawędzie. 3/ Ułożony równomiernie spód pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu ponad 10 minut(...)Żółtka ucieramy z drugą połową cukru aż złapie jasno żółty kolor. Następnie dodajemy stopniowo masę serową, budyń, mąkę i rozpuszczone masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki. 7/ Na ostudzony spód rozkładamy łyżką zmiksowaną gruszkę z liczi a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy masę serową wygładzając powierzchnię łyżką. 8/ Wstawiamy ciasto do rozgrzanego
Kuchnia PROzdrowotnaNastępnie dodajemy po jednym jajku, ucieramy na wolnych obrotach. Wlewamy sok z cytryny (nie zwracamy uwagi na konsystencję masy, sok z cytryny może zaburzyć trochę harmonię i masa się lekko zważy). Dodajemy stopniowo mąkę i niezbyt długo miksujemy, do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy formę do babeczek papierowymi papilotkami i nakładamy ciasta do ok 3/4 wysokości foremki
Taste of imaginationlitr mleka 30 dag masła 82% ¾ szklanki likieru adwokat ¾ szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego( po 16 g) 5 żółtek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Krem adwokatowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące(...)mleko, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń. Ugotowany zestawiamy z ognia do wystudzenia. W czasie studzenia kilka razy przemieszać aby nie powstał kożuch. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gęsty puch, cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do połączenia składników, na sam koniec wlewamy na dwie tury schłodzony likier jajeczny i energicznie miksujemy
Wanilia i Kardamonciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy 10 - 12 minut w 180 stopniach. Studzimy. Składniki: Masa: 1 opakowaniu budyniu waniliowego 400 ml mleka 3 łyżki cukru 100 gram masła Przygotowanie: W rondelku gotujemy około 300 ml mleka, dodajemy cukier. Budyń z torebki rozprowadzamy w miseczce z pozostałym mlekiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy krótką chwilę i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń ucieramy(...)patelni rozpuszczamy masło, układamy kawałki gruszek. Podsmażamy owoce, aż zmiękną, a następnie wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy. Składamy ciasto: Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchnicukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę
Na słodko lub wytrawniesztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka, rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe(...)cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając gotujemy jeszcze kilka minut, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Truskawki miksujemy na mus. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki
Smaki Na Talerzu1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto. Składniki (mała keksówka) : 250 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 250 g masła 4 jajka 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka starta z 1 dużej pomarańczy na małych(...)oczkach (tak jak pisałam, polecam dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 170st. C Masło i cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy. Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu
charlotte gotujeDodatek rumu do ciasta oraz kremu pomarańczowego wewnątrz jak i zewnątrz pączka idealnie ze sobą współgrają tworząc niepowtarzalny smak. Karnawał czas zacząć! Składniki: Na ok 30 pączków: 1/2 kg mąki tortowej 5 dkg roztopionego masła 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 4 żółtka 1 szklanka mleka 50 ml rumu 5 dkg cukru kryształu 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli(...)przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 1.5 godziny do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kule
Kuchnia w czekoladziefoliowego woreczka z odciętym rogiem. Nie będą miały wówczas takiego ładnego kształtu obwarzanków tylko raczej nieregularnych ciasteczek, ale zupełnie nic nie stracą na smaku i chrupkości. Pączki hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla(...)jednym jajku i ucierać mikserem. Gotowa masa powinna być gęsta i jednolita. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy (u mnie Wilton 1 M). Wyciskać w rzędzie na papier do pieczenia okręgi o średnicy 8 cm, zostawiając około 3cm wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krążkami. Po zużyciu całego ciasta pociąć papier na kwadraty
Wiem co jemProste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)sodą oczyszczoną. Jajka ucieramy z ksylitolem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy stopione masło (lub w temperaturze pokojowej) i ucieramy do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Masę łączymy z maślanką i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do mąki. Owoce oczyszczamy, miksujemy na puree, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać
Kucharzycastopniowo żółtka ciągle ubijając, tylko może mniej intensywniej. Wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając, żeby nam piana nie opadła.Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice wylewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.150° ok.20 min. Najlepiej jest biszkopt upiec dzień wcześniej . Masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek (antonówki lub renety ) -galaretka owocowa np.cytrynowa(...)stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Zalecałabym ręczne ucieranie, a jeżeli mikserem to na wolnych obrotach, żeby nam masa nie zrzedniała Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Polewa: -pół kostki margaryny -4 łyżki cukru -łyżka wody -2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać w garnku do wrzenia ( nie gotować!) i ciągle mieszając ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. (function
Kulinarne przemysleniadodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto
Mała Cukierenka