ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:555/881)

Pączki z różą 127

wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)roztapiamy masło. Studzimy. Żółtka i całe jajo ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je we wgłębienie w mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić

Moja Delicja
Drożdżówki z cynamonem 152

cukier waniliowy łyżka cukru Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 322

małych oczkach marchewkę i  jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Składniki na krem z białej czekolady(...)miski i ucieramy, następnie stopniowo dolewamy ostudzone mleko - stopniowo, aby masło się nie zważyło i roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzoną biała czekoladę Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ostudzonego ciastaCiasto

Słodkie Przyjemności
Ciasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu 189

smakiem tortu ślubnego księcia Harry’ego i Meghan. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony goodtoknow.co.uk) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Cytrynowe z Syropem z Kwiatu Czarnego Bzu Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła 180g cukru 4 jajka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cytryn 120ml syropu z kwiatu czarnego bzu sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatkowo: 2 łyżki cukru 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach przez około 50 sekund do połączenia składników. Przy trzecim i czwartym jajku dodać

Mała Cukierenka
Racuchy drożdżowe 80

wyrośnięcia. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem. Masło roztapiam. Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, żółtkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej

Słodki sentyment
Racuchy drożdżowe 81

wyrośnięcia. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem. Masło roztapiam. Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, żółtkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej

Słodki sentyment
Najlepsze ciasto Raffaello bez pieczenia 474

Ciasto Raffaello be pieczenia na krakersach to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, jakie możecie przygotować. Składniki 150 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1 kostka margaryny 250-300 g krakersów Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodajemy mąkę pszenną(...)Przekładadamy krakersami. Wierzchnią warstwę kremu posypujemy pozostałą częścią wiórek kokosowych (50g). Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Dodatkowo można zetrzeć na wierzch deserową czekoladę. Autor przepisu: Natalia Artykuł Najlepsze ciasto Raffaello bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Rogaliki ze śliwkami 84

takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na rogaliki ze śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowe ciasto z bezą i śliwkami 119

jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego(...)lekkiego zgęstnienia masy – nie gotujemy! W misce ucieramy na puch miękkie masło, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru. Następnie wbijamy dwa jajka, jedno po drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto bezowe ze śliwkami 125

jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego(...)lekkiego zgęstnienia masy – nie gotujemy! W misce ucieramy na puch miękkie masło, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru. Następnie wbijamy dwa jajka, jedno po drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy

Smaki Na Talerzu
Babka Marmurkowa 165

kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj  1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy  z cukrem na gładką masę, dodajemy po  jednym jajku ciągle ucierając.  pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier(...)kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka.  Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S ciasto możemy upiec także

Luźna Kuchnia
Babeczki z żurawiną 128

tego cukru. Masło, cukier wanilinowy i cukier puder ucieramy mikserem na gładka masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jajka i mleko. Utartą masę łączymy z z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy do tego żurawinę. Wszystkie składniki musimy dokładnie połączyć ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy prawie do pełna papilotek. Pieczemy przez 20-25 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makowiec japoński 129

bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy(...)ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Masę cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około

Ugotować
Kora dębu 189

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych brzoskwiniową masą budyniową oraz delicjami pomarańczowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się kawałki brzoskwiń oraz galaretka brzoskwiniowa. Dosłownie niebo w gębie! Mimo że ciasto jest wielowarstwowe(...)składaniem ciasta. Ciasto naprawdę świetnie smakuje i nie należy do tych bardzo bardzo słodkich, od których aż mdli. Do tego świetnie się prezentuję na stole, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Polecam na święta Wielkanocne! P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę :) Składniki: Ciasto orzechowe

Kuchnia MagdaLeny
Kora dębu 189

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych brzoskwiniową masą budyniową oraz delicjami pomarańczowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się kawałki brzoskwiń oraz galaretka brzoskwiniowa. Dosłownie niebo w gębie! Mimo że ciasto jest wielowarstwowe(...)składaniem ciasta. Ciasto naprawdę świetnie smakuje i nie należy do tych bardzo bardzo słodkich, od których aż mdli. Do tego świetnie się prezentuję na stole, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Polecam na święta Wielkanocne! P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę :) Składniki: Ciasto orzechowe

Kuchnia MagdaLeny