przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę(...)pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok z 1 (z 1,5 jeśli pomarańcze były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników
Ciastkozercyprzygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę(...)pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 pomarańczy i sok z 1 (z 1,5 jeśli pomarańcze były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników
CiastkozercyPyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję
Wanilia i Kardamonpropozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle, że nie ma w nich mąki pszennej. Jej zamienniczka – mąka(...)smażenia. Do miski wsyp ksylitol, dodaj jajko i całość ucieraj za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj ziarna wanilii, a następnie proszek do pieczenia wymieszany z mąkę ryżową (powoli, cały czas ucierając). Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rum, sok z cytryny i mleko kokosowe, cały czas miksuj, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Powinn być lekko płynne (ciasto najlepiej ocenić wlewając
365 dni dookoła kuchniDzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)herbaty do nasączenia Gotujemy budynie i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy
Cynamonowe szczęścieutworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu, dokładnie mieszamy go w misce z mascarpone, przyprawami i puree z dyni. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem przez około(...)delikatnie i równomiernie wylewamy na podpieczony spód. Łyżeczką, miejscami wylewamy mus śliwkowy i wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków kreślimy w masie ósemki. Pozostały mus przekładamy do miseczki. Blaszkę z ciastem ustawiamy na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i wsuwamy, tak by ciasto znajdowało się w środkowej części piekarnika. Blachę na której ustawiliśmy formę z ciastem wypełniamy gorącą wodą. Zapobiegnie
cool and mintycukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką
Na słodko lub wytrawnieLekkie, orzeźwiające ciasto, na szpinakowym spodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato! Zapraszam! Składniki: Ciasto: mąka pszenna 70 g, mąka krupczatka 250 g, jajka 4 szt, cukier 250 g, szpinak mrożony rozdrobniony 450 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda(...)sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier
kulinarne odsłony patitemperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem(...)będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego
Bon Appetit MałgorzatyKlasyczny Murzynek to ciasto idealne na każdą okazję. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów czekoladowych ciast. Murzynek z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach - jednym słowem: idealny.... Najlepszy i Najprostszy Murzynek - Składniki: 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 80 g miękkiego masła 90-100 g śmietany(...)przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie nie przestając ubijać kolejno wbijamy jajka. Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy śmietanę i łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Formę - Keksówkę (ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze
Słodka Stronapochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest trudny(...)minut, do momentu zgęstnienia. Odstawiamy aby masa wystygła. Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem. Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut
Mania Gotowaniaświęta to on jest pewniakiem SKŁADNIKI: 1 kg sera 4 łyżki mąki 30 dkg cukru 15 dkg masła 10 jaj laska wanilii rodzynki Ser przekręcamy przez maszynkę. Masło ucieramy na pianę, dodajemy cukier, żółtka, cały czas miksując dajemy wanilię, ser i po chwili mąkę oraz rodzynki. Ubijamy białka na sztywno i już bez użycia miksera delikatnie łączymy pianę z masą(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st.) i pieczemy ok 1 godz. Nie wyjmujemy po upieczeniu tylko pozwalamy aby pomalutku wystudzał się w piekarniku. Szybkie wyjęcie sernika spowoduje gwałtowne opadnięcie ciasta
harrisaCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać
Gotuj Z MuzykąCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)cukru. W innym większym naczynku ucieramy żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać
Gotuj Z Muzykąśmietanką, do momentu aż czekolady się rozpuszczą. Masę studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie wlewamy biała, i dalej miksując dodajemy czekolady i mąkę ziemniaczaną. Masę serową wylewamy na przygotowany spód i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160-170 % C. Do piekarnika wkładamy pojemnik z wodą aby zapewnić ciastu wilgoć. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy sernik ostygnie chłodzimy
Kulinarne Fantazje Marioli